03 Aralık 2021

Sıra dışı girişimcilerin 6 özelliği

İçinizde bitip tükenmek bilmeyen bir girişimcilik ateşi ama daha da önemlisi kitleleri peşinizden sürükleyecek bir fikriniz var. Peki, ama sadece bununla hayalini kurduğunuz başarı sizin olabilir mi? Hiç sanmıyoruz. Her fikri ve isteği olan başarılı olsaydı dünya girişimcilerden geçilmezdi değil mi? O halde gelin başarılı girişimcilerin 6 ortak özelliğine yakından bakalım.

1- Cesaret edilemeyene odaklanırlar
Düşünülmeyeni düşünmek cesaret edilemeyene odaklanmak başarılı girişimcilerin ortak özelliklerindendir. Zaten başarı da ancak çizgi dışı düşünmenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Zira cesaret edilemeyenler içinde büyük fırsatları da barındırır. Çünkü daha önce deyim yerindeyse o sularda kimse yüzmemiştir. Fikrinizin yanı sıra bunu hayata geçirerek işinin ehli kişilerden oluşmuş bir de kadronuz varsa doğru yoldasınız demektir.
Cesaret edilemeyene odaklanmak demek korkusuzca bir işe atılmak demek değildir. Elbette herkes gibi cesurlar da korkar ancak onlar diğerlerinden farklı olarak riskleri hesaplarlar, olası senaryolara dair çalışırlar, hep bir B planları vardır ve daha da önemlisi düştüklerinde kendilerini kimsenin kaldırmasını beklemezler. Düşmesine neden olan hataları analiz edip bir sonraki adımlarını o çerçevede atarlar. İşte onları sıra dışı ve başarılı yapan da bu özelliktir.

2- Risk almaktan korkmazlar
İşte belki de tüm dünyada adından saygı ve övgüyle bahsettiren girişimcilerin hepsinin sahip olduğu en can alıcı özellik budur. Pek çokları risk almaktan korktukları için işlerini bile değiştiremezken onlar belki de hiç kimsenin hayal dahi edemeyeceği riskleri alarak hedeflerine odaklandıklarından tüm dünyada adlarından söz ettiriyorlar. Evet, her aldıkları risk sonucunda başarı da beraberinde gelecek gibi kesin bir formül yok ama risk almadan ne yazık ki başarıya ulaşan da yok. Bu elbette hemen her konuda risk almak anlamına gelmiyor. Zira başarılı girişimciler şartları iyi gözlemler, kazançlarını ve kayıplarını iyi bir şekilde analiz ederek öncelikle o konunun risk almaya değip değmeyeceğine karar verirler. Eğer kazancın kayıptan büyük olacağına kanaat getirirlerse risk almaktan da korkmazlar.

3- Esnektirler
Pazarın ihtiyaçları ve tüketicilerin beklentileri içinde bulunulan çağın ihtiyaç ve beklentileriyle doğru orantılı olarak sürekli değişim ve dönüşüm gösteriyor. Vizyoner, çağın getirdiklerini analiz ederek buna göre çözümlere odaklanıp kendilerini hedef kitlenin farklılaşan isteklerine göre yenileyerek yollarına devam edenler diğerlerinden bir adım öne geçiyor. Değişikliklere karşı direnç gösterenler ise zamanla yok olup gidiyor. Elbette bunu yapabilmenin yolu ise esneklikten geçiyor. Yani esneklik özelliğine sahip olan girişimciler, talepleri doğru analiz edip bunu kendi ürün ve hizmetlerine entegre ederken muhafazakâr bir bakış açısıyla olaya yaklaşmazlar her türlü çözüm ve kendini geliştirme konusunda esnektirler.

4- Öğrenmeye açıktırlar
İlerlemenin ön koşulu öğrenmeye açık olmaktan geçer aksi taktirde insanlık hiçbir ilerleme kaydedemez. İşinde başarıyı yakalamış olan girişimcilere de baktığınızda kendisinden önce gelenlerin deneyimlerinden ve tecrübelerinden yararlanarak bunu ilerlemek için birer basamak olarak kullandıklarını görürsünüz. Başarılı girişimciler öğrenmenin sonsuz ve sürekli devinim gerektiren bir süreç olduğu bilinciyle kişisel gelişimlerine çok önem verirler. İşlerini daha ileriye taşıyacak yeni fikirleri, yeni düşünüş yollarını ve dünyada yeni trendleri öğrenmek konusunda oldukça heveslidirler. Çünkü öğrendikleri her yeni bilginin, her fikrin, her düşünüş şeklinin girişimcilik yolunda kendisine bambaşka kapılar açacağını bilirler.

5- Her adımlarını planlı atarlar
Kitleleri arkasından sürükleyecek, iş dünyasına yeni bir soluk kazandıracak ve de kar getirecek bir iş fikri keşfettiklerinde öncelikle bunun pazarda ne oranda kabul göreceğine analiz ederler. Ardından ürünün fikirden uygulamaya geçirilişine kadar her aşamasını detaylıca planlarlar. Detaylı planlama onlar için bir harita niteliği taşır ve adım attıkları bu serüvende yollarını kaybetmemelerine de katkı sağlar. Beklenmedik durumları hesaba katarlar bu nedenle de daima bir B planına sahiptirler. Planlı olmalarının yanında disiplinli çalışmayı kendilerine ilke edinen bu girişimciler, olası bir sapma halinde hemen organize olarak sürecin daha önceden planladıkları şekilde devam etmesi için gerekli faktörleri sürece dahil ederler. Böylece iş fikirlerini tam da planladıkları şekilde hayata geçirme noktasında diğer girişimcilerden bir adım önde olmayı başarırlar.

6- Adanmışlık duygusu çok gelişmiştir
Başarılı girişimcilerin neredeyse tümünün işine adanmışlık duygusuyla yaklaştığını görürsünüz. Çalışmak için yer, zaman, mekân önemli değildir. Fikirlerine inanmaları, hayata geçirme noktasında onlarda adanmışlık güdüsünün de ortaya çıkmasına neden olur. İşlerini çok sevdiklerinden bunu sıkıcı, yorucu ve mecburi bir süreç olarak adlandırmazlar. Bu nedenle de o fikir için ayırdıkları her dakikayı büyük bir keyif haline getirmeyi başarırlar.