04 Haziran 2021

Sürdürülebilir bir yaşam bu 6 mobil uygulama ile mümkün!

Hepimizin hayalini kurduğu daha güzel ve sürdürülebilir bir yaşam, teknoloji sayesinde mümkün. Bunun için günlük yaşam pratiklerimizi sürdürülebilirlik çerçevesinde yeniden dizayn etmekle işe başlayabiliriz. İşte karşınızda sürdürülebilir bir yaşam için yardımına başvurabileceğiniz 6 mobil uygulama!
 
Yaşam uzun, dünya nüfusu her geçen gün daha kalabalık, kaynaklar ise ne yazık ki kısıtlı. Bu kısıtlı kaynakları verimli bir şekilde kullanmazsak ne yazık ki yakın bir gelecekte varlığımız tehdit altında olacak. Peki, ama çözüm ne? Çözüm sürdürülebilirlikte saklı. Sürdürülebilir bir yaşam için de hem toplumsal hem de bireysel olarak alınabilecek pek çok tedbir, yaşamımıza dahil edeceğimiz pek çok uygulama, değiştireceğimiz onlarca alışkanlık var. Hele ki teknolojinin deyim yerindeyse her derde deva bir hale geldiği günümüzde yaşam şekillerimizi değiştirmemize yardımcı olacak mobil uygulamalar ile işimiz sandığımızdan da kolay. İşte karşınızda daha sürdürülebilir bir yaşama imza atmak için yardımımıza koşan 6 mobil uygulama!

1- No Waste
Gıda israfı her geçen gün daha da büyüyen bir küresel sorun haline geliyor. Dünyanın bir kısmı açlıkla mücadele ederken diğer bir kısmı üretilen gıdaları zamanında tüketmediği için bu gıdalar çöple buluşuyor. Öyle ki Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre her yıl üretilen 4 milyar tonluk gıdanın ne yazık ki sadece 2,7 milyar tonu tüketiliyor. Geri kalan 1,3 milyar tonu ise israf ediliyor. Bu israfın yıllık değeri ise 1 trilyon olarak ifade ediliyor. Hâlbuki satın alınan gıdaların bozulmadan önce tüketilmesine azami özen gösterilirse bu oranı minimumda tutmak hatta belki sıfıra yaklaştırmak mümkün. Bu nedenle işe önce kendi evlerimizden başlamak en doğrusu. İşte No Waste tam da bu amaç doğrultusunda hayata geçirilmiş bir uygulama. Küçük değişikliklerin gezegenimiz için büyük fark yaratacağı gerçeğinden yola çıkılarak kullanıma sunulmuş olan No Waste mobil uygulamasını buzdolabınızın kilerinizin, derin dondurucunuzun envanter günlüğü şeklinde özetlemek mümkün. Uygulama, çarşı pazarda gördüğü her şeyi alıp dolabın bir köşesinde unutarak bozulduktan sonra çöpe atanlar için birebir. Pek ama uygulama nasıl mı kullanılıyor? Öncelikle uygulamaya satın aldığınız ürünlerin girişini miktarları ve son kullanma tarihleriyle beraber yapıyorsunuz.
Ürünler son tüketim tarihi bitmeden önce bildirim şeklinde uygulama tarafından size hatırlatılıyor. Bu sayede henüz zaman varken evimizdeki besinleri tüketme şansınız oluyor ve böylece de alışveriş listenizi kontrol altında tutabiliyorsunuz.

2- Forest
Telefonunuza dokunmadığınız her dakika karşılığında dünyada bir dikili ağacınız olsun ister misiniz? Cevabınız evet ise Forest adlı uygulama tam size göre. Forest telefon aracılığı ile dakikalarımızı hatta saatlerimizi harcadığımız sosyal medyadan bizleri biraz olsun uzaklaştırmak için tasarlanmış son derece zeki bir uygulama. Uygulama, telefona belli bir süre dokunmadığınızda sanal ağaçların büyümesine olanak sağlıyor ve siz büyüyen uygulamanın içinde büyüyen bu sanal ağaçları Trees for the Future tarafından beş Afrika ülkesinde dikilen gerçek ağaçlar ile değiştirilebiliyorsunuz. Ücretli olan ve dünya çapında 6 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılan uygulama sayesinde 1,000,000'dan fazla gerçek ağaç dikildiğini de belirtelim.

3- Oroeco
Her gün üzerinde çok da düşünmeden gerçekleştirdiğiniz eylemlerinizin dünyamıza olumsuz etkilerinin ne olduğunu biliyor musunuz? Enerji tüketimimiz, beslenme, seyahat ve satın alma alışkanlıklarımız neticesinde ortaya çıkan karbon ayak izimizi en aza indirmenize yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilmiş bir uygulama Oroeco. Uygulama gün içerisindeki karbon ayak izimizi hesaplayarak bu izi nasıl minimumda tutabileceğimize dair tavsiyeler ve ipuçları veriyor. Uygulama, her birimizin doğru seçimler yapıp yerinde kararlar vermesiyle birer iklim kahramanı olup dünyanın sürdürülebilirliğine katkıda bulanabileceğimizin altını çiziyor.  UC Berkeley bünyesinde CoolClimate araştırma grubu işbirliğiyle yürütülen Oroeco ile her eyleminiz karşısında bir karbon ayak izi değeri elde ediyorsunuz. Dilerseniz bu değerleri başkalarıyla da paylaşarak onlara meydan okuyabiliyorsunuz.

4- JouleBug
Daha sürdürülebilir bir yaşam için tüm eylemlerinizi eğlenceli bir şekilde kurgulamanıza olanak sağlayan bir uygulama JouleBug. Uygulama, günlük hareketleriniz izleyip bunları puanlıyor. Bunun yanında atık ayırma, enerji verimli ürünler seçme gibi eylemleriniz üzerinden aileniz ve arkadaş gruplarınızla birbirinize meydan okumanıza da imkân sağlıyor. Ayrıca daha sürdürülebilir bir yaşama imza atmak için gündelik hayatınızda uygulamaya geçireceğiniz değişiklikleri öneriyor, bunlara dair pek çok ipucunu da kullanıcılarla paylaşıyor. “Çevre dostu olmanın yeni yollarını keşfedin!” sloganıyla kullanıcılarla buluşan uygulama, anlaşılması kolay Etki İstatistikleri, Bonuslar, Nasıl Yapılır Videoları ve Yardımcı Bağlantılarla her bir işlem hakkında daha fazla bilgi edinmeye de fırsat veriyor.

5- Think Dirty
Satın aldığınız her bir kozmetik ve temizlik ürünü ile gezegenimiz üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunuzu bilmek ister misiniz?  İşte bu amaca hizmet etmek üzere hayata geçirilmiş olan Think Dirty, kişisel bakım amacıyla satın aldığımız ürünlerin içeriğinde bulunan zararlı maddeler konusunda tüketicilere bilgi vermeyi amaçlamak üzere hayata geçirilmiş. Uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra scan yani tara tuşuna basıp içeriğini öğrenmek istediğiniz ürünün barkodunu okutuyorsunuz. Uygulama ürüne puan vererek zararlı olup olmadığını size kolayca anlatıyor.  0-3 arası yeşil renk tarattığınız ürünün sağlığa zararlı olumsuz hiçbir etkisi olmadığı anlamına geliyor.  Sarı renkteki 4-7 arası puanlama çok az ölçüde sağlığa olumsuz etkisi olan madde içerdiği, 8-10 arası kırmızı renk ise içeriğin uzun vadede sağlığa ciddi etkilerinin söz konusu olduğuna işaret ediyor. Bilinçli bir şekilde etiket okumaya imkan sağlayarak çevre dostu ürünler satın almanıza yardımcı olan bu uygulama daha yaşanabilir bir dünya hayal eden herkesin elinin altında olmalı.

6- Olio
Olio bir yemek paylaşım uygulaması. Akşam ailemizle şöyle güzel bir sofra kurup keyifle yemek yiyeceğimiz hayaliyle yaptığımız yemekler son dakika değişen planlar nedeniyle buzdolabındaki yerini mi aldı? Ertesi gün de başka bir planınız olduğunu hatırladınız. Peki, ama şimdi bu yemekler çöpe mi atılacak? Olio uygulamasından haberdarsanız elbette hayır. Bir yemek paylaşım uygulaması olan Olio, çevreye ve ekonomiye nefes aldırmaya yardımcı olacak türden bir uygulama. Tüketemeyeceği kadar fazla yiyeceği olanla ihtiyaç sahibini buluşturan bu uygulama, tüm dünyadan hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına sahip.