03 Ağustos 2021

Otomobil tutkunlarının aklını başından alan klasik otomobil müzeleri

Otomobil pek çokları için tutkunun ötesinde bir yaşam tarzı. Hele ki konu klasik otomobillerse… Günümüzün estetik anlayıştan uzak, ince bir zanaat anlayışının ürünü olan ve üretildikleri çağdan zarif izler taşıyan klasik otomobiller, dünyanın dört bir yanında sergilendikleri müzelerden zamana meydan okumaya devam ediyor.

Her biri üretildikleri dönemin sosyal ve kültürel değişimlerine tanıklık etmiş olan klasik otomobiller, gözlerimize olduğu kadar ruhumuza da bir şölen yaşatıyor. Zarif ve estetik bir tasarım anlayışın ete kemiğe bürünmüş hali olarak karşımıza çıkan klasik otomobiller, bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiş oldukça büyük bir kitleyi de arkasından sürüklüyor. Sınırlı sayıda üretildikleri için bugün sayıları oldukça azalan klasik otomobiller, dünyanın dört bir yanındaki müzelerde otomobil severlerle buluşuyor. Her biri milyon dolarlar ile ifade edilecek kadar değerli olan otomobillere ev sahipliği yapan dünyaca ünlü otomobil müzelerine yakından bakmaya ne dersiniz?

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi/İstanbul
Rahmi M. Koç’un henüz 4-5 yaşlarındayken, babasının hediye ettiği Marklin trenlerle başlayan, daha sonra kurmalı oyuncaklarla devam eden koleksiyon merakının bir yansıması olarak hayat bulan Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi olma özelliğini bünyesinde barındırıyor. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi, Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Rahmi M. Koç Müzesi’nin en ilgi çeken yerlerinden biri de kara yolu ulaşımı koleksiyonudur. Bu bölümde, kara yolu ulaşımının 1800’lerden günümüze kadar olan gelişimine yön veren; at arabaları, faytonlar, çocuk arabaları, bisikletler, motosikletler, tarım objeleri, otomobil modelleri, itfaiye araçları ve buharlı kara yolu araçlarının nadir bulunan örnekleri yer alıyor. Ama bu koleksiyonun kuşkusuz en dikkat çeken bölümü aralarında 1898 yapımı Malden buharlı otomobilinden hızı ve spor çizgileriyle tanınan 1933 Model Buick 66C’ye, 1938 model Lincoln Zephyr Coupe’dan İkinci Dünya Savaşı sırasında efsanevi Alman Hava Kuvvetleri uçağını imal eden RSM Messerschmitt Werke tarafından imal edilen Messerschmitt balon tipli otomobile, Temmuz 1962’ye kadar Amerika’da en popüler spor otomobillerden birisi olmayı başaran 1955 model MGA’den kaliteli, lüks ve yenilikçi olması nedeniyle her koleksiyoner tarafından rağbet gören Cadillac Super 62 de Ville Hardtop Coupe ve lüks ve konforun simgesi haline gelen 1966 model Jaguar S Type kadar geniş bir yelpazede onlarca aracın yer aldığı klasik otomobil koleksiyonudur.

shutterstock_2015003951-(1).jpg

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi/Bursa
Toplam 17.000 metrelik alan üzerinde yer alan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi unvanına sahip. Eski bir ipek fabrikasının Tofaş tarafından restore edilmesiyle 2002 yılında hayat bulan müzede tekerlekler, geleneksel araba atölyeleri, motorlu ve motorsuz araçlar sergilenmektedir. Tofaş Sanat Galerisi’ne dönüştürülen Umurbey Hamamı’nda ise geçici süreli sergiler düzenlenmekte. Bir araba müzesinden çok daha derin anlamlar taşıyan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa’da otomotiv sanayinin temelini atarak gelişiminde büyük bir rol üstlenmiş olan ustalara da bir teşekkür mahiyeti taşıyor. Müzede 1971 yılında Tofaş tarafından üretimi gerçekleştirilen Murat 124’den 1977 yılında Tofaş tarafından üretilen ilk Murat 131’e, 1983 model Murat 131 Kartal’dan 1994 model Tofaş tarafından üretilen bir milyonuncu araç olan Tempra’ya kadar hepimizin çocukluğunda ve Türk otomobil sanayinde derin izler bırakmış olan parçalar sergileniyor.

shutterstock_1611759577-(1).jpg

Key Museum/İzmir
İzmir Torbalı’da 7 bin metrekarelik bir alan üzerinde yükselen Key Museum, 2001 yılından beri Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından büyük bir titizlikle toplanmış her biri kendi türünün eşsiz birer parçalardan meydana gelen farklı koleksiyonları otomobil tutkunlarıyla buluşturuyor.

1886 yılında üretilen ilk otomobil başta olmak üzere günümüze kadar otomobil severlerin kalbinde taht kurmayı başarmış olan Ford, Mercedes-Benz, Cadillac, BMW, Porsche ve Mini gibi otomobil dünyasının önde gelen markaların ilk modellerinin de aralarında yer aldığı 75 otomobil geçmişin sırlarını günümüze fısıldamak için Key Museum’da otomobil severleri bekliyor.

shutterstock_1128185735-(1).jpg

Automobile Museum/Sırbistan
Her biri birbirinden özel 50 klasik otomobili çatısı altında toplayan Belgrad'daki Klasik Otomobil Müzesi’ni, Bratislav Petkovic’in yıllar boyu süregelen kişisel merakı sonucunda ortaya çıkmış bir kişisel koleksiyon müzesi şeklinde de özetlemek mümkün. İçinde her geçen gün büyüyen klasik otomobil tutkusunun peşinden giden Bratislav Petkovic sayesinde dünya otomobil tarihine ışık tutan bu müzenin en yaşlı parçası 1897 model Marot Gardon. Ziyaretçilerin ilgini en çok çeken otomobiller ise 1956 model bir Mercedes C 300-D, ilk lüks spor araba unvanına sahip olan 1963 model Jaguar MK2 ve 1957 model Cadillac. Hem orijinal hem de modifiye otomobillerin sergilendiği müzede eski Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito'ya ait iki otomobil de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

shutterstock_1190564962-(1).jpg

British Motor Museum/İngiltere
İngiltere otomobil endüstrisi tarihinde kısa bir geziye çıkmak isteyenlerin ilk durağı olan British Motor Museum, Warwickshire'da yer alıyor. 300’ün üzerinde parçayı bünyesinde bulunduran bir koleksiyona sahip olan müzede sergilenen araçların hepsi birbirinden eşsiz. Müzede meraklılarıyla buluşan otomobiller arasında 1948 tarihli ilk Land Rover, Land Rover Freelander’ın ilk ve son üretim modelleri, üretilen ilk mini, üretilen son Rover Mini Cooper, son Aston Martin DB7, Rolls-Royce Hayalet yer alıyor. Otomobil dünyasın damgasını vurmuş ilkler ve prototipleri yakından görme şansına erişeceğiniz bu müze, geçmişin sırlarını fısıldamak için ziyaretinizi bekliyor.

shutterstock_1374478880-(1).jpg

Pekin Otomobil Müzesi/Çin
Otomotiv endüstrisinin ilk yıllarından günümüze kadar uzanan pek çok eşsiz parçayı otomobil severlerin beğenisine sunan Pekin Otomobil Müzesi, 50 bin metrekarelik bir alan üzerinde konuşlanıyor. 5 kattan oluşan müzede her biri üretildikleri döneme ışık tutan klasik otomobillerin yanı sıra otomobil parçaları, taklit otomobiller, faytonlar, bisikletler ve motosikletler de sergileniyor. Ford, Jaguar, Wolkswagen, Bugatti, Citroen, Volga gibi dünyaca ünlü markaların ilk versiyonlarının sergilendiği müzede ayrıca ziyaretçilere çeşitli fotoğraf ve görüntülerle de tarihten kesitler sunuluyor.

shutterstock_1827980330-(1).jpg