03 Aralık 2021

Ünlü yazarların en sevdikleri kitaplar

Siz de kitapların büyülü dünyasının gönüllü kâşiflerinden misiniz? Nasıl olunmaz ki değil mi? Peki ama her biri bambaşka hayatlara yolculuklar yapmanıza yardımcı olan o en sevdiğiniz kitapların yaratıcıları tercihlerini hangi kitaplardan yana kullanılıyorlar hiç merak ettiniz mi? İşte karşınızda milyonları peşinden sürükleyen yazarların en sevdikleri kitaplar…

Hepimizin hayatında iz bırakmış deyim yerindeyse başucu kitaplarımız vardır. Bize yaşattıkları hisleri bir kez daha yaşayabilmek için belli aralıklarla okuduğumuz… Peki ya o kitaplarının yaratıcılarının hayatları boyunca vazgeçemedikleri kitaplar nelerdir hiç düşündünüz mü? O halde gelin sizi dünyaca ünlü yazarların çok sevdikleri kitaplarla tanıştıralım.

Paul Auster
Çağdaş Amerikan edebiyatının en sevilen isimlerinden olan Paul Auster, varoluşçu felsefeye getirdiği yepyeni bakış açısı ve kazandırdığı sıra dışı yorumla çağdaşlarının arasından hızla sıyrıldı. Kitaplarında sıklıkla bir tesadüf sonucunda hayatları değişen insanlara yer veren Auster, bu sayede okuyucuların ilgisini tüm kitap boyunca diri tutmayı başarır. Bu özelliği ise onu diğer yazarlardan ayıran en önemli noktadır. Kitaplarındaki benzersiz kurgu onun kitaplarının akıcılığını sağlayan eşsiz birer etmendir. Peki, ama New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam gibi her biri eşsiz birer yapıt olan kitaplarıyla edebiyat dünyasına yön veren Paul Auster’in en sevdiği kitap hangisidir sizce? Tam bir klasik tutkunu olan Paul Auster’in en sevdiği kitaplar arasında ilk sırayı Cervantes’in Don Kişot adlı eseri alıyor. Onu, Tolstoy’un Savaş ve Barış’ı takip ediyor. Auster’in ilk üç sıralamasında yer alan son eser ise Melville tarafından kaleme alınmış olan Moby Dick. 

J.K. Rowling 
Dünyanın en çok okunan kitapları arasında en üst sıralarda yer alan yedi fantastik romandan oluşan Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, ünlü bir yazar olmadan önce çeşitli devlet okullarında öğretmen olarak çalışmış biri. Haliyle de özellikle çocuk ve ergenlerin ne tarz kitapları sevdiği üzerine geniş bir gözlem yapabilme şansına erişmiş olacak ki tüm dünyada özellikle çocuklardan oluşan geniş bir okur ve hayran kitlesine ulaşmış. Peki, ama milyonları peşinden sürükleyen böylesine sıra dışı bir yazarın etkisinde kaldığı yazarlar ve kitapları neler? J.K. Rowling, çocukken en sevdiği kitabın E. Nesbit’in Hazine Avcıları kitabı olduğunu söylüyor. Daha sonraki yıllarda ise Jane Austen’ın Emma’sının en çok sevdiği kitaplar listesine katıldığını ekliyor.

Ernest Hemingway
Çanlar kimin için çalıyor? cümlesini duyduğunuzda aklınıza gelen ilk isim Ernest Hemingway ise siz de bir kitapseversiniz demektir. Zira kendisi de iyi bir okur olan Hemingway, kitaplara olan tutkusunu “Kitap kadar sadık bir arkadaş yoktur”  cümlesi ile dile getirmiş. Eserlerinde tercih ettiği sade üslupla tüm kitapseverlerin gönlünde sarsılmaz bir yer edinen Hemingway, aynı zamanda Nobel ve Pulitzer Ödüllerine de layık görülmüştür. Eserlerinin büyük bir çoğunluğu edebiyat çevrelerince insanlığa büyük bir armağan olarak nitelendirilen Ernest Hemingway’in imzasını taşıyan kitaplar arasında en bilineni Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Yaşlı Adam ve Deniz, Silahlara Veda. Her biri birer başyapıt niteliğinde olan onlarca kitapta imzası bulunan Ernest Hemingway’in en sevdiği kitaplar sıralamasında neler yer alıyor dersiniz? Hemen cevap verelim: Tolstoy’un Anna Karenina, Savaş ve Barış’ı, Thomas Mann’ın Buddenbrooklar-Bir Ailenin Çöküşü, Emily Bronte’nin Uğultulu Tepeler’i, Gustave Flaubert’in Madame Bovary’si , Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler’i, Mark Twain’in Huckleberry Finn’in Maceraları kitapları dönüp dönüp okunması gerekenlerden.

John Steinbeck
İrlanda asıllı Amerikalı yazar John Steinbeck’in edebiyat dünyasına bu denli düşkün olmasının temelinde babası John Ernst Steinbeck’in bir kitap dükkânı sahibi olmasının payı büyüktür. Lise yıllarında yazar olmaya karar veren Steinbeck, bu alandaki ilk deneyimini ticari bir gemide muhabir olarak görev almak şeklinde elde eder. Burada ilk romanı için deneyim sahibi olacağı umuduyla çalışan Steinbeck, edindiği izlenimlerden yola çıkarak ilk romanına imza atar ama ne yazık ki beklediği başarıyı yakalayamaz. Başarıyı tüm gerçekliğiyle resmettiği Büyük Buhran dönemine ait romanlarla elde eder. Fareler ve İnsanlar, İnci, Gazap Üzümleri, Bitmeyen Kavga ve Cennetin Doğusu, John Steinbeck’in en bilinen yapıtları arasında yer alır. Böylesine büyük bir yazarın da vazgeçemediği bir kitap elbette var. Steinbeck’in en sevdiği ve yazın alanında ilham aldığı kitap ise Sir Thomas Malory’nin “Arthur’un Ölümü” adlı eseridir.

Elif Şafak
Gelelim Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Elif Şafak’ın o birbirinden çarpıcı eserlerinin yer aldığı eşsiz yazın dünyasını şekillendirmesine yardımcı olan ilham kaynaklarına… Aşk adlı romanıyla Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan yazarı unvanını elinde bulunduran Elif Şafak, aynı zamanda ülkenin en çok kazanan yazarları arasında da yer alıyor. Kitapları 30’dan fazla dile çevrilen Elif Şafak’ın en bilinen eserleri arasında Mahrem, Pinhan, Bit Palas, Araf, Baba ve Piç, Siyah Süt, Firarperest, Ustam ve Ben yer alıyor. Peki, ama her bir kitabıyla edebiyatseverlerin kalbinde gün geçtikçe sarsılmaz bir yer edinen Elif Şafak hangi kitapları seviyor? “Hem Türk edebiyatında hem de mevcut kültürel yapımızda yokluğu çokça hissedilen sentezleriyle, düşüne taşına döne döne okumak gereken ama ne kadar çok okusanız da asla tamamını kuşatamayacağınızı hissettiren baş metinler” şeklinde ifade ettiği kitaplar şöyle: Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Huzur’u.