25 Eylül 2021

Alzheimer, demans ve işitme arasında nasıl bir ilişki var?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada yaklaşık 55 milyon kişide demans vakası görülmekte ancak bu sayının 2030 yılında 78 milyona çıkacağı düşünülmektedir. Alzheimer hastalığı, demans hastalıklarının yaklaşık üçte ikisini oluşturmakta ve dünyada her 3 saniyede bir hastaya demans teşhisi konulmaktadır.

İşitme sağlığı demans nedeni olabilir mi?
Bilimsel çalışmaların yer aldığı Lancet Dergisi’nde bu konu ile ilgili yapılan bir çalışmada işitme sağlığının demansın önlenebilir nedenleri arasında ilk sırada yer aldığı belirtilmiştir.

İşitme ve beyin ilişkisi
İşitmenin beyin ile ilişkisini açıklayacak olursak; işitme kulakta başlayıp beyinde sonlanan bir süreçtir. Kulak sesleri toplayan ve gerekli değişiklikleri yaparak işitme sinirine ileten kısımdır. Ancak işitme siniri ile elektriksel sinyal olarak iletilen ve bu sesleri anlamlandıran beyindir. İşitme kaybı ile kulakla beyin arasındaki bağlantılarda aksaklıklar olur ve sonucunda “Duyuyorum fakat anlamıyorum” şeklinde şikayetler başlar. Yapılan çalışmalarla bu sorun tedavi edilmezse demans gerçeğiyle karşılaşma ihtimalinin artabileceği görülmektedir.

İşitme cihazları da bu doğrultuda ses yükseltici cihaz olarak kesinlikle düşünülmemeli. İşitme cihazları sesin doğal olarak işlenmesine yardımcı olmak için beyni doğru bilgi ile desteklemektedir. Kısaca güncel işitme cihazı teknolojisi beynin işitmesi için çalışmaktadır.

Sonuç olarak 60 yaş üstü bireylerin işitme testlerinin yıllık olarak yapılması oldukça önemlidir. Eğer işitme kaybı varsa erken tanı ve sonrasında hemen tedaviye başlanması beyin için büyük önem taşımaktadır.

Bu yazı Amerikan Hastanesi doktorlarından Ody. Melek Oğuz Acıman tarafından hazırlanmıştır.

https://saglikguncem.com'dan alınmıştır.