14 Aralık 2021

Kış aylarının korkulu rüyası: Soğuk algınlığı

Yaz ayları yerini soğuklarla sınandığımız kış mevsimine bıraktığında hastalıklar da kapımızı daha sık çalmaya başlar. Bu hastalıkların başında da soğuk algınlığı gelir.
 

Soğuk algınlığı
Kış aylarında görülen hastalıkların başında gelen soğuk algınlığına neden olabilen 100’den fazla virüs tanımlanmıştır. ABD verilerine göre, her kişi yılda ortalama üç kez soğuk algınlığı geçirmektedir.

Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir?
Bu virüsler vücuda burun veya boğaz yoluyla girer, burada çoğalmaya başlar ve ardından boğaz ağrısı, hapşırık, gözlerde sulanma, ağrı-sızı, hafif ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi belirtilerle hastalık tablosunu oluştururlar.

Soğuk algınlığı tedavisi nasıl yapılır?
Soğuk algınlığını tedavi etmenin en iyi yolu hafif ağrı kesiciler kullanmak, istirahat etmek ve bol sıvı tüketmektir. Reçeteli ve reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları şikayetleri hafifletebilmekle beraber, hastalığı tedavi etmez ve süresini kısaltmaz. Antibiyotiklerin ise soğuk algınlığı tedavisinde rolü bulunmamaktadır.

Soğuk algınlığına karşı hangi tedbirler alınabilir?

  • Beslenme önerilerini uygulamak,

  • Yeterince uyumak,

  • Egzersiz yapmak bedeninizin soğuk algınlığına karşı doğal direncini artıracaktır.

Soğuk algınlığı virüslerinin vücudumuzdaki ilk uğrak yeri, üst solunum yolu mukozasıdır. Solunum yolu mukozanızın bariyer görevini iyi yapabilmesi için kurumaması gerekmektedir. Yaşam ortamlarınızı fazla ısıtmayarak ve nem oranını yüksek tutarak solunum yolu mukozasının kurumasını önleyebilirsiniz. Soğuk algınlığı geçiren kişilerle direkt temastan kaçınmak ve ellerinizi sık sık yıkamak da hastalıktan korunmak adına önemli önlemlerdir.