09 Temmuz 2021

Karşınızda kripto para sözlüğü

Dijital dünyanın günlük yaşamımıza dahil ettiği pek çok kavram var. Bunlardan biri de kripto para. Son zamanlarda büyük küçük demeden tüm yatırımcıların ilgisine mazhar olmayı başaran kripto paralarla ilgili hala bilmediğiniz çok şey olduğunu düşünüyorsanız sizi buraya alalım. İşte tüm kripto para meraklılarının derdine derman olacak kripto para sözlüğü…
 
Dolar, euro, altın, hisse senedi… Son yıllarda bildiğimiz tüm yatırım araçlarını tahtından ederek bu listeye hızlı giriş yapan bir yatırım aracı gündemimizi meşgul ediyor: kripto para. Her ne kadar çok kısa bir süre önce yaşamımıza dahil olmuş olsa da kripto paralar, kısa sürede yatırımcıların gözdesi haline gelmeyi başardı. Hakkında her gün yeni bir olumsuz haberin çıktığı kripto para sektörü yine de vadettiği kar oranıyla yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor. Zira hızla dijitalleşen dünyada kripto paralar geleceğin yatırım araçlarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak bu dünya pek çoğumuza hala oldukça uzak. Hatta öyle ki söz konusu kripto para olunca zikredilen bazı kavramları bile başka bir dünyadan gelmişçesine anlayamıyoruz. O halde gelin sizi kripto para dünyasına biraz daha yakınlaştıracak o sözcüklere yakından bakalım. İşte karşınızda yeni başlayanlar için kripto para sözlüğü…
 
Kripto para
Her gün hakkında birbirinden farklı haberler okuduğunuz ya da izlediğiniz kripto paranın tam olarak ne anlama geldiği ile işe başlayalım. Kripto para satın aldığınız ürün ve hizmet karşılığında yapmış olduğunuz bir sanal ödeme sistemi. Bu sanal ödeme sistemi merkezi otoritelerce kabul edilmiştir. Özetle kriptografik mekanizma ile güvence altına alınmış dijital ortamdaki bir değerin temsiline verilen isimdir.
 
Altcoin
Bitcoine alternatif olarak ortaya çıkmış olan alternatif kripto para birimlerine verilen isimdir.

Blockchain
İlk olarak 1991 yılında karşımıza çıkan blockchain yani blokzincirin temel amacı belgede sahteciliğin önüne geçmekti. Blockchain, bir nevi çocukluğumuzdaki ortalı defterlere benzeyen bir yapı arz eder. Yani içinde değiştirilemez bir şekilde işlem ve onay verilerinin saklandığı veri paketleri yani bloklardan oluşan bir nevi muhasebe defteridir.

Address
Birine ya da bir yere kripto para göndermek ve almak için kullanılan paylaşıma açık ve alfanümerik karakterlerden meydana gelen dizidir. Daha basit bir tanımla geleneksel banka hesabının kripto para dünyasındaki versiyonudur.

Arbitraj
Farklı kripto para borsaları arasında oluşan fiyat farkını kara çevirmek amacıyla fiyatın düşük olduğu bir platformdan alıp fiyatın yüksek olduğu bir diğer platformda satış yapma işlemine verilen isimdir.

BTC
Bitcoin’in kısaltmasıdır.

Akümülasyon
Belli bir süre zarfında ani yükseliş ya da düşüş olmadan fiyatın yatay seyretmesine denir.

ATH
En yüksek fiyat anlamına gelir. Kripto para fiyatının dolar, euro, sterlin, TL gibi bir para birimi karşısında kaydettiği en yüksek değeri ifade etmek için kullanılır.

Ödül avcılığı
Kripto para platformlarındaki güvenlik açıklarını ve sistemden kaynaklanan hataları bularak bunları raporlayanların ödüllendirildiği sürece verilen isimdir.

Soğuk cüzdan
Kripto parayı çevirim dışı korumak ve saklamak için kullanılan elektronik cüzdanlara verilen isimdir. Soğuk cüzdan kripto paranın güvenli bir şekilde saklanmasına olanak sağlar çünkü internetten bağımsız bir şekilde bu işlemi yerine getirdiğiniz için internet korsanlarının sizin hesabınıza erişip paranızı ele geçirmesi söz konusu olmaz. Bu işleme soğuk depolama da denir.

Ölü kedi sıçraması
Kripto para fiyatının dramatik bir şekilde düşüş kaydetmesinden sonra kısa bir süreliğine yeniden yükselmesini anlatmak için kullanılır.

Sıcak depolama
Kripto paralara hızlı bir şekilde erişime olanak sağlayan özel anahtarların çevrim içi ortamda depolanmasını anlatır.

HODL
İngilizcedeki hold yani tutunmak kelimesinin yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkan HODL "Canın pahasına tutun" (Hold On for Dear Life) anlamına gelir. Kripto para yatırımcılarının fiyat dalgalanmalarının yaşandığı dönemde ellerindeki paraların satışını yapmayıp risk alarak değerleneceği anı beklemelerini ifade eder.

Kapalı blokzinciri
Özel blok zinciri şeklinde de ifade edilen kapalı blok zinciri, sadece izin verilen katılımcıların erişimine açık olan blokzincirini ifade eder.

Balina
Büyük hesaplara sahip olan, gerektiğinde piyasalarda ciddi dalgalanmalara sebep olabilecek güçteki yatırımcılar için kullanılan bir terimdir.