26 Kasım 2021

Sporun en kolay şekli: HIIPA

HIIPA… İlk bakışta bir tıp teriminin kısaltılmışı gibi dursa da spor dünyasını kasıp kavuran yeni bir trendin adı HIIPA. Özelikle spor salonlarında bitmek tükenmek bilmeyen saatler geçirmekten nefret edenler için küçük bir mucize şeklinde de nitelendirilebilecek olan HIIPA için atıştırmalık egzersiz demek de mümkün. Peki, ama nedir bu HIIPA? Gelin hep birlikte yakından inceleyelim.
 
İnsanlık yeryüzünde varlık göstermeye başladığı günden bu yana yaşam koşulları hızlı bir şekilde değişim gösteriyor. Sürekli hareket içinde olmaya alışmış insan vücudu ise hala ilk çağlardaki kodlarıyla hareket ettiğinden bugünün dünyasına uyum sağlamakta zorlanıyor. Modern dünyanın beraberinde getirdiği ulaşım araçları, ev aletleri nedeniyle her geçen gün daha da az hareket eder hale gelen insanoğlu, obeziteyle bitmek bilmeyen bir savaş içinde kıvranıp duruyor. Bu savaştan galip çıkmak isteyenler ise spor salonlarının kapılarını aşındırıyor. Küçük bir azınlık spor salonlarıyla bağını bir zorunluluktan ziyade bir tutku olarak nitelendirse de büyük çoğunluk için spor yapmak ne yazık ki bile isteye kabul edilen bir eziyetten öteye geçemiyor. Zaman içinde spor yapmayı daha keyifli hale getirecek pek çok yenilik insanlarla buluşsa da hala en kısa zamanda en etkili sonuca ulaştıracak çözümler insanoğlunun en çok ilgisini çekenlerin başında yer alıyor. Bunlardan birisi de kısa sürede forma sokmayı vadeden yüksek yoğunluklu antrenman olarak da tanımlayabileceğimiz HIIPA. Türkçeye yüksek yoğunluklu kasıtlı fiziksel aktivite olarak çevirebileceğimiz HIIPA aslında günlük yaşantımızın da bir getirisi olarak yapmış olduğumuz işlerden oluşuyor. Bunun içine alışverişe gitmek, merdiven çıkmak, çamaşır asmak, ev temizlemek, bahçe çapalamak, araba yıkmak vb. de dâhil. Zira HIIPA bunların hepsinden meydana geliyor. Peki, ama doktorların ve spor eğitmenlerinin de her fırsatta yapılmasını önerdiği bu faaliyetler gerçekten de spor yerine geçiyor mu? Cevap evet!
 
Günlük rutinleriniz de kalori yaktırır!
Geçmişte egzersiz konusundaki ortak fikir, bir aktivitenin faydalı olması için 15-20 dakika arasında kesintisiz devam etmesi şeklindeydi. Ancak yapılan son araştırmalar bu savı çürüttü. Özetle bir egzersizin faydalı diye nitelendirilebilmesi için 15-20 dakikadan aşağı olmaması ön şart değil. 2 dakika bile hareket edilmesi vücut için son derece yararlı. Bu da HIIPA’nın her geçen gün yıldızının parlaması için yeterli. O halde hangi hareketlerin HIIPA şemsiyesi altında değerlendirilebileceğini belirleyerek işe başlayalım. İngiliz Spor Hekimliği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede HIIPA, ekstra bir zaman harcamaksızın kalp atış hızını artırmaya yardımcı olan merdiven kullanmak, yokuş çıkmak, temizlik yapmak, arabayı marketten en uzak noktaya park ederek market poşetlerini arabaya taşımak gibi günlük yaşamımız içinde sıklıkla tekrar edebileceğimiz hareketlerin tamamı olarak ifade ediliyor. Aslında spor yapıyor olma fikrinin pek çok insanı süreçten uzaklaştırdığını düşünürsek HIIPA bu konuda da gerekli motivasyonu sağlamak için biçilmiş kaftan. Yani sadece günlük rutinleriniz içerisinde bir egzersiz niteliği taşıyan eylemlerinizin süresini uzatmak ya da bu eylemleri kolaylaştırmak adına yardımcı araç ya da kişilerin desteğine başvurmamak ilk eyleminiz olmalı. Gerisi zaten çorap söküğü gibi geliyor.

Eminiz ki şimdi HIIPA’nın ne kadar kalori yakımı sağladığını hesaplamaya çalışıyorsunuz. Bu hareketler sonucunda ne kadar kalori yaktığınız yaşınıza, ne kadar bir süredir hareketsiz bir yaşam sürdürüp sürdürmediğinize, cinsiyetinize ve vücut kompozisyonunuza göre farklılık gösteriyor. Unutmadan ekleyelim. Günlük hayatınızda yaptığınız tüm bu hareketlerin HIIPA olarak kabul edilmesi için “yüksek yoğunluklu” olması gerekiyor. Yani yaptığınız aktiviteleri daha uzun ve daha hızlı yapmanız gerekiyor. Bir örnek vermek gerekirse arabanızı marketin otoparkında en uzağa park edip yürümenin bir HIIPA olabilmesi için normalin 2 katı hızla yürümeniz gerekiyor. İşte ancak o zaman aktivite HIIPA kimliği kazanmış oluyor. Eğer gün içinde zaten pek çok aktivite yapıyorsanız 10-20 saniye için bunu iki katı hız ya da ağırlıkla yaparsanız vücudunuzu şaşırtıp kalori harcamasına katkı sağlıyorsunuz. Ancak hemen belirtelim. HIIPA tek başına yeterli değil sadece destekleyici bir yöntem. Yani spor salonu üyeliğinizi iptal etmenize hiç gerek yok. HIIPA hiç egzersiz yapmayanların derdine küçük de olsa bir deva diye özetlenebilir.