12 Ocak 2022

12 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın yaşamına son vermesi TBMM gündemine taşındı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Türkiye'de özel yurtlar ve cemaat yurtlarında yaşananlar, artık kabul edilebilir sınırları zorlayan bir hâl aldı" dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Gencecik bir insanın ölümü üzerinden kindar bir dille kavga, ideolojik hesaplaşma ve ayrışma üretenlerin yaptığı şey asla kabul edilemez" şeklinde konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Bana kızanları anlıyorum ama etik sebeplerden dolayı paylaşım yapmayacağım" dedi.
 
- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kur korumalı TL mevduatı uygulamasını açıklamasıyla dolar kurundaki ani düşüşün yaşandığı 20 Aralık'ta kimin ne kadar dolar bozdurduğuna ilişkin verdikleri araştırma önergesinin Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesine ilişkin, "Buradan açık bir şekilde milletime şikayet ediyorum. Ak Parti'nin ve MHP’nin milletvekilleri fakirin fukaranın yanında değil soyguncuların yanında yer almıştır" dedi.
 
- Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Milletvekili Semra Güzel'in 5 yıl önce PKK'lı Volkan Bora ile çekilen fotoğraflarının basında yer almasının ardından, “Terör örgütüne eleman devşiren sözde Kürdistan propagandası ile sabırlarımızı kevgire çeviren HDP'yi Türk siyaset ve demokrasi hayatında bir saniye bile görmeye tahammül edemiyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Çin Halk Cumhuriyeti'ne bir ziyaret gerçekleştireceği açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra, güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağı belirtildi. 
 
EKONOMİ
 
- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Şu an itibarıyla finansman kaynakları bulmakta sorunlar yaşanıyor. Bu tabii ki biraz kur şokundan da kaynaklanıyor. Bakanlık da bunun farkında ve bir paket üzerine çalışıyor" şeklinde konuştu.
 
- Dünya Bankası, Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahmini yüzde 3’ten yüzde 2’ye, 2023 yılı için ise yüzde 4’ten yüzde 3’e çekti. 
 
- Türkiye’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi ihraç edilmeye başlandığından bu yana ilk defa yüzde 25’i geçerek rekor tazeledi. Böylece politika faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 11 puana kadar çıktı. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) ise, yıl başından bu yana 20 baz puandan fazla artışla 579 baz puana ulaştı. 
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı kasım ayına ilişkin ödemeler dengesine göre, cari denge bir önceki yılın kasım ayına göre 866 milyon dolar azalarak 2 milyar 681 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 14 milyar 256 milyon dolar oldu. Böylece cari denge 3 ay sonra açık vermiş oldu. 
 
- Türkiye Kamu-Sen'in Aralık 2021 fiyatlarına göre yaptığı araştırmada, çalışan bir kişinin yoksulluk sınırı 4 bin 891 lira, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 10 bin 372 lira olarak hesaplandı.
 
- Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, LPG fiyatlarına litrede 29 kuruş zam yapıldığını açıkladı. 
 
DÜNYA
 
- Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, gelecek altı-sekiz hafta içinde Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına koronavirüsün Omicron varyantının bulaşmasının beklendiğini bildirdi. 
 
- Almanya’nın yeni Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, karbon nötr bir ülke olabilmek için karbon emisyonlarının düşürülme hızını üç kat artırmak gerektiğini söyledi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donbass’taki gerilimin düşürülmesi için Fransa, Almanya ve Rusya’nın dahil olacağı yeni bir uluslararası zirve çağrısı yaptı.
 
- Kazakistan’da hükümet karşıtı protestolar sırasında görevden alınan hükümette başbakan yardımcısı olarak görev yapan Alihan Smailov, ülkenin yeni Başbakanı oldu.