13 Ocak 2022

13 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
 
- Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan Kazakistan’daki olaylara ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda açıklama yapıldı. Açıklamada, "Olayların normale dönmeye başlamasından memnunuz, Türkiye Kazakistan'ın barış ve istikrarına her türlü desteği vermeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verildi. 
 
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, "Millet İttifakı'nın içinde HDP yok ve katılmak gibi bir talebi de yok. İktidar bizi yan yana getirme gibi bir algı oluşturursa başarılı olacağını düşünüyor" değerlendirmesini yaptı.
 
- Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın yaşamına son vermesine ilişkin konuşan İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, “2021 yılında devletin aktardığı para 223 tane cemaate 173 milyon 704 lira. Bunu neden gençlerimize aktarmıyoruz? Neden yurt yapmıyoruz? 2016'dan beri neredeyse hiç yeni yurt yapılmadı” ifadelerini kullandı.
 
EKONOMİ
 
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Kasım 2021 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerine göre, ihracat birim değer endeksi kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 yükseldi. İthalat birim değer endeksi bu dönemde yıllık bazda yüzde 29,3 artış kaydetti. 
 
- İşçi sendikası Türk Metal ile işveren sendikası MESS toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağladı. İşçi ücretlerine ilk altı ay %27,44, ikinci altı aydaysa enflasyon korumalı %30 zam yapılacak. 
 
- 2022 yılında sıfır araç alımında uygulanacak matrah limitleri değiştirilirken, 1600 silindire kadar olan araçlarda vergi dilimi 3'ten 5'e çıkarıldı.
 
- Rekabet Kurumunun onayı sonrası Getir, sermaye artırımı ile n11'e ortak olurken, şirketin yönetiminden de sorumlu olacak.
 
- Financial Times'a konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Yatırım Fonu Abu Dabi Kalkınma Holdingi Başkanı Muhammed Hasan el Suwaidi, Türk Lirası'ndaki zayıflık sebebiyle uzun vadede düşünüldüğünde Türkiye'de alım yapmak için harika bir zaman olduğunu ifade etti. 
 
DÜNYA
 
- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Brüksel'de yapılan ve ilerme sağlanamayan NATO-Rusya Konseyi toplantısı sonrası Kremlin'i uyardı. Sherman, Rusya'nın önünde iki seçenek olduğunu belirterek, "Rusya ya diplomasiyi seçecek ya Batı'yla karşı karşıya gelecek" dedi.
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2020’nin mayıs ayında ülkede kapanma önlemleri uygulanırken Downing Street’te düzenlenen partiye katıldığını kabul ederek özür diledi.
 
- Dünya Sağlık Örgütü’nden uzmanlar, sürekli hatırlatıcı doz uygulamanın salgında yeni varyantların oluşmasını engellemek için sürdürülebilir bir strateji olmadığını belirtirken, bulaş riskini düşürecek yeni aşının gerekliliğine vurgu yaptı. 
 
- Uygulama takip sitesi App Annie’nin verilerine göre insanlar günün ortalama 4.8 saatini cep telefonlarında geçiriyor. Yayınlanan rapora göre, TikTok 2021’de dünya genelinde en çok indirilen uygulama oldu.