14 Haziran 2021

14 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET    
     
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bugün saat 18.00’de NATO Liderler Zirvesi'nde ilk kez bir araya gelecek. Görüşmede iki ülke arasında yaşanan S-400 gerilimi, ABD'nin YPG'ye desteği, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmesi, Suriye ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama teklifinin ele alınması bekleniyor.
 
- NATO Zirvesi öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı bir heyet, Libya'daki Milli Birlik Hükümeti'ne ve siyasi sürece destek olmak için ülkeye gitti.
 
- Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, Türkiye'yle olan ilişkilerin "kademeli olarak bir süreç dâhilinde ilerleyeceğini; Mısır'ın Türkiye'den bazı beklentileri olduğunu ve bunun Türkiye tarafından dikkate alınması hâlinde mevcut zorlukların üstesinden gelineceğini" söyledi.
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sabah itibarıyla Covid-19 aşı randevularının 40 yaş ve üzerine açıldığını duyurdu.
 
- Partisinin Kadın Kolları İl Başkanları ile bir toplantıda bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il başkanlarından bulundukları illerde yoksulluk envanteri de çıkarmalarını isterken, “Biz politikamızı sosyal kimlikler üzerinden kuruyoruz. Eşitlikçi politikalarımızı yurttaşlarımıza aktarmamız gerekiyor" dedi. 
 
EKONOMİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Çin'le olan döviz takas (swap) hattının büyüklüğünün 2,4 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkarıldığını açıkladı.
 
- Uluslararası Para Fonu (IMF), cumartesi günü açıkladığı 4. madde değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.75 büyüyeceği tahmininde bulunurken, 2021 enflasyonunu yüzde 16,5 beklediğini açıkladı.
 
- Kibar Holding, sos üreticisi Assan Gıda'nın Kraft Heinz'a satışı için 100 milyon dolar değerindeki hisse devir sözleşmesini imzaladı.
 
- G7 liderleri, gelişmekte olan ülkelerin altyapılarını iyileştirmek için Çin’e alternatif olacak bir destek planı oluşturulmasında mutabık kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, destek verdikleri "Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et" planının Çin'in geliştirdiği “Bir Kuşak, Bir Yol Programı”na daha iyi bir alternatif sunmasını amaçladıklarını söyledi.
 
DÜNYA
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 ülkelerinin ihtiyaç sahibi ülkelere toplam 1 milyar doz Covid-19 aşısı hibe etmek üzere anlaştığını duyurdu. İklim değişikliği için harekete geçme konusunda da fikir birliğine varan G7 ülkeleri, yoksul ülkelerin emisyonları azaltmalarına yardımcı olmak için daha önce taahhüt ettikleri yıllık 100 milyar dolarlık finansman ayırma kararlarını yineledi.
 
- İsrail'de muhalif partilerin kurduğu koalisyon hükümetinin Meclis'te güvenoyu almasıyla Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık dönemi sona erdi. İsrail'in yeni Başbakanı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett oldu. 
 
- İsviçre'de sentetik zirai ilaçların kullanımının yasaklanması, benzinden ve havayolu biletlerinden ekstra vergi alınması gibi Paris Anlaşması'na uyum sağlamak için alınacak önlemlerin bir kısmını kapsayan referandumda yüzde 51’le hayır oyu çıktı.
 
- İngiltere'de Hindistan varyantının yayılması ve vaka sayılarının artması üzerine, 21 Haziran'da geçilmesi planlanan normalleşmenin dördüncü aşaması, dört hafta ertelenecek.
 
- ABD'de George Floyd'un bir polis tarafından öldürülmesini kayda olan Darnella Frazier, Pulitzer özel ödülüne layık görüldü.