14 Haziran 2022

14 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET
 
 - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu ve “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Genel kurulda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin yaşadığı geçim zorluğunu, refahında ortaya çıkan azalmayı mutlaka telafi ederek yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyümeye dayalı Türkiye ekonomi programını kararlılıkla uygulayacağız. Temmuzda enflasyon farkıyla, Ocak ayındaki ücretlerde yeni düzenlemelerle milletimizi daha da rahatlatacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon kamburundan kurtuluş için de Mart ayını işaret etti. 

- Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğal gazı taşıyacak boruların ilki kaynak yapıldıktan sonra denize indirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin adının, “Abdülhamid Han” olarak belirlendiğini açıkladı. 

 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yaptığı görüşmenin ardından, “Rum tarafının derdi, Maraş’ı geri almak. Maraş KKTC toprağıdır ve Maraş açılımı çerçevesinde atılan adımlar da uluslararası hukuku ihlal etmiyor” dedi. Ersin Tatar ise “Yunanistan’ın Ege adalarına yönelik girişimlerini büyük bir rahatsızlıkla KKTC’de de izliyoruz. Kıbrıs’ta da benzer durumların olmaması için elden geldiğince bütün mücadeleyi sürdürmekteyiz” diye konuştu. 

 - Libya’daki Türk askerinin görev süresini 18 ay daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'nin gerekçesinde, Libya'daki gayrimeşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin bu ülkedeki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek olduğu belirtildi. 

  - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı canlı yayında altılı masanın Cumhurbaşkanı adayına ilişkin, “Adayınız eğer Kılıçdaroğlu olmayacaksa, bilinmedik biriyse adam çıksın, kendini tanıtsın, projelerini anlatsın, millet onu tanısın. 'Efendim, çıkaracağımız adam yıpratılır.' Demek ki kirli birini çıkaracaklar” dedi. 

 - Türkiye Barolar Birliği (TBB), döviz cinsinden yapılan yatırımlar karşılığında yabancılara Türkiye vatandaşlığı verilmesine ilişkin yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a başvurdu. Yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanun ile düzenlenmesini emretmektedir” ifadeleri yer aldı. 

 - Irak'ın kuzeyinden süren Pençe-Kilit Operasyonu'nda Piyade Uzman Çavuş Ramazan Gök (28) şehit oldu. 

EKONOMİ

 - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreninde “Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı 2021” araştırmasının sonuçları da açıklandı. İlk 1000'de yer alan şirketlerin 2021'deki toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 33,2 artarak 123.3 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl en fazla ihracat yapan ilk 10 şirket şöyle sıralandı: Ford Otomotiv, Toyota Otomotiv, Tüpraş, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Arçelik, Oyak-Renault, Socar, HABAŞ ve TGS Dış Tic. AŞ., Türk Hava Yolları. 

 - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe TİM'in yeni başkanı seçildi. 

 - Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için yeni adım attı. Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre; Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzatırken faizleri de aşağı çekti. 

 - Cari denge, Nisan ayında piyasa beklentilerinin altında (2,74 milyar dolar) açık verdi. Buna karşılık, yıllıklandırılmış cari açık Nisan ayında Temmuz 2021’den bu yana en yüksek seviye olan, 25,7 milyar dolara ulaştı. 

 - Brent ham petrolün varil fiyatı, Çin’de Covid-19 vakalarındaki artışın talep artışını baskılayacağı beklentileriyle %1,7 düşerek 119,96’ya geriledi. 

 - Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Haziran sayısını "Sıkı Para Politikasının Dönüşü" başlığıyla yayımladı. Küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 2,9'a düşüren kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 2,4'ten yüzde 4,5'e yükseltti.  

 - ABD Merkez Bankası New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,6 ile yeniden zirveye ulaştığını bildirdi. 

DÜNYA

 - İngiltere'de Temyiz Mahkemesi, ülkeye yasa dışı yollarla gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesine yönelik planın devam etmesine karar verdi. İlk kaçak göçmen kafilesinin yarın İngiltere’den Ruanda’ya gönderilmesi planlanıyor. 

- İsveç Başbakanı Magdalena Anderson, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin karşı çıkmasına ilişkin “Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz. Çözüm bulabilmek için Finlandiya ile birlikte diyaloğu sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı. 

- ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Mendez, Türk-Yunan geriliminde Atina'nın tarafında olduklarını söyledi. Mendez, “Yunanistan ile Türkiye arasında tarafsız olsaydık; ABD'nin, Yunanistan'daki ayak izini genişleten büyük bir Askeri Güvenlik İş Birliği Anlaşması'na imza atmazdık” dedi. 

- ABD'de ateşli silah kullanımının denetlenmesi için Cumhuriyetçi ve Demokratların da dâhil olduğu 20 senatör tarafından yasa teklifi hazırlandı. Teklifin Senato'dan geçmesi için 100 üyeden en az 60'ının desteklemesi gerekiyor. Yasa teklifi, 21 yaş altındaki kişilerin ateşli silah almasının kısıtlanmasını ve yasa dışı silahların satışının denetlenmesini öngörüyor. 

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve Avrupa'nın “savaş ekonomisi” durumuna girdiğini söyleyerek Avrupa savunma sanayisinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

- İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İran'ın İsrail vatandaşlarına yönelik terör saldırısı tehdidi gerekçesiyle İsrail vatandaşlarına, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı yaptı