15 Eylül 2021

15 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
    
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı telefonda görüşmesinde Türkiye-Almanya ilişkileri ile Afganistan ve göç meselesi başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, Türkiye’nin yeni bir göç yükünü kaldıracak kapasitesi olmadığını vurguladığı aktarılırken; Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularında Avrupa Birliği'nin süratle adım atması gerektiğini ifade ettiği bildirildi. 
 
- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek dönemde sulama sistemlerinin modernizasyonuna daha fazla ağırlık verilip, 'suya göre tarım' yapılacağını belirterek, "İklim değişikliği ve kuraklık koşullarını dikkate alarak su tasarrufu sağlayan modern sulama sistem ve yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara hız verdik" ifadelerini kullandı. 
 
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, laikliğin Anayasa’dan çıkarılma tartışmalarıyla ilgili, "Bilinmelidir ki, ne dinimize laf söyletiriz, ne de Cumhuriyet’in laiklik sütununu kırdırırız. Türkiye laik, sosyal ve hukuk devletidir. Millet, Müslümandır" açıklamasında bulundu. 
 
- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir bakan, ‘Yedi yıldır susuyorum. Hakkımdaki tapeler doğruydu, konuşmak istiyorum' diyor. Cesur, adil bir savcı aranıyor, bu savcı Türkiye'de bulunamıyor" derken, “Muhafazakar Kürtler AKP'yi bırakıyor anketini gördüler. Ali Erbaş Diyarbakır'da kanaat önderleriyle görüşüyor. Bir partinin genel başkanı da Diyanet İşleri Başkanı'nın telefonunun hoparlöründen siyasi konuşma yapıyor” değerlendirmesinde bulundu. 
 
- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhur İttifakı’nın seçim barajını yüzde 7’ye indirme kararı hakkında, “Bir mühendislik çalışması bu. Birilerinin engellenmesi için matematiksel bir dizayn yapılıyor. Daha önce HDP’yi engellemek için hatta Refah Partisi’ni engellemek için yüzde 10 barajı getirilmişti” dedi.
 
EKONOMİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşçilerle Buluşma" programında yaptığı konuşmada, makro ekonomide dengelerin tekrar yerine oturmaya başladığını belirterek "Göstergeler ekonomideki pozitif yükselişin artarak süreceğine işaret ediyor" dedi.
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu. 
 
- Fransız yatırım bankası Societe Generale, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerine ilişkin yayımladığı tabloda, Merkez Bankası’nın 2020 yılında eksiye düşen swap hariç net rezervlerinin hala ekside olduğu görülürken, Türkiye'de Ağustos ayında tüketici enflasyonunun yüzde 19'luk politika faizini aştığını hatırlatılarak, “Pozitif reel faiz tamponu yok oldu, Türkiye negatif reel faiz bölgesine girdi” denildi. 
 
DÜNYA
 
- Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'den beklentimiz Afganistan halkının yanında olması ve Afganistan'ın altyapı çalışmalarına özellikle Kabil’deki havalimanının yeniden inşa edilmesi konusunda yardım etmesi. Bu konularda Türkiye ile irtibat halindeyiz. En yakın zamanda görüşmelerimiz sonuçlanabilir" açıklamasında bulundu. 
 
- Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar ve Türkiye'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nda teknik çalışmalar yürüttüğünü ve havalimanının güvenliğinin sağlanmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 
 
- Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Strazburg'da düzenlenen Afganistan konulu Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, Afganistan'daki olayların gelişiminde etki sahibi olabilmek için Taliban ile ilişki gerektiğini vurgulayarak, "İlişki kurmak tanıma anlamına gelmiyor. Özellikle Afganistan'a göndermemiz gereken yardımlar için bir tür diyalog kurmamız gerekiyor" dedi.
 
- Öte yandan Josep Borrell, Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu dış ilişkiler konularında yaptığı konuşmada eski imparatorlukların geri gelmeye başladığını belirterek, “Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor” şeklinde konuştu. 
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin görüşmede, Suriye'ye Birleşmiş Milletler'in onayı olmadan yabancı asker gönderilmesinin Şam'ın ülke topraklarının tamamında hakim olmasına engel olduğunu ifade etti.
 
- Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun 24'üncüsü yayımlanan raporunda, mültecilerin "güvenli" ve "onurlu" dönüşü için Suriye'de uygun bir ortam olmadığı belirtildi. Raporda, ülkenin kuzeyinde ve güneyinde çatışmaların ve şiddetin arttığına dikkat çekildi.