16 Eylül 2021

16 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
    
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6’ncısı düzenlenen Anadolu Medya Ödülü Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Özgür, sorumlu ve milli basın milletimizin aydınlık yarınlarına ulaşma mücadelesinin en önemli destekçilerinden biridir” dedi. Erdoğan, 2023'ü işaret ederek, "Unutmayınız, bu mesele ne Erdoğan'ın kişisel meselesidir ne parti meselesidir ne başka bir kısır hesap meselesidir. 2023 Türkiye ve Türk milletinin yeniden şahlanışının sembolüdür" ifadelerini kullandı. 
 
- Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okullarda ilk haftanın salgın açısından sorunsuz geçtiğini belirtti. İlk doz aşılamada büyük mesafe kaydedildiğini vurgulayan Fahrettin Koca, "Pazartesi gününden itibaren 2 doz aşılanma oranlarını gösteren haritayı paylaşacağız" dedi.
 
- Göç Kurulu Toplantısı'nda Türkiye'nin göçmen politikasıyla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz batının göçmen deposu değiliz. Batı, göçün kaynağında nasıl yönetilmesi gerektiğini o bölgeye giderek öğrenebilir" ifadelerini kullanırken, sınır bölgesine 100 bin briket ev yapılacağını duyurdu. 
 
- Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, sosyal medya düzenlemesi ile ilgili, "Düşünce ve ifade özgürlüğünü biz de gayet iyi biliriz. Burada tek bir yerin hakkını değil de genel olarak herkesin hakkını korumak adına böyle bir çalışma yapıyoruz" açıklamasında bulundu. 
 
- Esnaf ziyaretleri kapsamında gittiği Ardahan’da bir esnafın Millet İttifakı’nın son durumu sorduğu İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bu ülkenin önünü tıkamayacağım, senin gibileri de hayal kırıklığına uğratmayacağım. Bizimki daha rasyonel, daha gerçekçi bir ittifak. Sizlerin problemlerine daha iyi elbette farklı çözümlerimiz olacak. Yani kurumsal yapılarımızı biz muhafaza ediyoruz” yanıtını verdi. 
 
EKONOMİ
 
- Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda AB üyesi ülke ekonomilerinde Brexit'in etkilerine karşı kullanılmak üzere 5 milyar Euro'luk fonun oluşturulmasına onay verildi. 
 
- Avrupa Parlamentosu’nda; Türkiye, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan ile potansiyel aday olan Bosna Hersek ve Kosova'ya 2021-2027 yıllarında sağlanacak IPA III fonları da görüşüldü. Aday ülkeler için yürütülen Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın üçüncü dönemi için 14,2 milyar Euro’luk fon ayrılmasına onay verildi. 
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; Aselsan, Havelsan ve TÜBİTAK-BİLGEM’le ikili mutabakat zabıtlarını imzalayarak "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu"nun oluşturulduğunu duyurdu. 
 
- Firmaların devlet ve üniversite hastanelerinden 6 milyar liralık alacağını tahsil edemedikleri için bugün Ankara’da miting yapacaklarını açıklayan Tüm Medikal Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, "Bu gidişle hastanelerde ameliyatlar duracak, ameliyat ipliği bulunamayacak, kalp pili bile takılamayacak” diye konuştu. 
 
- Doğan Holding, iştiraki Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile sigortacılık sektöründe faaliyet göstermek üzere Doğan Trend Sigorta A.Ş. unvanlı bir şirket kurulmasına karar verdi. 
 
DÜNYA
 
- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin savunma alanında iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini belirterek Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile bu konuda bir zirve düzenleyeceğini söylerken, "Türkiye ile ilişkilerimizin farklı boyutları üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. 
 
- İngiltere'de Başbakan Boris Jonhson hükümetinin ilk kabine değişikliğinde Dışişleri, Savunma, İskan, Uluslararası Ticaret ve Eğitim bakanlıkları görevlerinde değişikliğe gidildi. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Adalet Bakanlığına getirilirken, Başbakan Yardımcılığı görevini korudu. Raab'dan boşalan Dışişleri Bakanlığı'na ise Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss getirildi. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Genelkurmay Başkanı Mark Milley tarafından Donald Trump'ın son döneminde Çin ile gizli görüşmeler yapıldığı iddialarına ilişkin, "General Milley'e güvenim tamdır" yorumunu yaptı. 
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan charter uçuşların yanı sıra normal uçuşların da başlaması için Türkiye ve Katar'ın çaba gösterdiğini belirtti. 
 
- İspanya'da hükümet ile Katalonya özerk yönetim hükümeti, Katalonya'nın bağımsızlık talebine çözüm bulabilmek amacıyla müzakerelere başladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez müzakerelerin ilkinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu müzakerelerin ileriye dönük en iyi yol olduğu konusunda hemfikiriz" dedi. 
 
- İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, İsrail-Filistin ilişkilerini ve kendi ülkeleri arasındaki bağları görüşmek için Mısır’da bir araya geldi. Böylece bir İsrail lideri, 10 yılı aşkın süreden sonra ilk kez Mısır'a gitti.