16 Haziran 2021

16 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET    
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Şuşa'da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. Ermenistan'ın kendisine uzatılan iyi niyet ve dayanışma elini tutmasını temenni ediyoruz. Ermenistan ile normalleşme için biz de üzerimize düşeni yapacağımızı her fırsatta söylüyoruz” açıklamasında bulunurken, iki lider Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin genişletilmesini öngören Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı.
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saat içinde 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını duyururken, "Üretimin devamlılığı ve güvenliği için organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerimizle yerinde aşı uygulamasına başlıyoruz" açıklamasında bulundu. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 yıl önce yaptığı Adalet Yürüyüşü’nün yıl dönümü olduğunu belirterek, "Muhalefet olarak neyin peşine düşeceğimizi şaşırdık. Her gün yeni bir skandal. Bunları önlemek için 4 yıl önce Adalet Yürüyüşü’ne çıkmıştım. Birileri milyonlarca Euro götürürken halkımız aç kalmasın diye” derken, Habertürk TV sunucusu Veyis Ateş’in firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'dan istediği belirtilen 10 milyon Euro ile ilgili de, “Şimdi de bir gazetecinin bir iş adamından 10 milyon Euro istediğine şahit oluyoruz. Niçin? Hukuki kovuşturmayı önlemek için. Ankara’da kimin için istendi bu para, savcılar ne zamana kadar işinizi yapamayacaksınız” ifadelerini kullandı.   
 
- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eski koruma müdürü Ekrem Güler'in, İş Bankası Yönetim Kurulu görevden alınması için çağrıda bulunurken, "Bu ismin nasıl göreve başladığı derhal açıklanmalıdır. Atamızın hisselerini temsil ettiğimiz, gözümüz gibi sakındığımız, tek kuruşuna dokunmadığımız İş Bankası'nın üzerine gölge düşürtmeyiz" dedi. 
 
- Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'na karşı hareket başlattı. Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, Asiltürk'ün 'büyük kongrenin toplanmasını' da içeren 53 maddelik açıklamasına yanıt vererek, "Saadet Partisinin yetkili kurulları ve karar organları bellidir. Yine aynı şekilde tüzüğümüzde kongre kararının nasıl alınacağı yazılıdır" değerlendirmesinde bulundu. 
 
- Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısı Çevre ve Şehircik Bakanı Murat Kurum başkanlığında tamamlandı.  Bakan Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde de bugün itibariyle müsilajın tehlikeli atık olmadığı ve bu noktada toksik özellik göstermediğinin tespitini yaptık. Oluşturduğumuz alt gruplarla birlikte denizdeki canlılara olan etkisi, kirliliğin insan sağlığına olan etkisi, balık türlerine olan etkisini, denizde yüzülüp yüzülmeyeceği gibi araştırmaları da kurullarımız bu çerçevede yapıyorlar" açıklamasında bulundu. 
 
- Terör örgütü IŞİD'in kırmızı kategoride aranan ve 'Türkiye vilayeti sorumlusu' olduğu ifade edilen 'Ebu Usame el Türki' kod adlı Kasım Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonla yakalanıp, Türkiye’ye getirildi.
 
EKONOMİ
 
- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni ile görüşen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 24-25 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi’ne işaret ederek, "Görüşmelerimizde, AB tarafında ülkemiz ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda güçlü bir kararlılık olduğunu ifade edebilirim. Gümrük Birliği'nin güncellenmesine dönük süreç, Türkiye ile AB'nin ticari ve ekonomik alandaki ilişkilerini daha da ileriye taşıyarak iki taraf için de ekonomik yararlar sunacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile 30 Mayıs 2019'da imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının 35,1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaştığını, anlaşma kapsamında artırılan rakamın bugün itibarıyla hesaplara girdiğini duyurdu. 
 
- Akbank, sürdürülebilir tahvil ihracı için BofA Securities, Citi, HSBC, SMBC Nikko, Société Générale ve Standard Chartered bankalarının yetkilendirildiğini duyurdu. 
 
- TÜİK verilerine göre, 2020'de konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316 adetle rekor kırdı. Konut satışının artmasına rağmen 2019'da yüzde 25,6 olan kiracı sayısı 2020'de yüzde 26,2'ye yükseldi.
 
DÜNYA
 
- ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladıktan sonra Rus lider Vladimir Putin'le ilk kez bugün Viyana’da bir araya geliyor.
 
- Çin, NATO zirvesinin sonuç bildirgesinde ‘uluslararası sisteme tehdit’ olarak nitelenmesine tepki göstererek, NATO’nun “sözde bir Çin tehdidi” yaratarak suni bir çatışma ortamı oluşturduğunu ve “Soğuk Savaş zihniyeti ve blok politikalarının” sürdüğünü ifade etti.
 
- Birleşik Krallık ve Avustralya, serbest ticaret anlaşmasına vardıklarını duyurdu. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra var olan anlaşmaları güncellemek yerine sıfırdan müzakere ettiği ilk serbest ticaret anlaşması olan bu anlaşmanın, ülkenin Brexit sonrası dönemdeki ticaret politikaları için bir model oluşturması bekleniyor.
 
- Avrupa Birliği ve ABD, birbirlerinin havacılık şirketleri Airbus ve Boeing'e sağlanan desteklemelerden ötürü karşılıklı olarak uyguladıkları 11,5 milyar dolarlık ilave gümrük vergilerini 5 yıl için askıya almaya karar verdi. 
 
- İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Açıklamaya göre saldırı, Gazze'den atılan ateş balonlarına karşılık olarak düzenlendi.