17 Haziran 2022

17 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...


SİYASET

- Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Partimizin kurulduğu günden beri girdiğimiz her seçim bizim için rövanşı olmayan bir müsabaka gibidir. Kazanmak dışında ihtimali olmayan bir seçime daha hazırlanıyoruz. Seçim gününe kadar çalışacağız. Hemen ardından da 2023 seçim zaferinin sembolü olacak 23 milyon üye hedefi ile yolumuza devam edeceğiz. Seçim öncesi seçimi kazanacağız” dedi. 

- Ak Parti'nin kurucularından, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıya Ak Parti yetkilileri ve hükümete yakın gazetecilerin katılmamasına yönelik, “Majestelerinin gazetecileri var. Havanın suyun berraklığından bahsederler. Öksürmenin, bağırmanın zamanıdır. Kral çıplak demenin vaktidir. Allah cesur olana izzet verir” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise aynı toplantıda “Bu ülkede yaşayan herkesi ben dost olarak kabul ediyorum. Beraberiz, birlikteyiz. Türk Demokrasi  Vakfı yeniden ayağa kalktı. Bu tür vakıflara siyaset kurumunun, akademinin, medyanın ihtiyacı var” dedi. 

- Toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu ile Bülent Arınç’ın tokalaşması, haberlere yansıdı. Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Hayata bakışımda el sıkışmamak yoktur. Bu tarz nezaketsizlikleri siyasi rakiplerimizde bolca görebilirsiniz ama lütfen, kimse bu tarz hamleleri benden beklemesin” ifadelerini kullandı.  

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında Yunanistanlı mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos ile görüştü. Yapılan görüşmede, “Mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel iş birliğine sağlayacağı katkı, tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi” üzerinde durulduğu açıklandı. 

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üniversite sınavlarının kaldırılmasını çağrısını yineledi. Bahçeli, “Yakın bir gelecekte, üniversite sınavının kaldırılacağına inanıyor, bu husustaki söz ve vaatlerimizin gerçekleşeceğini bu vesileyle açıklıyor, herkesin emin olmasını ümit ve temenni ediyorum” dedi. 

- Sansüre ve çok sayıda cezaya yol açacağı gerekçesi ile eleştirilen ve tartışma konusu olan sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.. 

- MHP, 2018 yerel seçimlerinde %1,41 oy aldığı Diyarbakır'da partisinin il başkanlığının feshedilerek kapatıldığını duyurdu. 

- Irak'ın kuzeyinde icra edilen Pençe -Kilit operasyonunda dün terör örgütü mensuplarınca açılan taciz ateşinde Uzman Çavuş Kadir Kemik (20) yaralandı. Kadir Kemik, kaldırıldığı hastanede şehit oldu. 

- Avusturya Adalet Bakanlığı, SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın öncelikle ABD'ye iade edilmesine karar verdi. 


EKONOMİ

 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası net rezervleri 8,2 milyar dolarla geçtiğimiz Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. 

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2030'a kadar elektrikli araçlar ile dağıtık üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için toplamda 3 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılacağını bildirdi. 

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre zamlar tüketimi ciddi oranda azalttı. EPDK'nın açıkladığı son verilere göre Mart ayında geçen yıla göre motorin tüketimi yüzde 13,25 azaldı. 

- Konut fiyatları endeksi, Nisan ayında aylık bazda %10,2, yıllık bazda ise %127 artış gösterdi. 

- Sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini de içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 6 maddesi kabul edildi. 


DÜNYA

 - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından, “Finlandiya ve İsveç konusunda Ankara ile istişarelerde bulunuyoruz. Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı ile görüştüm. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sürekli temas halindeyiz. Bu, üzerinde aktif olarak çalıştığımız bir konu ve en kısa zamanda bir çözüm bulmayı hedefliyorum” diye konuştu. 

- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Scholz, yaptığı açıklamada “Arkadaşlarım ve ben, bugün Kiev’e açık bir mesaj vermek için geldik: Ukrayna Avrupa ailesine ait” dedi. 

- Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov AB liderlerinin Kiev ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada “mevcut duruma gerçekçi yaklaşılması” gerektiğini belirterek “yalnızca Ukrayna'ya silah sevkiyatına odaklanmamaları” uyarısında bulundu. Peskov, Donetsk ve Luhansk bölgelerine ilişkin ise “Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin (LPR) diğer ülkeler, özellikle de bize dost olan Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından tanınmasını memnuniyetle karşılayacağız” dedi. 

- Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye sınırları da dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırıları kınadıklarını ancak Türkiye'nin olası askeri operasyonunun söz konusu bölgedeki “ayrılıkçı grupları” harekete geçirebileceğinden duydukları endişe nedeniyle sorunların başka yollarla çözülmesi gerektiğini savundu. 

- Rusya’nın Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatı 14 Haziran’dan bu yana 167 metreküpten 67 milyon metreküpe düştü. Bu kısıntıda teknik problemler gerekçe olarak gösterilirken; Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck de Rusya’yı siyasi gerekçelerle gazı kısmak ve fiyatları artırmakla suçladı. 

- ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, Rusya'ya, Ukrayna tahılını “silah” olarak kullanmama, limanları açma ve savaşa son verme çağrısı yaptı.