19 Ocak 2022

19 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim barajı çalışmaları konusunda MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de destek verdiği taslak metinde seçim barajının yüzde 7 olacağını ve dar, daraltılmış bölge gibi başlıklara girilmediğini söyledi.
 
- Partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “Erdoğan Türkiye'yi öyle sisli puslu hale getirdi ki bu karanlıktan onu konuşarak çıkamayız” ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Düşündüm ki artık Erdoğan'ı konuşmanın pek bir anlamı yok, zaten çirkin küfürbaz dil, bu onun dili. Biz onun seviyesine inmeyiz, inmemeliyiz de. Ülkeyi öyle bir hale getirdi ki artık sadece kendisini konuşmanın hiçbir anlamı kalmadı. Çünkü mesele Erdoğan değil mesele Türkiye” dedi.
 
- HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, demokratik çözüm ve toplumsal barış için diyalog ve müzakerenin tek çözüm yolu olduğunu vurgulayarak, “Bu çerçevede İmralı’da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz. Ancak bir taraftan mutlak tecridi uygulamaya devam edenlerin diğer taraftan İmralı’dan söz etmelerini asla samimi bulmuyoruz” dedi.
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, günlük vaka sayılarının yarısının İstanbul kaynaklı olduğunu ve son bir haftada görülen vakaların üçte birinin 20-34 yaş aralığında olduğunu söyledi.
 
- Sezen Aksu'nun "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısında geçen "Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e" sözleri gerekçe gösterilerek Aksu hakkında "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre Kasım 2021'de konut fiyatları önceki aya göre yüzde 9 oranında arttı. Konut fiyatları, yıllık bazda yüzde 50,5 olarak artış gösterirken reel yükseliş yüzde 19,7 oldu.
 
- Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kararlarının siyasi temelle alındığına dair yüksek bir algı oluştuğuna dikkati çekerek, finansmanın yanı sıra finansmana erişim maliyetlerinin son dönemde ekonomiyi kilitlediğini belirtti.
 
- Standard Chartered Bank, yayınladığı bir araştırma raporunda heterodoks para politikasının yüzde 36’lık yüksek enflasyon ile birleşince Türk lirası için yapısal kırılma yarattığını ve 2022 yıl sonu dolar/TL tahminlerini 12 seviyesinden 20’ye çıkardıklarını bildirdi. Bank of America ise Türkiye’de enflasyonun 2022 yılında ortalama yüzde 52,6 olacağını, yıl sonunda ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti.
 
- Motorinin litre fiyatında dün gece yarısından geçerli olmak üzere 52 kuruş zam geldi.
 
- Microsoft'un, ABD merkezli bilgisayar oyunu şirketi Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın almayı planladığı öğrenildi.
 
DÜNYA
 
- Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bütün seçeneklerin masada olduğunu belirterek, "Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırabileceği bir aşamadayız" uyarısında bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise saldırının Rusya için politik, ekonomik ve mali olarak yüksek bir bedeli olacağını söyledi.
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19'a yönelik karantina önlemlerinin yürürlükte olduğu Mayıs 2020'de katıldığı etkinlikle ilgili "organizasyonun kurallara aykırı olduğu konusunda uyarılmadığını" söyledi. Johnson'ın eski baş danışmanı Dominic Cummings ise Johnson'ın uyarıldığını ifade etti.
 
- David Sassoli’nin 65 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun yeni başkanı, Malta’dan Roberta Metsola oldu. Metsola, bu konuma gelen üçüncü kadın ve en genç kişi oldu.
 
- Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki havalimanını hedef almasının ardından iç savaşın sürdüğü Yemen'in başkenti Sana'yı vurdu. İlk değerlendirmelere göre hava saldırısında 14 kişi hayatını kaybetti.