20 Eylül 2021

20 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
 
- Birleşmiş Milletler 76'ncı Genel Kurulu'na katılmak üzere Atatürk Havalimanı'ndan ABD'ye hareketi öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde artan gıda fiyatları ve kiralara ilişkin, “Bizim işimiz böyle bir adaletsizlik, suistimal varsa bakan arkadaşlarım yakın takibe almak suretiyle bu zulmün önüne geçeceğiz. Yurt konusunda Türkiye'de bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımları yaptık. Şu anda bir milyona yakın yatak kapasitesi olan yurtlarımız var” dedi. 
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt ve burs açıklamalarına muhalefetten tepki geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Yanlış hatırlamıyorsam 3 ayda bir 40 lira öğrenim kredisi alıyorduk ve bir ay boyunca yetiyordu. Şimdiki 650 lirayla öğrenciler 1 hafta bile geçinemiyorlar" derken, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, "Gençlerin abarttığı falan yok; kiralar uçtu gitti. Yurtlar pahalı. Hayat pahalı" diye tepki gösterdi. Erdoğan, "Üniversite öğrencilerinin aldığı burs 45 liracıktı. Elinize, dilinize dursun. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı. Nereden, nereye geldik" açıklamasını yapmıştı. Devlet yurtlarının sayısının yetersiz olduğunu belirten CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Meclis'e sunduğu kanun teklifinde TOKİ’nin öğrenci yurtlarına öncelik vermesini talep etti.
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorunu için meşru bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla çözebiliriz" diye konuştu.
 
- Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, katıldığı bir canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki son anketi paylaşırken, "Zaman zaman gerileme oldu, ilerleme oldu. Bunların sebebini de biliyoruz. En fazla 3, 4 puan gerileme oldu. 38'in altına hiç inmedi. Şu anda 40, 41 civarında. Cumhur İttifakı şu anda 50'nin üzerinde" değerlendirmesinde bulundu.
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı perşembe günü gerçekleşecek.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto paraya açılma gibi bir dertlerinin olmadığını, tam aksine onlara karşı ayrı bir savaş ve mücadeleleri olduğunu söyledi.
 
- Geçen yıl en çok ihracat yapan 1.000 firmanın yüzde 57,5'i Marmara Bölgesi'nden listeye girerken, İstanbul 426 şirketle zirvede yer aldı.
 
- İngiltere'nin Türkiye'yi kırmızı listeden çıkarmasının turizme olumlu yansımaları olacağını kaydeden TÜRSAB, "Önümüzdeki 3 aylık dönemde Türkiye’ye seyahat edecek İngiliz vatandaşlarının sayısının yaklaşık 200 bin civarında olmasını öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.
 
DÜNYA 
 
- İngiltere, ABD ve Avustralya'nın imzaladığı AUKUS Paktı nedeniyle Fransa ile gerilim devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Avustralya ve Amerika’yı iş birliğiyle ilgili yalan söylemekle suçlarken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "İngiltere ve Fransa birbirleri için çok önemli ve son derece dostane ilişkileri var. İngiltere'nin Fransa sevgisi sökülüp atılacak türden bir sevgi değil" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu hafta ABD Başkanı Biden ile görüşeceğini açıklarken, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise ülkesinin çıkarlarına öncelik vermesinden dolayı pişman olmadığını kaydetti. Paktın imzalanmasından sonra Avustralya Fransa’yla 2016 yılında vardığı 40 milyar dolarlık konvansiyonel denizaltı filosu yapımı anlaşmasından çekilmişti.
 
- Rusya'da üç gün süren parlamento seçimlerinin ardından oy sayımı sürüyor. İlk sonuçlara göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi oyların yüzde 46'sından fazlasını alarak yarışı ilk sırada götürürken, ikinci sırada ise yüzde 21'le Komünist Parti geliyor.
 
- Taliban, okulların kız öğrencilere açılmaması ve kadınların eylemlerine şiddetli müdahalenin ardından şimdi de hükümet için çalışan kadın görevlilere evde kalmaları talimatı verildi.
 
- Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in "Crew Dragon" kapsülü ile Dünya'nın yörüngesine gönderdiği ilk uzay turistleri üç günlük seyahatten sonra yeryüzüne indi.
 
- Filipinli yıldız boksör Manny Pacquiao, ülkesinde 2022'de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimine aday olacağını açıkladı.