20 Haziran 2022

20 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede, terörle mücadele ve güvenlik dahil, iki ülke ilişkileri ve bölgeye dair meselelerde diyalog halinde olma, barış ve istikrar için iş birliğine devam etme konularında mutabık kaldı. Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'nin terörle mücadele çabalarından dolayı teşekkür etti. 

- AK Parti Gaziantep İl Teşkilatı'nın Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Tam rakam söyleyemem ama 11 yılda 210 bin Suriyeliyi Türk vatandaşı yaptık. Elbette ki birtakım dertler sıkıntılar olabilir. Ekonomiye katkıları var mı? Var. Tam 506 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü” dedi.  

- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı “Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri” raporunun Mayıs ayına ilişkin verilerini paylaştı. Rapora göre Mayıs ayında, 207 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 697 kişi de toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gözaltına alındı.   

- Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumu da tamamlandı. ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak. 

- Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından hazırlanan yaz kararnamesiyle 5 bin 426 hakim ve savcının görev yeri değiştirilirken 33 ilin de başsavcısı değiştirildi.


EKONOMİ

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Muğla'da yapımı tamamlanan Teknopark ile Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan 30 milyon lira hibe alan 26 projenin açılış törenine katıldı. Bakan Varank, “Üretimde yapısal dönüşüm çağrımızın değerlendirme sürecini tamamladık. Yerli ve milli imkânlarla yapılacak üretimler neticesinde dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak. Cari açığın azalmasına 16 milyar 500 milyon liralık katkı sağlanacak” dedi. 

- Türkiye'de tarım arazileri ve çiftçi sayısı azaldı. Eğer tarımda bir şeylerin değiştirilmesi isteniyorsa çiftçilerin kâr edebilmesi gerektiğini belirten İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Çitçinin daha az maliyetle daha yüksek verimlilikte üretebilmesi ve rekabetçi bir ortamda ürününü satabilmesi gerekiyor. Teknolojinin desteğiyle tarımdaki hikayeyi değiştirebileceğimize inanıyorum” diye konuştu. 

- Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede'nin “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke. 'Tarım, tarım' diye bağırıyoruz da bize getirdiği para 50 milyar dolar” açıklamalarına tepki gösterdi. İnce, “Türkiye fakir bir ülke değildir. Ekonomik tercihler nedeniyle halkı fakirleşmiş, yönetenleri zenginleşmiş bir ülkedir. Akıllı tarımı hayata geçirseydiniz dünyaya buğday ihraç ederdik” dedi. 

- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Haziran ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi için sadece devletin değil, şirketlerin de gerekli tedbiri almak mecburiyetinde olduğunu belirtti. Avdagiç, memurlara yönelik yapılan maaş artış açıklamalarını tam zamanında yapılmış bir müdahale olarak gördüklerini belirtti. 

- ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'de enflasyonun kabul edilemez şekilde yüksek olduğunu, bunun kısmen Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklandığını söyledi. ABD'de enflasyonun yerel değil küresel gelişmelerden etkilendiğini vurgulayan Yellen, önümüzdeki aylarda enflasyonun hızının düşeceğini ifade etti. 


DÜNYA

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkenin güneyindeki Mıkolayiv ve Odessa kentlerini ziyaret etti. Zelenski, “Güneyden asla vazgeçmeyeceğiz, bize ait olan her şeyi geri alacağız” dedi. 

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da devam eden savaşa ilişkin, “Savaşın yıllarca devam edebileceği gerçeğine kendimizi hazırlamalıyız. Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

- Rusya’nın Fransa’ya sağladığı doğal gazın 15 Haziran itibarıyla durdurulduğu; İtalya’ya sağlanan gaz miktarının da %50’ye düşürüleceği bildirildi. 

- Fransa'da düzenlenen genel seçimlerin ikinci turunun kesin olmayan ilk sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble ittifakı, Ulusal Meclis’teki çoğunluğu sağlayamadı ve 200 ila 260 arasında sandalye kazandı. Solcu Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakının 149 ile 200 arası sandalye kazanması beklenirken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Cephe’ninse 80-100 arası sandalye kazanması öngörülüyor. 

- Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan gıda sıkıntısına çare olabilmek adına Mısır'a 100 milyon Euro yardımda bulunacak. 

- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna ve Balkan ülkelerinin AB üyeliğine ilişkin “AB, genişlemeye kendisini hazırlamalı. Bunun için yapılarını ve karar alma süreçlerini modernize etmeli” dedi. 

- Almanya’nın, mevcut gaz depolama seviyelerini yenilemek için, Almanya Kamu Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla 15 milyar Euro kredi sağlayacağı bildirildi. Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz akışını Kasım ayında %90’a kadar azaltacak olması bu kararda etkili oldu.