20 Ocak 2022

20 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Yılbaşından itibaren doğal gazda, elektrikte fiyat artışı mümkün olabilecek en alt seviyede yapıldı; devlet bu konuda fedakarlığı sürdürüyor" dedi.
 
- CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke hakkında "Soruşturmasının yürüyebilmesi açısından bu dosyaya özel olarak dokunulmazlığının kaldırılması noktasında 'evet' oyu kullanacağız" dedi.
 
- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Reep Tayyip Erdoğan'a hitaben "Yargılaması süren Selahattin Demirtaş'ı terörist başı Abdullah Öcalan'a şikayet etti. Rezalete bakar mısınız? Neymiş, en büyük hesabı İmralı'daki kesecekmiş. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı böyle abuk sabuk konuşamaz, kendine gel. Eğer İmralı'dakini çıkarmanın peşindeysen orada duracaksın" dedi. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Edirne'deki en büyük hesabı İmralı'dakine verecek; kendi içinde ayrı bir hesaplaşmaları var" açıklamasına "Erdoğan’ın bu sözleriyle ilgili asıl sorulması gereken şey şudur: Yıllardır tecritte tuttuğunuz Sayın Öcalan’ın ne dediğini nereden biliyorsunuz? O halde tecridi kaldırın, Öcalan avukatları ve ailesiyle düzenli olarak görüşsün” dedi.
 
- Hrant Dink, ölümünün 15'inci yıl dönümünde Agos gazetesinin eski binasının önünde düzenlenen törenle anıldı. Törende Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, "İstiyorlar ki silahlar konuşsun, insanlar konuşmasın, yine kendi dillerini dayatıyorlar ama umudu söndüren olmayalım" diye konuştu.
 
- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bütün arkadaşlarıma söyleyeceğim, bütün metrobüs duraklarına assınlar bunu: ‘Ey halkımız sizin metroyla buluşmanızı engelliyorlar. Sizin 300 tane yeni metrobüs otobüsüyle buluşmanızı engelliyorlar.’ Şimdi bunları her yere yazacağım" şeklinde konuştu. 
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleştirecek. Piyasalardaki ağırlıklı görüş faizin yüzde 14'te sabit bırakılacağı yönünde şekillendi. AA Finans'ın PPK beklenti anketine katılan 23 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı yönünde görüş bildirirken, Reuters anketine katılan 16 kurumdan 15'i faizin sabit bırakılacağını, bir kurum ise 50 baz puan indirime gidileceğini aktardı.
 
- TCMB ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında swap anlaşması imzalandı. Nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem ve 64 milyar Türk lirası olan anlaşmanın üç yıl geçerli olacağı bildirildi. 
 
- Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 46 kuruş zam geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Son bir yılda benzine gelen zam yüzde 94. ‘Faiz düştü, enflasyon da düştü, düşüyor' diyen; bugün de benzinin litresine 46 kuruş zam yaptı" değerlendirmesini yaptı. 
 
- TBMM'de kabul edilen torba yasa ile Bireysel Emeklilik Sistemindeki devlet katkısı oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldı.
 
DÜNYA
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını söyledi. Düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edip etmeyeceğine dair sorusuna Biden, "Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şey yapmak zorunda" dedi.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Macron, "Kürtaj hakkının tanınması ve çevrenin daha iyi korunması konusunda daha açık olmak için bu sözleşmeyi yenilememiz gerekir" dedi.
 
- Avrupa Birliği (AB) Sığınma Ajansı, sığınma kararlarının hızlı ve adil bir şekilde alınmasını ve AB genelinde bu konudaki politikaların uyumlandırılmasını sağlayan tam yetkili ajans olarak göreve başladı.
 
- Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı, Tonga'da en az üç kişinin ölümüne neden olan volkanik patlama ve onu izleyen tsunami sonucu hasar gören denizaltı kablosunun tamirinin en az 4 hafta sürebileceğini açıkladı.