21 Eylül 2021

21 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
  
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında New York’ta “Yeni Türkevi Binası Açılış Töreni”ne katıldı. Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür diyerek çok kutuplu, çok merkezli, daha adil bir küresel düzeni savunuyoruz" derken, açılışta konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "Türkiye'nin sığınmacılara yönelik muazzam cömertliğine şahsen aşinayım. Ve insanların korunmasına verdiğiniz destek için içten takdirlerimi sunarım" ifadelerini kullandı.
 
- Rusya’nın Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere yakında Rusya’ya gelmesinin planlandığını söyledi.
 
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’da katıldığı bir okul açılışında, öğretmenlerde bir doz aşı oranının yüzde 92, iki doz aşı oranının yüzde 83, aşı olmayıp antikor üreten öğretmen oranının yüzde 5 olduğunu aktarırken, "Eğitim sisteminin, açık ve yüz yüze devam etmesinin bu süreçte bir milli güvenlik meselesi olduğu yönündeki irademizin arkasında duruyoruz” açıklamasında bulundu. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğrenci burslarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sosyal medya hesabından yanıt verirken, "Erdoğan, bu ülkenin evlatlarıyla, azarlar gibi konuşamazsın. Sen onlara hizmet etmek için oradasın. Sen kimseye bir şey de vermiyorsun. Ülkenin anne-babalarının, evlatlarımıza burs olsun diye ödediği vergileri, kendine Saray yapmak için harcıyorsun. Kalan da yetmediği için, evlatlarımız burssuz, yurtsuz kalıyor" ifadelerini kullandı. 
 
- Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Z kuşağı tartışmalarına ilişkin "Z kuşağı meselesi algı operasyonunun bir parçasıdır. Bütün yapılan anketlerde onların Z kuşağı dediği 18-30 yaş arasındaki gençlerde birinci parti Ak Parti’dir hem de açık ara Ak Parti’dir" şeklinde konuştu. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununu çözmek için meşru bir organa gereksinim duyulduğunu ve konuya ilişkin HDP'nin muhatap alınabileceğini söylemesi üzerine HDP Eş Eski Genel Başkanı Sezai Temelli, "Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" dedi.
 
EKONOMİ
 
- Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından ABD iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin yıl sonunda 25 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söylerken, 100 milyar dolar hedefini de yineledi.
 
- 2021 Küresel İnovasyon Endeksi, Birleşmiş Milletler’in İsviçre merkezli uzman kuruluşu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından, “COVID-19 Krizinde İnovasyonu Sürdürmek” ana temasıyla çevrim içi olarak düzenlenen dünya lansmanıyla açıklandı. 132 ülkenin değerlendirildiği endekste Türkiye, tarihindeki en iyi sıralamaya ulaşarak 10 basamaklık sıçrayışla 41’inci sıraya yükseldi.
 
- Türkiye İstatistik Kurumu, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Temmuz 2021 verilerini yayınladı. Tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz'da aylık bazda yüzde 1,98 artarken, yıllık bazda yüzde 29,38 yükselerek, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iklim kriziyle mücadelede gelişmekte olan ülkelere yardım edebilmek için dünyanın en büyük ekonomilerine yıllık 100 milyar dolar iklim fonu taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu.
 
DÜNYA
 
- Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İngiltere-ABD-Avustralya arasındaki AUKUS Paktı'na tepki gösteren Fransa'ya destek verdi. Öte yandan New York'ta bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimini, selefi Donald Trump'ın "tek taraflılık, öngörülemez şekilde davranma, acımasızlık ve ortaklarına saygı duymama" özelliklerini devam ettirmekle suçladı.
 
- Kanada'da yapılan erken seçimlerin galibi ilk sonuçlara göre Başbakan Justin Trudeau'nun liderliğindeki Liberal Parti oldu. Ancak parti tek başına hükümet kurmaya yetecek çoğunluğu elde edemedi.
 
- Rusya’da parlamentonun alt kanadı Duma için yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya yüzde 49.82 oy oranıyla ilk sırada yer alırken, en yakın rakibi Komünist Parti de oyların yüzde 19'unu aldı.
 
- Rusya'nın Perm şehrindeki üniversitede bir silahlı saldırgan etrafa ateş açtı. Rusya Soruşturma Komitesi, Perm Üniversitesi’ndeki silahlı saldırıda 8 kişinin öldüğünü, 24 kişinin yaralandığını bildirdi. 
 
- ABD Kasım ayından itibaren tüm uluslararası ziyaretçilere aşı zorunluluğu getirmeye karar verdi. Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği veri tabanına göre Türkiye'den yolcular aşı yaptırmadan ABD'ye gidebiliyordu.