21 Haziran 2022

21 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 

SİYASET

- Küresel Parlamenter Konferansı’nın açılışına video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son 7 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeyiz. Tarihimizin, kültürümüzün ve inancımızın bize yüklediği bu görevi inşallah bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğiz. Kabul ettikleri birkaç yüz mülteciyi reklam malzemesi olarak kullananlar, derinleşen insani krizler karşısında hiçbir sorumluluk üstlenmiyor” dedi. 

- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya – Ukrayna Savaşı muhataplarına barış müzakerelerinin canlandırılması ve savaşın diplomasiyle sonuçlandırılması yönündeki telkinlerini sürdürdüğünü ifade etti. 

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, PKK'nın faaliyetleriyle ilgili İsveç'in acilen adım atmasını beklediklerini, İsveçli yetkililerin de bu yönde ifadelerde bulunduğunu söyledi. Kalın, “Temel beklentimiz, Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden bu terör örgütlerinin buradaki yapılanmasının, para toplama, adam devşirme, propaganda gibi faaliyetlerinin sona erdirilmesi” dedi. 

- Basın meslek örgütleri, yarın TBMM’de görüşülmesi beklenen Sosyal Medya Yasa Tasarısı’na karşı çıkmak için harekete geçti. "Basın tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz" açıklamasında bulunan örgütler, Salı günü İstanbul'da ve diğer illerde; Çarşamba günü ise Ankara'da basın toplantısı düzenleyecek. 

- Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Hâkimler Savcılar Kurulu'nun yaz kararnamesi ile Kahramanmaraş'a atandı. 

- Pınar Gültekin'in öldürülmesine ilişkin davada sanık Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Mahkeme, daha sonra “haksız tahrik” olduğu gerekçesiyle Avcı'nın cezasını 23 yıla indirdi. Gültekin Ailesi'nin avukatı Rezan Epözdemir “Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor. Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür” dedi. 


EKONOMİ

- 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bütçe değişikliğinde “genel fiyat artışları” gerekçe gösterildi. 

- S&P Global, Türkiye'nin Cuma günü 831 seviyesindeki CDS priminin dün 836’ya yükseldiğini paylaştı. 

- TÜİK'e göre, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Nisan ayında yıllık bazda %117,2 oranında arttı. En yüksek artış %241,6 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda gerçekleşti. 

- İstanbul’da ekmek fiyatlarının 5 liraya yükseldiği belirtiliyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, resmi olmayan zam kararına ilişkin, “Girdi maliyetlerimiz son bir yılda çok arttı. Toprak Mahsulleri Ofisi fırınlara uygun fiyatla ekmeklik un satışı yapmaya devam etmezse ekmeğin fiyatı 7 TL’ye kadar çıkabilir” dedi. 

- Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin 2021 kişi başı gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri, AB ülkelerinde ortalama 100 iken Türkiye için 64 olarak açıklandı. Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyiyse AB ortalamasının %29 gerisinde kaldı. 

- eBay, 2016'da tamamını satın aldığı GittiGidiyor'un faaliyetlerine piyasadaki rekabet dinamikleri çerçevesinde son verileceğini açıkladı. Platform bugünden itibaren yeni ürün listelemeye kapatıldı; 18 Temmuz'dan itibarense tüketiciler gittigidiyor.com'dan alışveriş yapamayacak.  


DÜNYA

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, AB'den Ukrayna’nın adaylık statüsüne ilişkin gelecek haberle gerçekten tarihi bir haftaya başladıklarını ve bu süreçte Rusya'nın saldırılarını artırmasını beklediklerini belirtti. 

- ABD Başkanı Joe Biden, hafta sonu tatilini geçirmek için gittiği Rehoboth Beach kentinde sabah yürüyüşü esnasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Önceki gün bisikletten düşen Biden’a nasıl olduğu sorulunca, çok iyi olduğu bilgisini paylaştı. Biden, ülkede artan benzin fiyatlarıyla mücadele için yakın zamanda federal benzin vergisi için geçici muafiyet ilan edebileceklerini söyledi. 

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, tahılın ihracatının engellemesinin "savaş suçu" olduğunu söyledi ve "Rusya'yı (Ukrayna) limanlarındaki blokajı kaldırmaya çağırıyoruz. Dünyanın geri kalanında insanlar açlık çekerken milyonlarca ton buğdayın Ukrayna'da bloke edilmesi düşünülemez" dedi. 

- İsrail Savunma Bakanı, ABD'nin öncülüğünde bölgesel bir hava savunma ittifakı kurulacağını açıkladı. 

- Tunus'ta halk, Devlet Başkanı Kays Said'in siyasi gücünü artıracağı öngörülen anayasa değişikliği referandumunu protesto etmek için toplandı. Said geçtiğimiz yıl Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, yeni bir başbakan atayacağını ve yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini açıklamıştı.