22 Haziran 2022

22 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonla görüştü. İki ülke arasındaki ilişkilerin ve Rusya - Ukrayna Savaşı dahil bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. 

- Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan orman yangını henüz söndürülemedi. Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı. 

- Libya'ya asker gönderilmesi için verilen tezkere süresinin 2 Temmuz 2022'den itibaren 18 ay daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'ya verilen ‘haksız tahrik indirimi’ kararını bakanlık olarak istinafa taşıyacaklarını duyurdu.   

- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya yasası olarak bilinen, yasa tasarısına karşı mücadele edeceklerini belirterek “Biz sonuna kadar parlamentoda da mücadele edeceğiz, parlamento dışına çıktığında da Anayasa Mahkemesine götüreceğiz” dedi.  

- Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya devlet televizyonu YLE'ye yaptığı açıklamada, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile ilişkilerin seyrine değindi. Niinistö, “Türkiye ile İspanya'da yapılacak NATO Zirvesi'nde anlaşacağımıza inanmıyorum. Eylül'den önce NATO'ya gireceğimizi düşünmüyorum” dedi. 

- Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde bir askerin şehit olduğunu açıkladı.   


EKONOMİ

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte herhangi bir tarife değişikliğinin gündemlerinde olmadığını söyledi. 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), faizsiz ve masrafsız tüketici kredisi desteği kampanyası başlattı. Başvuru sahipleri, 500-2.500 TL arasında faizsiz-masrafsız ve 2.500-5.000 TL arasında ise 24 aya kadar kredi kullanılabilecek. Kredi transferi İstanbul Kart üzerinden gerçekleştirilirken, isteyen kullanıcılar krediyi nakit hesabına da aktarabilecek. 

- Goldman Sachs, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl resesyona girme olasılığının %15’ten %30’a yükseldiğini duyurdu. İkinci çeyrek büyüme tahminini %2,8’de sabit tutarken üçüncü çeyrek büyümesini %1,75’e indirdi. 

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 10 Haziran haftasında tüm kredi faiz oranları bir önceki haftaya göre yükseldi. TL, dolar ve Euro mevduat faizlerinde de artış görüldü. 

- OYAK Grubu Şirketleri bünyesinde hizmet veren Güzel Enerji'nin TOTAL İstasyonları markası, adını TotalEnergies olarak değiştirdiğini açıkladı. 


DÜNYA

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle kıtlıkla savaşan ülkelerin artan gıda krizini atlatmasına destek olmak amacıyla 600 milyon Euro tutarında destek sözü verdi. 

- Fransa'da düzenlenen genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve grubu mecliste salt çoğunluğu kaybetmiş, bunun üzerine Fransa Başbakanı Elisabeth Borne görevden ayrılmak istediğini belirterek istifasını sunmuştu. Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Elisabeth Borne'un istifasını reddetti. 

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Türkiye'den her hafta yaklaşık 800 Suriyeli mültecinin ülkelerine döndüğünü; ancak koşulların çok sayıda gönüllü dönüşü için uygun olmadığını söyledi.  

- İsrail'de koalisyon hükümeti ortaklarından Başbakan Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in meclisi feshederek erken seçime gitme konusunda anlaştıkları bildirildi. Bennett, “Zor bir karar verdik ama ülke için en iyisi buydu” dedi.  

- Litvanya, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'nın Kaliningrad demiryolunu kullanmasını yasakladı. Buna karşılık Rusya'dan bir yetkili, Litvanya'yı “ciddi” sonuçlar konusunda uyararak Rusya'nın “bu tür düşmanca eylemlere kesinlikle yanıt vereceğini” söyledi.  

- ABD Başkanı Joe Biden, Çin'e yönelik uygulanan gümrük vergileri konusunda Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşeceğini söyledi.