23 Eylül 2021

23 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
 
- Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşının yaygınlaşması ile birlikte artık üniversiteler dahil okulların en son kapanan değil, asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlıyız” değerlendirmesinde bulundu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise "Şu anda okulları açık tutmamızla ilgili en büyük avantajımız öğretmenlerimizin aşılanma oranı. Öğretmenlerimizin yakalamış olduğu oran Türkiye ortalamasının çok üzerinde" açıklamasını yaptı.
 
- AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabul edilmek üzere Meclis'e geleceğini duyurduğu Paris İklim Anlaşması'yla ilgili, “Paris İklim Anlaşması Meclis'in en önemli başlangıç işlerinden olacak. İmzalarımız tamamlandı. Muhalefetle de görüşeceğiz. Meclis’e en kısa sürede arz edip geçireceğiz. En hızlı şekilde geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin "HDP’yi meşru organ görmek demek PKK’yı muhatap almak demektir. Kürt sorunu diye bir sorun yoktur" sözlerine "Bu ülkenin sorunları var mı, evet sorunları var. Sorunlar kronikleşmiş. Bugüne kadar çözülmemiş. Bir sorun varsa, sorunu çözecek olan organ TBMM. TBMM’den daha büyük güç yoktur" şeklinde cevap verdi. Öte yandan, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları "Hiç kuşkusuz Kürt sorununun onurlu bir çözümü ile demokratik bir gelecek inşası için en önemli muhatap Sn. Öcalan’dır" dedi.
 
- MHP’nin araştırma şirketlerine ilişkin TBMM’ye sunduğu kanun teklifine göre, araştırma şirketleri yayınlanan bir araştırma için araştırmayı kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna, ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Ayrıca "manipülasyon yaptığı" tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. 
 
- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yüksek kira talepleri nedeniyle binlerce öğrencinin yurt veya ev bulamadığına ilişkin tartışmalara yönelik değerlendirmesinde, "Verileri bilmeden farklı şekilde ortaya koyanlar, bildiği halde kötü niyetle istismar edenler, milletimizi kandırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, öğrencilerin konaklaması için Buca ve Bornova ilçelerinde iki yurt kiralandığını; özel yurtlarla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını tanımayacaklarına ilişkin açıklamasına “Cumhurbaşkanı’nın Rusya ziyaretinin hazırlıklarının yapıldığı bir dönem olan şu anda dile getirilmesinden tabii ki üzüntü duyuyoruz” sözleriyle karşılık verdi. Cumhurbakanı Erdoğan’ın 29 Eylül’de Rusya’ya giderek Vladimir Putin’le görüşmesi planlanıyor.
 
EKONOMİ
 
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizle ilgili kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak.
 
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 18 Mart 2022'de açılması beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü'nun geçiş ücretinin 15 Euro olarak belirlendiğini açıkladı. 
 
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerine göre, Ağustos ayında 78,2 olan tüketici güven endeksi Eylül’de aylık yüzde 1,8 oranında artarak 79,7 oldu.
 
- Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği verilerine göre Ağustos ayında beyaz eşya satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştü. 8 aylık dönemde ise satışlarda yıllık yüzde 12 artış izlendi.
 
- ABD Merkez Bankası, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.
 
DÜNYA
 
- Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan’da Taliban yönetiminin “Dışişleri Bakan Vekili” Emirhan Muttaki ile Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay’ın bir araya geldiğini duyurdu. Görüşmede Muttaki, Türkiye'den Afganistan'daki projelerini tamamlamasını isteyerek, ilişkilerin ve iş birliğinin sürdürülmesi arzusuna vurgu yaptı.
 
- ABD, İngiltere ve Avustralya arasında varılan güvenlik iş birliği kapsamında nükleer denizaltı anlaşmasıyla Fransa ve Avustralya arasında varılan milyar dolarlık denizaltı anlaşması iptal olmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Joe Biden, yaptıkları telefon görüşmesi sonrası, 'müttefikler arasında açık istişarelerle' krizden kaçınılabileceği konusunda hemfikir olduklarını açıklarken, Fransız büyükelçisinin gelecek hafta ABD'ye döneceği bildirildi. 
 
- ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 65 yaş üstü ve yüksek risk grubundaki Amerikalılar için üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı için onay verdi.
 
- Uluslararası Af Örgütü, "Çift Doz Eşitsizlik: İlaç Şirketleri ve Covid-19 Aşı Krizi" başlıklı raporunda, aşı geliştiren altı şirketin aşı teknolojisini paylaşmayı reddettiğini, yoksul ülkelere aşı ulaştırmaya öncelik vermediğini açıklarken, tüm dünyada uygulanan 5 milyar 760 milyon doz aşıdan yüzde 0,3'ünün düşük gelirli ülkelere, yüzde 79'undan fazlasının üst-orta ve yüksek gelirli ülkelere gönderildiğini bildirdi. 
 
- ABD eski Başkanı Donald Trump, 2018 yılında "vergi kaçırmak" için kuşkulu faaliyetlerde bulunduğunun iddia edildiği bir haber nedeniyle yeğeni Mary Trump ve New York Times gazetesi hakkında dava açtı. Trump en az 100 milyon dolar tazminat istiyor.