23 Haziran 2022

23 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...


SİYASET

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Prens bin Selman törenle karşılanırken yapılan görüşmenin ardından yayınlanan ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Taraflar, enerji alanında iş birliği yapma beklentilerini; enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi hususları üzerinde çalışılması arzusunu ifade etmişlerdir.” 

- Muğla'nın Marmaris İlçesine bağlı farklı noktalarda devam eden yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Havanın aydınlanmasıyla, yangına havadan müdahale yeniden başladı. 1028 hektar ormanlık alanın kül olduğu belirtildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, güvenlik tedbirleri kapsamında 51 hanede 151 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. 

- Partisinin grup toplantısında, Pınar Gültekin cinayetinde verilen haksız tahrik indirimi kararını eleştiren İyi Parti Lideri Meral Akşener, “Bugün Türkiye'de, bir psikopatın 14 yıl sonra sokaklarımızda gezebilmesine göz yumuyorlar” dedi. Marmara’da yaşanan orman yangını ile ilgili de konuşan Akşener, “13 makam uçağınız olmasına rağmen, 'Yangın söndürme uçağımız yok' diyen kepazeliği unutmadık” diye konuştu. 

- Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Toplu Açılış Töreni'nde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris'teki orman yangını nedeniyle hükümeti önlem almamakla suçladı. Kılıçdaroğlu, Aydın'daki programından sonra Muğla'nın Marmaris ilçesine geçti. 

- Gazeteciler, meslek örgütlerinin çağrısıyla bir araya geldikleri Ankara'nın Ulus ilçesinde “dezenformasyon yasası” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi talebiyle eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani anayasaya aykırıdır” denildi. 

- Türkiye ve Rusya askerî heyetlerinin Ukrayna limanında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesine ilişkin düzenledikleri toplantının, “yapıcı ve olumlu” geçtiği bildirildi. Gelecek haftalarda konunun değerlendirilmesi amacıyla Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafları bir araya gelecek. 


EKONOMİ

- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan'ın Ticaret ve Enformasyon Bakanı Majid Abdullah Al Qasabi ve Yatırım Bakanı Khalid Bin Abdulaziz Al Falih ile bir araya geldi. Bakan Nebati sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ilişkilerin kolaylaştırılması, sürdürülebilir gelişimi ve yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi hususlarında verimli bir görüşme gerçekleştirerek somut ortaklıklar için iletişimin artırılması konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı. 

- Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, katıldığı televizyon programında, “Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dâhil olmak üzere, öyle zannediyorum ki %40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek” dedi. 

- Tüketici güven endeksi, Haziran ayında 63,4 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Endeks geçtiğimiz ay 67,6, geçtiğimiz yıl ise 81,7 düzeyindeydi. 

- Brent petrol fiyatı, %5'i aşan düşüşle 110 doların altına geriledi. Resesyon endişeleri, bu düşüşte etkili oldu. Bakır fiyatları, benzer nedenlerle 8 bin 700 doların altına inerek 14 ayın en düşük seviyesini gördü. Çinko, alüminyum ve kalay fiyatları da geriledi. 

- Geçtiğimiz aylarda zincir marketlere kesilen yaklaşık 2.7 milyar TL'lik cezanın iptal edilmesi için açılan dava reddedildi. Rekabet Kurumu dün; Migros, Carrefoursa, Bim, Şok ve A101 isimli mağazaların aleyhlerine aldığı karara karşı şirketlerin yürütmenin durdurulması istemiyle açtıkları davanın reddedildiğini duyurdu. 


DÜNYA

- ABD Başkanı Joe Biden, ülkede galon başına yaklaşık 2 dolar artan benzin fiyatlarını durdurmak amacıyla federal benzin vergisinin Eylül ayına kadar askıya alınması için Kongre'ye çağrıda bulundu. 

- Rusya Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Ukrayna tahılının yabancı gemilerle çıkarılmasını sağlamaya hazır olduklarını teyit etti. 

- İngiltere’de enflasyon, tüm harcama gruplarına yansıyan geniş çaplı artışla, Mayıs ayında %9,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı. 

- Fransa Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetlerinin Estonya'da askeri tatbikat düzenlediğini ve Rusya'ya komşu ülkede 100'den fazla paraşütçü konuşlandırdığını açıkladı. Gerçekleştirilen tatbikat “stratejik dayanışma” olarak adlandırıldı. 

- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, devletlerin elinde toplam 13 binden fazla nükleer silah olduğunu hatırlatarak, “Onlar bizi yok etmeden önce bu silahları yok edelim. Hiroşima ve Nagazaki'nin korkunç dersleri hafızalardan siliniyor” dedi. 

- Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da Başbakan Ranil Wickremesinghe, petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını belirterek “Ekonomimiz tamamen çöktü” dedi. 

- Afganistan'ın Paktika vilayetinde gece meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'e yükseldi.