24 Haziran 2021

24 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET       
 
- Ak Partili belediye başkanlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Emek vermeden, icraat yapmadan, eser üretmeden sadece sosyal medya mecralarıyla vatandaşın kalbine girilemeyeceği son dönemde çok açık ortaya çıkmıştır. Sosyal medya belediyeciliği, hizmet belediyeciliğinin yerini almaz, alamaz. Bizim siyasetteki varlık gayemiz, birilerine imtiyaz sağlamak, menfaat devşirmek, birilerine makam, mevki sahibi kılmak değildir. İmar düzenlemelerinde asla şaibeye yer vermeyecek şekilde, adil ve açık bir çalışma ortaya koymanız gerekiyor. Aynı şekilde ihaleleri mutlaka şeffaf bir şekilde gerçekleştirin, hatta tüm ihaleleri canlı yayınlayın" diye konuştu. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 23 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinin 2’nci yıl dönümü kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "23 Haziran Demokrasi Şenliği"ndeki konuşmasında, “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder demişlerdi. Tersi nedir? İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır. Ve size söz veriyorum, dostlarımızla beraber Türkiye’yi kazanacağız” diye konuştu. Etkinliğe video konferans yoluyla bağlanan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise konuşmasında, “Akçeli işlerle, kirli ilişkilerle harap ve bitap olan, 25 yıldır sürekli ihanete uğrayan aziz İstanbul, temiz ellere, iyi insanlara devredildi. Haramın hortumları kesildi. Kaynaklar, millete hizmet için harcanmaya başlandı” ifadelerini kullandı. 
 
- Bilim Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cuma gününden (25 Haziran) itibaren 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceğini söylerken, yayılma hızının çok yüksek olduğu Delta varyantına ilişkin ise, "Delta Plus'ı ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili ise şu ana kadar sekansı yapılmış olan, adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak da İstanbul'da görüldü" açıklamasında bulundu. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, 1 Temmuz itibarıyla sağlık çalışanlarına uygulanan istifa yasağının kaldırılacağını duyurdu. 
 
- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile Afganistan’daki Kabil Havaalanı görüşmesi ile ilgili, "Mevcudiyetimiz var, asker göndermek söz konusu değil. Amacımız Afgan kardeşlerimizin güvenliğine katkıda bulunmak" dedi.
 
- Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. 
 
- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Temmuz'da tatile girmesi gereken çalışma süresinin uzatılmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
- CHP'nin ardından İyi Parti de Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu'ndan çekildiklerini açıkladı. İyi Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, Komisyon Başkanlığı’na verdiği dilekçede, “Meclis araştırma komisyonunun yıllardır sürdürülen kadın hakları ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda, kazanımlardan geri adım atılacağı ve belli kesimleri memnun etmek için kanunlarda değişikliklere gidecek alt yapıyı hazırlamaya çalıştığı ortadadır” ifadelerine yer verdi. 
 
EKONOMİ
 
- Reuters haber ajansı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap anlaşması için Azerbaycan'la anlaşamaya yakın olduğunu, Malezya, Güney Kore, Rusya ve İngiltere'nin yanı sıra Asya'dan bazı ülkelerle de görüşüldüğünü belirtti. 
 
- Dijital pazar yeri Hepsiburada, 56 milyon 740 bin adet B grubu hissesinin NASDAQ'ta halka arzı için Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) F-1 Formu aracılığıyla kayıt beyannamesini sundu ve bu kapsamda yatırımcı görüşmelerine başladı.
 
DÜNYA
 
- Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılara 2024 yılına kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3,5 milyar Euro’luk fon oluşturmayı değerlendirdiği belirtildi. 
 
- Financial Times'ın Alman ve Fransız diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Almanya ve Fransa'nın, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı zirvenin ardından Moskova'yla istişarelerde bulunmak için Rusya'yla daha yakın ilişki kurmayı öngören yeni bir Avrupa Birliği stratejisi önerdiği belirtildi. 
 
- İran, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın tekrar yürürlüğe konması için yapılan görüşmelerde, Washington'un İran petrol ve gemicilik sektörüne getirdiği tüm yaptırımları kaldırmayı kabul ettiğini ve bazı üst düzey yetkilileri kara listeden çıkartacağını açıkladı.
 
- Anti-virüs programı kurucusu ve yazılımcısı John McAfee, İspanya mahkemesi vergi kaçakçılığı suçlamasıyla karşı karşıya olduğu ABD'ye iade edilmesini onayladıktan birkaç saat sonra Barselona'daki hapishane hücresinde ölü bulundu.