23 Ekim 2020

Sadi Uyar: “Vehbi Bey’in tavsiyelerini oğluma aktarıyorum”

Vehbi Koç’un iş yaşamı ve özel hayata dair tavsiyelerini kendisine yol haritası olarak benimsemiş olan Aygaz Zonguldak Gökçebey Bayisi Sadi Uyar, 4 kuşaktır Koç Topluluğu Ailesi’nin üyelerinden biri. 53 yıldır Koç Topluluğu ile çalışmanın keyfini vardıklarına vurgu yapan Uyar, bugüne kadar pek çok doğal afet yaşadıklarını her seferinde de Koç Topluluğu’nu yanlarında bulduklarını kaydediyor.
 
Bize biraz Koç Topluluğu ile yollarınızın kesişme hikâyesinden bahseder misiniz? Kaç yıldır Aygaz bayiliği yapıyorsunuz?
Bizim hikâyemiz 1967 yılında başlamış. Devrek ilçesinden babamın arkadaşı olan Aygaz bayisi Necati Başaran’ın teşvikiyle Koç Topluluğu ile yollarımız keşişmiş. O günden bu yana yani tam 53 yıldır Aygaz bayisi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Sizin de bildiğiniz üzere Koç Topluluğu, Türkiye’nin en geniş bayi ağına sahip topluluklarından biri. Siz de bu geniş ailenin çok uzun yıllardır bir ferdisiniz. Bu süre içerisinde tüm Türk halkının yaşadığı gibi siz de pek çok depreme, yangınlara, sel felaketlerine ve son olarak da pandemiye tanıklık ettiniz. Tüm bu süre zarfında büyük Koç Topluluğu Ailesi’nin bir üyesi olmak size yardımcı oldu mu, oluyor mu? Dayanışmayı, tek başına olmamanın gücünü hissedebildiniz mi? 

Koç Topluluğu ile yollarımızın kesiştiği 1967’den bu yana pek çok sel baskını yaşadık. Babamızın anlattığı bizim de bizzat deneyimlediğimiz üzere Koç Topluluğu bu sel baskınlarında hep yanımızda oldu. En son 2009 yılında yine bir sel felaketi yaşadık ve Koç Topluluğu bir kez daha yanımızda durarak bizlere ne denli değer verdiğini ve bu ailenin bir ferdi olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Keza pandemi sürecinde iş yerimize maske gönderilmesi ve farkındalık yaratan uyarılar bu dayanışmanın en güzel örneğidir.
 
Koç Topluluğu bayisi olmak sizin için ne anlam ifade ediyor? 
Koç Topluluğu’nun bayisi olmak bize her şeyden önce güven veriyor. Her koşulda güven telkin eden bir şirketle çalışmak, hizmet ettiğimiz halkın markaya duyduğu inanç bizi başarıya ulaştırdı. Bu prestijli Topluluğun bayisi olmaktan gurur duyuyoruz.
 
Uzun yıllara dayanan iş birliğinin sırrı nedir? Bizimle paylaşır mısınız?
Koç bir ekolüdür. Kurumsal kimliğin güvenilir ve sağlam olması bu iş birliğin uzun süreli olmasının en önemli elementleridir.
 
Kökleri, değerleri ve ilkeleriyle Koç Topluluğu, bugün Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri... Topluluğun neredeyse 100 yıla yaklaşan hikâyesini siz nasıl görüyorsunuz? Koç markasını geleceğe taşıyan etkenlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
53 yıldır içinde bulunduğumuz ailemizin 100 yıla yaklaşan hikâyesini daha nesiller boyu devam edecek olan uzun bir yolculuk olarak görüyoruz. İstikrar bu markayı geleceğe taşıyacak olan yegâne unsurdur.
 
Bu ailenin bir ferdi olduğunuz süre zarfında eminiz ki hafızanızdan silinmeyecek iyi, kötü pek çok anıya sahip olmuşsunuzdur. Geriye dönüp baktığınızda sizde yer eden en unutamadığınız anınızı bizimle paylaşır mısınız?
90’lı yıllarda Kıbrıs’ta bir bayi toplantısına merhum Vehbi Koç Bey’in katılımı bizi çok heyecanlandırmıştı. Bizlere birkaç altın değerinde tavsiyeleri olmuştu. “Ticaret hayatınızda 3 şey çok önemlidir. Bunlar; aile, tasarruf ve iyi eleman” demişti. Vehbi Bey, iyi eleman seçmenin, bu elemana hak ettiği ücreti vermenin ve iş hayatında yolların ayrıldığı bir çalışanla bir daha çalışmamanın istikrar ve başarı için son derece önemli olduğuna inanıyordu. Bu tavsiyeler beni son derece etkiledi, hiç unutmadım ve tüm iş yaşamım boyunca bu tavsiyelere uymaya çalıştım. Şimdi de ben de Vehbi Bey’in bizlere bu tavsiyelerini ailemizin 4. kuşağı olan oğluma aktarıyorum.
 
Onur duyduğum bir başka anım ise şöyle;
Bir gün işyerime ilçemizde görev yapan bir uzman çavuş geldi Diyarbakırlıymış. Duvardaki Vehbi Koç ve Mustafa Koç’un fotoğraflarını görünce çok duygulandı. Kendisinin Diyarbakır Vehbi Koç İlkokulu’ndan mezun olduğunu bu okulun Vehbi Koç’un yaptırdığını anlattı. İkimiz de kendimizi çok gururlu hissederek uzun uzun sohbet ettik.
 
Koç Topluluğu bayisi olmak ticari ve sosyal yaşamınızda size ne gibi artılar sağladı?
Ticari anlamda sağlam ve güvenilir bir şirketin bayisi olmak her zaman teminat niteliğindeydi. Sosyal yaşamımızda da böylesine kurumsal bir Topluluğun parçası olmak bizi her zaman mutlu etti. Bayi toplantılarında birçok yeni değerli arkadaşlıklarımız oldu. Yeni yerler, yeni mekânlar gördük ve sosyalleştik.

Kuşaklar arası farklılıklar ikili ilişkilerde olduğu gibi iş yaşamında da son derece belirleyici bir faktör. Kendisinden önceki neslin kurmuş olduğu işi devam ettiren biri olarak siz bu süreci nasıl yönettiniz? Aile büyüklerinin tecrübelerinden nasıl istifade ettiniz?
Öncelikle aile büyüklerimizin deneyimlerini örnek aldık. Her daim babamız merhum Saim Uyar’ın bizlere aşıladığı güven ve vicdan duygularıyla çalıştık. İşimizi devredeceğimiz kuşağın da yaşanacak tüm değişimlere ve yeniliklere rağmen yine aynı anlayışla çalışacağının teminatı olacağız.
 
İşlerinizi sizlerden sonra devralacak yeni kuşağa neler tavsiye ediyorsunuz?  
Merhum Vehbi Koç’un da dediği gibi üç şey tavsiye ediyorum:

1- Aile çok ama çok önemlidir.
2- Her zaman tasarruflu davranın.
3- İyi eleman seçin, iyi para verin, çıkardığınız işçiyi işe geri almayın!
 
Günün büyük bir çoğunluğunu çalışanlarınızla geçiriyorsunuz. Kimi zaman ailenizden daha çok onları görüyorsunuz. Kaç kişilik bir ekipsiniz? Çalışanlarınızla aranızda nasıl bir ilişki var?
Yıllar içerisinde birlikte çalıştığımız elemanların sayısı değişiklik göstermiş olsa da hâlihazırda oğlum, 2 servis görevlimiz ve benden oluşan 4 kişilik bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sayı sosyoekonomik şartlara göre değişiyor.
 
Biraz da ailenizden bahsedelim. Evli misiniz? Çocuklarınız var mı?  Varsa, kaç yaşındalar neler yapıyorlar?
Evliyim, ikiz oğullarım var. Eşim ev hanımı. Oğlum Serhat Uyar, Yapı Kredi Bartın şubesinde çalışıyor. Diğer oğlum Sami Uyar ise benimle birlikte 4. kuşak Aygaz bayisi olarak çalışma hayatının içerisinde yer alıyor. Her ikisi de yüksek lisans mezunu. Ben Koç ekolüyle doğdum, büyüdüm ve bu ekol oğullarımla devam edecek.
 
İş yaşamı ve aileniz dışında sizi ruhen besleyen geliştiren şeyler neler? Boş zamanlarınızda en çok ne yapmaktan keyif alırsınız? Uğraştığınız herhangi bir spor dalı ya da hobileriniz  var mı, bunlara vakit ayırabiliyor musunuz?  Buradan bayi meslektaşlarınıza tavsiye edeceğiniz size iyi gelen bir hobi, son zamanlarda izlediğiniz bir film ya da okuduğunuz bir kitap var mı?  
İş yaşamı dışında tarih benim en büyük tutkum. 20 yıldır ilçemiz ve bölgemizle ilgili tarihi araştırmalar yapıyor bunları makale halinde yazıp yayınlıyorum. Siyasetle de ilgilendim, Belediye Meclis Üyeliği yaptım. Genellikle tarih kitapları olmazsa olmazımdır. Geçen hafta oğlum Serhat Uyar’ı Yapı Kredi Bankası’nda ziyaret ettim. Önündeki masada “Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış olan Vehbi Koç Anlatıyor-Bir Derleme” kitabı bulunuyordu. Hemen aldım. Şimdi onu okuyorum. Herkese tavsiye ederim.

İş ya da özel yaşamınızda kendinize örnek aldığınız biri var mı? Onun yaşama karşı duruşu, hayatı algılayışı ve değerleri sizin yaşamınızı şekillendirmenize ne yönde katkı sağladı?
Elbette var. Bu kişi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun yaşam felsefesi, benim hayatı algılayışımdaki en önemli yol haritam olmuştur. İlkeli duruşu, fikirleri ve bıraktığı eserleri en güçlü kılavuzumdur.
 

Fotoğraf galerisi