01 Ekim 2021

Eisenhower Matrisi ile zamanı yönetememe sorununuz tarih olacak!

Modern zaman insanının en büyük problemlerinden biri sizce ne? Elbette ki 24 saatlik zaman diliminin kendisine bir türlü yetmemesi. Bugün kime sorarsanız sorun zamanın azlığından dolayı kendisine ve sevdiklerine zaman ayıramamaktan şikâyetçi. Üstelik bu soruna bir çözüm bulma konusunda da umutsuz. Eğer bu süreç sizde de aynen böyle seyrediyorsa üzülmeyin. Zira zamanı doğru yönetmenin sırrı Eisenhower Matrisi’nde gizli!
 
Yaşamınızın hiçbir alanında zamanı doğru kullanamadığınızdan mı şikâyetçisiniz. Bu yüzden masa üstünde yapılacak işler, gidilecek toplantılar, bekleyen ev işleri, yaşama sevincinizin yok olmasına mı neden oluyor? Peki, ama gerçekten bu kadar yoğun musunuz yoksa zamanı doğru yönetememeniz yüzünden mi bu haldesiniz? Eğer sorun zamanı yönetememekse size bir iyi haberimiz var: Eisenhower Matrisi ile bu sorununuzu tarihin tozlu sayfalarına kaldırabilirsiniz. Böylelikle kendinize ve sevdiklerinize de daha fazla zaman ayıracaksınız. Hazırsanız Eisenhower Matrisi’nin aşamalarını hep birlikte keşfedelim.
 
ABD'nin 34. başkanı olarak 1953-1961 yılları arasında görev yapmış olan Eisenhower’ın “Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli” sözünü üzerine yapılandırılan Eisenhower Matrisi’nde öncelik sırasına göre işlerinizi 4 temel başlık altında değerlendirmeniz salık veriliyor. Bunlar:

  • Hemen yap

  • Karar ver

  • Devret ya da görevlendir

  • Ortadan kaldır

 
Hemen yap
Bu kategoride yer alan işler diğerlerinden daha öncelikli ve hatta acil yapılması gereken işlerdir. Teslim tarihi yaklaşmış, gecikmesi söz konusu bile olmayan, acilen yapılmaması halinde ajandanızdaki diğer işlerin de aksamasına hatta kimi zaman maddi külfetlere de sebep olabilen işler bu kategoride yer alır. Bu kategorinin çerçevesinin son derece net bir şekilde çizilmesi oldukça önemlidir. Bu size göre önemli olan işler anlamına gelmez. Nesnel bir değerlendirme gerektirir. Burada göz önünde bulunduracağınız ilk şey bugün ya da ertesi gün tamamlanması zorunlu mu? Eğer cevap evet ise o iş, hemen yap kategorisi altında değerlendirilmelidir.
 
Karar ver
Bu acil olmayıp önemli olan işlerin yer alacağı kategoridir. Genellikle birebir sizin sorumluluğunuz altında olmayan işler anlamına gelir. Örneğin arkadaşlarınızın sizden istediği yardımlar olabilir. Önemli olup bir süre daha bekleyebilecek olan işler de bu kategoriye girebilir. Cevaplanması gereken mailler, yapılması gereken yazışmalar, aranması gereken kişiler bu kategoride değerlendirilebilir. Ya da geleceğinizi şekillendirmenize yardımcı olacak stratejik adımlar bu kategori altında yer alabilir.
 
Delege et
Eisenhower Matrisi’nin bir diğer aşaması da çok önemli olmayan ancak mutlak suretle sizin tarafınızdan yapılması şart olmayan işlerin yer aldığı delege et kategorisidir. Bu kategoride yer alan sizin tarafınızdan yapılması halinde oldukça zamanınızı alacak olan işlerinizi, yerinize yapabilecek kişilere devretmelisiniz. Bu kategori bulunan işler genellikle sizin uzun dönemli planlarınıza hizmet etmeyen ve genellikle de sizin inisiyatif alarak üstlenmediğiniz işlerdir. İnsanların sizden yardım amaçlı istekleri işleri, bu kategoride değerlendirebiliriz.
 
Ortadan kaldır
Bu kategori altında yer alan işler yapılmaması halinde sürecin aksamasına neden olmayacak acil ve önemli olmayan işlerin sınıflandırıldığı bölümdür. Bu işleri yaparak zaman kaybetmek yerine önceliği önemli işlere verin. Çünkü deyim yerindeyse bu işler zamanınızın ve üretkenliğinizin katilidir. Bu kategorideki işlere gerçekten çok vaktiniz olduğunda zaman ayırın.