21 Ocak 2022

Çabucacık şekle girmenize yardımcı olacak ilginç yöntemler…

Hayatının bir döneminde kilo vermek için çaba sarf etmemiş kaç kişi vardır acaba? Eğer o şanslı azınlıktan değilseniz bir kez olsun aç yatmış ya da iç geçire geçire sevdiğiniz yiyeceklerin yanından usulca geçip gitmek zorunda kalmışsınızdır. Peki, ama az tüket çok hareket et gibi bilindik formüllerin dışında kısa zamanda forma girmenize yardımcı olacak yöntemler var mı? Elbette! Hazırsanız başlıyoruz.
 
Bilinçli beslenme ve düzenli egzersiz tüm dünyanın üzerinde uzlaştığı en etkili kilo verme yolu. Ancak kimi zaman bu süreç sanıldığından da zorlu bir hal alabiliyor. İşte böyle zamanlarda ise bilim insanlarının onayladığı, deneyenlerin ise bizzat etkinliğini kabul ettiği bazı ilginç yardımcı yöntemler ön plana çıkıyor. Neler mi? İşte karşınızda 7/24 kilo vermenize yardımcı olarak sizi kolayca şekle sokacak o yöntemler…

Soğukta uyuyun!
Soğukta uyumam mümkün değil diyenlerdenseniz hızlı kilo vermeye de şimdiden elveda diyebilirsiniz.  Zira hayaliniz uyurken bile kilo vermek ise yatak odanızın sıcaklığının düşük olması şart! Bu ifadenin abartı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira Virginia Commonwealth Üniversitesi'nden Dr. Francesco S. Celi ve Avustralya'daki Garvan Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Paul Lee liderliğindeki bir ekip, ortam sıcaklığının yağ ve metabolizma üzerindeki etkilerini araştırdı. Ortalama yaşı 21 olan 5 erkek deneğin yatak odalarının sıcaklığı ilk ay 24 °C, ikinci ay 19 °C, üçüncü ay 24 °C ve dördüncü ay 27 °C’ye ayarlandı. Üstlerine ise standart hastane kıyafetleri giydiler ve örtü olarak da çarşaf kullandılar. Bir ay hafif soğuğa maruz kaldıktan sonra, katılımcıların kahverengi yağ hacminde %42'lik bir artış ve yağ metabolik aktivitesinde %10'luk bir artış gözlendi. Bu da demek oluyor ki azıcık cefa daha güzel bir vücudun sefasını sürmek için olmazsa olmaz!

Karanlığı sevmeye başlasanız iyi olur
Evet, uyurken oda sıcaklığını düşürmek zayıflamaya yardımcı oluyor ama uyuduğunuz ortamın aydınlık ya da karanlık olup olmaması da bu süreçte son derece önemli. Zira araştırmalar ışık açık bir şekilde uyumanın melatonin seviyesinde düşüşe ve beyin dalgaları, hormon üretimi, hücre büyümesi ve diğer aktivitelerde büyük bir rol oynayan vücudun doğal saati olarak da bilinen sirkadiyen ritimde bozulmalara neden olduğunu ortaya koyuyor. Bu da haliyle kilo vermenizin yavaşlamasına yol açıyor. Bu nedenle uyurken odanızda hiçbir ışık kaynağı bulunmamasına dikkat edin hatta dışarıdan odanıza gelen ışığın önüne geçmek için karartma perdelerinden yararlanın.

Ayrıca uyku saatine de dikkat etmeniz son derece önemli. Zira yağ yakmanıza yardımcı olan ghrelin hormonu en fazla 00:00-02:00 arasında salgılanıyor. Eğer bu saatler arasında hala ayakta iseniz ne yazık ki bu hormonun gerektiği miktarda salgılanmasının da önüne geçmiş oluyorsunuz. Ayrıca en az 7-9 saat arasında uyku uyumanın da zayıflamaya yardımcı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Nane koklayın!
Yemeklere ve salatalara kattığı aromayla sofralarımızda kendisine sarsılmaz bir yer edinen nanenin kilo vermenize de yardımcı olabileceğiniz söylesek tepkiniz ne olurdu? Evet, kendisi küçük, marifeti büyük bu bitkiyi kokladığınızda içiniz mi ferahlıyor. O zaman bu nane koklama işini bir rutine dönüştürmenizde zarar yok özellikle de acıkma belirtilerinin başladığı zamanlarda. Çünkü acıkma hissi oluştuğunda nane koklamanız halinde açlığınızı bastırmış olursunuz. Yemek yemeye başlamadan önce koklayacağınız bir tutam nane daha az yemenize yardımcı olacaktır.

Renklerin gücüne inanın
Renklerle aranız nasıl? Bunu zevkinizi merak ettiğimiz için değil, renkler ile iştahız arasında birebir bir ilişki olduğu için soruyoruz elbette. Şaşırdınız değil mi? Evet, renkler iştahınız üzerinde belirleyici bir etkiye sahip. Yoksa restoran sahipleri dekorasyon ve tabak çanak renkleri ile ilgili bu denli yoğun bir efor sarf etmezlerdi değil mi? Peki ama hangi renk nasıl bir etkiye sahip? Bir düşünün fast food restoranlarının çoğu neden kırmızı renk kullanır? Çünkü kırmızı iştah arttırır. Aynı zamanda düşünmeden hareket etmenize neden olduğu için siz daha fazla yersiniz. Turuncu, sarı, kahverengi de kırmızı gibi açlık hissini tetikler. Eğer daha az yemek ve vücudunuzun sindirimine yardımcı olmak istiyorsanız yeşil ve mavi renk kullanmalısınız. Zira bu renkler rahatlamanıza yardımcı olur ve iştahı baskılar. Bu nedenle mutfak dekorasyon ve araç gerecinde mavi ve yeşil tonlarına sıklıkla yer vermelisiniz.

Yüzünüzü güneşe dönün!
Dünyadaki yaşamın birincil kaynaklarından biri olan güneş, binlerce yıllık “ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum” cümlesindeki döngüyü kırmanıza da yardımcı olabilir. Peki, ama nasıl? Tennessee Üniversitesi Beslenme Enstitüsü'nden Dr. Michael Zemel tarafından yayınlanan bir araştırma D vitamini ile vücudun yağ biriktirmesine neden olan kalsitriol isimli hormonun ilişkide olduğunu ortaya koydu. Buna göre vücutta D vitamini düşükse kalsitriol hormonu yükseliyor. Ayrıca D vitamini vücutta yağ depolanmasına neden olan stres hormonu kortizolün üretiminin azaltılmasına da yardımcı oluyor. D vitamini yeterli oranda tüketildiğinde ise vücut beyne leptin hormonunu göndererek doyduğunu belirtiyor. Bu da az yiyerek tok kalmaya yardımcı oluyor ve açlığa karşı da direnci artırıyor. D vitamini ihtiyacının en doğal şekilde karşılanması için de güneşlenmek şart! O zaman ne yapıyoruz? Elbette günde en az 15 dakika  yüzümüzü şifa kaynağımız olan güneşe dönüyoruz.