19 Kasım 2021

Hayata sağlık ve konfor katan tıp teknolojileri

Gönlünü insanlığın gelişimine ve ilerlemesine vermiş olan bilim insanları sayesinde tıp alanında her geçen gün birbirinden daha ilginç teknolojiler kaşımıza çıkıyor. İnsanoğlunun hayatını kolaylaştıran bu teknolojilere yakından bakmaya ne dersiniz?

Ultrason cebe girdi
Hemen hemen hepimiz hayatımız boyunca ya kendimiz ya da bir yakınımızın sağlık problemi nedeniyle en az bir kez ultrason cihazı ile yakın temasta bulunmuşuzdur. Rahatsızlıkların altında yatan nedenlerin ortaya çıkarılmasında son derece büyük bir rol oynayan ultrason cihazları genellikle büyük ve hantal oldukları için bugüne kadar işlemi yaptırmak istiyorsanız mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmeniz gerekiyordu. Ta ki teknoloji dünyası bu konuya el atıp ultrasonu bir çip boyutuna getirene kadar. Ultrason teknolojisini bir çip boyutunda küçülten Butterfly iQ, tıp uzmanlarının bu taşınabilir ölçüm cihazını telefonlarına takarak görüntüleme yapmasına olanak sağlıyor. Söz konusu cihazın aynı zamanda tablete de bağlanabilmesi sayesinde doktorlar, taramanın sonuçlarını kolayca takip ediyor. Ultrason işlemlerinin mekândan bağımsız yapılmasına olanak sağlayan bu teknoloji ile hastanelere gitme zorunluluğu da ortadan kalkıyor.

Acısız mikro iğneler
İğne yaptırmak ya da kan aldırmak sadece çocukların değil pek çok büyüğün de kâbusu. Sırf bu yüzden ağrısı olmasına rağmen hastanelerin kapısından dahi geçmeyen pek çok insan var. Bu soruna bir son vermek isteyen teknoloji dünyasının çözümü ise acısız mikro iğneler. Nasıl ilginizi çekti değil mi? Kâğıttan daha ince ve saç teli genişliğinde olan bu iğneler, deri altındaki sinir uçlarına herhangi bir zarar veremeden derine nüfuz edilebilmesi sayesinde iğne yapılırken ağrı sorunu ortadan kalkıyor. Kan testine de imkân sağlayan bu iğneler, iğne korkusu yaşayanların kurtarıcısı olmaya aday.

Kendi dikişini kendin at!
Sürekli bir yerlerinizi kesip, yaralayıp doktor kapılarını mı aşındırıyorsunuz? Sakarlıklarınızın neden olduğu kazalar yüzünden dikiş attırmak artık sizin günlük rutininiz haline mi geldi? Keşke doktor olsaydım da en azından şu basit yaralar için hastaneye gitmeme gerek kalmasaydı diyenlerdenseniz teknoloji dünyası sesinizi duydu diyebiliriz. Türkçede “fermuarlı dikiş” anlamına gelen ZipStitch adlı bir aparat sayesinde derin yaralarınıza kendiniz müdahale edebileceksiniz. Özellikle dağcılık, koşu, bisiklet gibi sporlarla ilgilenenlerin kurtarıcısı haline gelmeye aday bir çeşit yara bandı olan ZipStitch, dikiş gerektiren küçük yaralarda dikişe alternatif olması için icat edilmiş bir ürün. ZipStitch’in, anne babaların yanı sıra kesik ve çiziklerin sıklıkla yaşandığı sporlarla uğraşanların çantalarından eksik etmeyecekleri bir ürün olacağına eminiz.

3 boyutlu yazıcılar tıp dünyasının hizmetinde
3 boyutlu yazıcılarla evler, arabalar ve protezler yapılmasına daha yeni yeni alışmışken 3D teknolojisi şimdi de karşımıza bizleri şaşkına uğratacak bambaşka bir şekilde geldi: yapay damarlar! 3D bir şekilde üretilerek vücuda entegre edilen damarlar sayesinde kanı güvenli bir şekilde vücut içinde taşıyıp dolaşım sisteminin kusursuz bir şekilde işlemesine olanak sağlanıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı tarafından yürütülen proje, organ üretilmesine doğru giden süreci de hızlandırmaya oldukça büyük bir katkı sağlıyor.

Kan grubunuzu öğrenmek artık 30 saniyeye bakıyor!
Bazı yaralanma vakalarında hastalara acil müdahale edilebilmesi için kan grubunun bilinmesi gerekiyor. Fakat kan grubunun öğrenilmesi geleneksel yöntemlerle 15-20 dakika gibi bir zaman aldığından hastanın hayatı riske girebiliyordu. Daha ileri teknolojilerle bu süre daha da kısaltıldı ama 5 dakikanın daha altına inebilen bir teknoloji ne yazık ki mümkün olamadı. İşte bu soruna son vermek isteyen Çinli bilim insanları sadece 30 saniyede evet yanlış okumadınız sadece 30 saniyede kan grubunun ne olduğunu gösterebilen bir kâğıt icat ettiler. Üstelik bu sistemin doğruluk payı %99,9.

Daha kaliteli bir uyku artık mümkün
Uyku apnesi yüzünden iyi bir uykuya hasret kaldıysanız bu haber tam size göre! Bilim insanları obezitenin yanı sıra kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına da neden olan uyku apnesi için bir sinir uyarım cihazı geliştirdiler. Kalp pilinin çalışma prensibi ile çalışan bu cihaz kişinin kaliteli bir uyku deneyimi yaşaması sayesinde güne daha enerjik başlamasına da yardımcı oluyor.