25 Eylül 2021

Heyecan dolu dünya futbol ligleri

İçimdeki futbol aşkı bambaşka! Futbol izleyicileri için sadece yaşadıkları ülkedeki değil, tüm dünyada oynanan maçlar bu tutkuyu besliyor. Peki, futbol tutkunlarının tükenmez bir coşku ve heyecanla takip ettikleri dünya ligleri hangileri? Dünyanın en popüler liglerini, çimlerinde kıyasıya mücadelelerin bitmediği dev sahalarını ziyaret zamanı!
 
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Gareth Bale, Antoine Griezmann… Dünyanın en yetenekli futbolcularını izlemek, onların top koşturduğu ligleri takip etmek bir futbolsever için tarifsiz bir keyif.  Seyrine doyum olmayan yıldızlar geçidi.

Dünyanın en iyi futbolcusu Lionel Messi’nin geçtiğimiz haftalarda gözyaşları içinde 21 yıllık takımı Barcelona’ya vedası, futbol gündeminin en çok konuşulan konusuydu. Ekonomik şartlar nedeniyle yuvasından ayrılan Messi’nin yeni kulübü Paris Saint Germen oldu. Messi’nin bu vedası aynı zamanda dünya ligleri arasındaki dengeler açısından önemliydi. O artık İspanyol La Giga’da değil, Fransız Ligue 1’de top koşturacaktı.

Dev bir endüstri
19. yüzyılda Britanya’da kuralları yazılmaya başlanarak yaygınlaşan futbol, günümüzde milyonlarca dolarlık dev bir ekonomi aynı zamanda. Özellikle futbol sezonu başlamadan manşetleri süsleyen büyük transfer ücretleri, maçların yayın hakları, takımların formaları, maç biletleri… Hepsi bu dev endüstrinin bir parçası.

Artık neredeyse tüm dünya ülkelerinin kendi futbol ligleri var ve bu ligler futbol aşkını gün geçtikçe daha geniş kitlelere yaymaya devam ediyor. Ancak bu liglerden bazıları var ki, dünyanın yıldız kramponları o ligin takımlarının sahalarında tabiri caizse destanlar yazıyor, futbolcular kitleleri hop oturtup hop yerinden kaldırıyor, futbol ruhu her yeri kaplıyor.

Peki, futbol tutkunlarının büyük bir coşku ve heyecanla takip ettikleri dünya ligleri hangileri? Dünyanın en popüler liglerini, çimlerinde kıyasıya mücadelelerin bitmediği dev sahalarını ziyaret zamanı!

İngiltere Premier Lig
İngiliz futbolunun en üst ligi Premier Lig, aynı zamanda 8,52 milyar’lık bir ekonomik değer anlamına geliyor. Old Trafford, Stamford Bridge, Wembley, Anfield ve diğer stadyumlar adeta birer futbol tapınağı gibi. Mimarisi ve atmosferiyle sadece içindekileri değil seyredenleri de büyüleyen bu stadyumlarda dünya yıldızları top koşturuyor. Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Tottenham Hotspur gibi takımların oynadığı ligde sezon boyunca futbolseverlerin coşkusu hiç düşmüyor. Manchester United’ın oyuncusu, Cristiano Ronaldo gibi futbolun sembol isimlerin yer aldığı İngiltere Premier Lig, çok sayıda kıymetli oyuncuya ev sahipliği yapıyor. 

İspanya La Liga
Spor, eğlence, yaşam, tutku, mücadele, zafer… La Giga sadece bir isim değil, bir yaşam biçimi aynı zamanda. İspanya denildiğinde akla ilk gelen şeylerden birinin “futbol” olmasının en büyük nedenlerinden biri. La Giga, futbolun en renkli bayrağı. Ülkenin siyasi geçmişinde bile güçlü etkileri görülen futbol, İspanya’nın en önemli kazanç kapılarından birini de oluşturuyor. 5,22 milyar euro’luk dev bir endüstri olan La Giga’nın efsane kulüpleri Barcelona ve Real Madrid’in tüm dünyada fanatikleri bulunuyor. Efsane takımların yanı sıra Atletico Madrid, Atletic Bilbao, Valencia, Deportivo ve Real Betis gibi ünlü kulüpler de İspanya La Giga’da boy gösterip, İspanyol futbolunu dünya seyircileriyle buluşturuyor. Katalan takımı FC Barcelona ile İspanyol takımı Real Madrid CF'nin karşılaştığı “El Clasico” maçları ise futbolseverler için tam bir şölen demek!

İtalya Serie A
Avrupa’nın en prestijli organizasyonları arasında yer alan İtalya Serie A’nın tarihi 1929’lara dayansa da İtalyanlar bu tarihten önceleri de farklı isimlerle futbol ligine sahiptiler. Juventus FC, AC Milan, Inter Milan, AS Roma, SSC Napoli, lig mücadelesinde başı çeken takımlar. Ancak bu takımların arasında Juventus hem taraftar sayısı hem de 36 kez kazandığı lig şampiyonluğuyla rakiplerinden açık ara önde. 2018 yılında Real Madrid’ten 100 milyon euro bonservis bedeliyle sarı siyahlı ekibe transfer olan Cristiano Ronaldo, o yıllarda ligin dünya çapındaki prestijini de daha üst sıralara taşıdı. 5,02 milyar euro değerindeki İtalya Serie A’nın maçları, bugün dünya çapında en çok takip edilen oyunlar arasında.

Almanya Bundesliga
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır… Almanların futbolu da diğer Avrupa ülkelerinden ayrılır; daha disiplinlidir, sistematiktir ve maçın başlangıcından bitiş düdüğüne kadar aynı görev bilinciyle oynanır. Ancak aynı şekilde seyrine de doyum yoktur. Avrupa’nın en etkin futbol liglerinden Bundesliga, 4,25 milyar euro’luk bütçesiyle de gücünden söz ettiriyor. 18 takımın yer aldığı ligde, Borussia Dortmund, Hertha BSC, Bayern Munich, Bayer 04 Leverkusen gibi takımların yıldız futbolcuları top koşturuyor. Bayern Munich’in sıklıkla şampiyon olduğu ligin takımları, oldukça coşkulu bir taraftar kitlesine sahip.

Portekiz Primeira Liga

Doğal güzellikleri ve şarabıyla ünlü Portekiz’in dünyada isim yaptığı alanlardan biri de futbol. Portekiz’in Liga NOS olarak da bilinen üst ligi Primeira Liga da bu ünü kesinlikle hak ediyor. Yakın bir zaman önce, Avrupa sıralamasında Fransa liginin önüne geçen Primeira Liga’nın üç büyükleri Benfica, Porto ve Sporting Lizbon. Sadece üç büyüklerin değil, ligdeki tüm takımların mücadeleleri futbolseverler için heyecan dolu dakikalar vadediyor. Ligde her yıl şampiyonluk yarışı kızıştıkça taraftarların ilgisi daha da yükseklere taşınıyor. Bugüne kadar elde edilen şampiyonluk yarışında ise Benfico rakiplerinin oldukça önünde.

Fransa Ligue 1
“This is something else!” Türkçe mealiyle “Bu, başka bir şey!” Maç spikeri onun attığı, fizik kurallarını alt üst eden sıra dışı golün ardından böyle diyor şaşkınlık içinde. “Bu, başka bir şey!” Evet, Lionel Messi’den bahsediyoruz. Fransa Ligue 1’in olun gelişiyle taraftar kitlesini artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Sadece Messi de değil, dünyaca ünlü diğer yıldız Neymar da bu ligin futbolcuları arasında yer alıyor. Dünyanın en iyi 5 ligi arasındaki yerini Portekiz’e kaptıran Ligue 1 bu kaybı güçlü isimlerle telafi etmeye hazırlanıyor. Futbol severlere de maçların keyfini yaşamak kalıyor!

Türkiye Süper Lig
İçimdeki futbol aşkı bambaşka… Türkiye’deki geniş kitlelerin duyguları tam da böyle. Futbolun coşkuya takip edildiği ülkelerden biri Türkiye. Ülkemizdeki Süper Lig her sezon mücadele dolu maçlara sahne oluyor. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve diğerleri… 20 takım, tutkulu taraftarları eşliğinde futbolda destan yazıyor. Mesut Özil gibi dünyaca ünlü yıldızların hünerlerini sergilediği lig, dünyadaki futbolseverler tarafından ilgi görmeyi sürdürüyor. Türkiye’de futbol alanında atılan güçlü adımların Süper Lig’i ilerleyen yıllarda dünyadaki yerini daha da sağlamlaştırması bekleniyor.