25 Eylül 2021

Hayat kalitenizi artıracak 8 tavsiye

Hepimiz daha mutlu, daha anlamlı, daha sağlıklı bir hayatın peşindeyiz. Ancak her şeyi evrenden beklemek yerine size de bazı sorumluluklar düşüyor. Biraz farkındalık biraz çabayla yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Nasıl daha mutlu olabilirim? Daha sağlıklı bir hayat için ne yapmalıyım? Nasıl daha iyi hissederim? Hepimizin merak ettiği konuların başında bu sorular geliyor. Elbette yaşam kalitenizi artırmanın çok fazla yolu var. Sağlıklı beslenmeye, düzenli uykuya, stresten uzak olmaya ve kendimize vakit ayırmaya her zaman özen göstermeliyiz. Bunların yanı sıra size yardımcı olacağını düşündüğümüz daha geniş bir liste hazırladık. Dilediğinizden ilham alabilirsiniz.


Fazlalıklardan kurtulun
Bir gün giyerim ümidiyle öylece dolapta aylarca duran kıyafetlerinizden artık kurtulma vakti gelmedi mi? Hem sadeleşmek hem daha düzenli bir dolaba kavuşmak sizi çok rahatlatacak. Elediğiniz kıyafetlerinizi başkalarıyla paylaşarak onları sevindirebilirsiniz. Ayrıca ikinci el kıyafet satan uygulamaları kullanarak ürünlerinizi satışa çıkarıp ek gelir de elde edebilirsiniz. Dolabınızda başlattığınız bu dönüşümü evinizin tüm alanlarına yayarak kendinize daha fazla yaşam alanı açabilirsiniz.

Kendinizi geliştirin
Kendinizi geliştirmenin ilk adımı merak duygusu. Merak duygumuz ne kadar fazlaysa o kadar çok öğrenmeye hevesli oluyoruz. Sonrası merak ettiğimiz şey için harekete geçmek. Araştırmak ve o konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak kendimizi daha fazla geliştirmemizi sağlıyor. İster okuyun, ister gezin, ister izleyin.  Yeni bir şeyler öğrenmek hem size daha çok şey katacak hem de hayattan daha fazla keyif almanızı sağlayacak.

Rutin dışına çıkın
Rutinler düzenli bir yaşam için faydalı ancak bir süre sonra tekdüze bir hayatı da beraberinde getiriyor. Özellikle pandemi dönemi bu tekdüzeliği artırıyor. Ancak küçük değişikliklerde de işe başlayabilirsiniz. Örneğin bir sabah soğuk suyla duş alarak güne başlayın. Ya da bir gün tarzınızın dışına çıkarak farklı bir kıyafet giyin. Evden çalışıyorsanız bilgisayarınızı alıp sahilde bir çay bahçesinde ya da kafede çalışmayı deneyin. Uzun süredir görüşmediğiniz bir tanıdığınızı arayarak sohbet edin. Tüm bunlar size kendinizi daha iyi hissettirecek.

Öz şefkati öğrenin
Sevdiklerimize karşı şefkat göstermek kolaydır. Oysa kendimize karşı daha acımasız oluruz. Bir hata yaptığımızda, başımıza kötü bir şey geldiğinde kendimizi suçlamaya hazırızdır. Öz şefkat, sevdiklerimize gösterdiğimiz aynı anlayışı ve inceliği kendimize göstermemizi öğütlüyor. İçinizde hiç susmadan sizi eleştiren sese karşı koymak hiç kolay değil. Öz şefkatin zaman alacağı ve her zaman iyi hissettirmeyeceği ise aşikar. Fakat zorluklar karşısında sizi daha güçlü kılacağına emin olabilirsiniz. Öz şefkati yakın bir arkadaşınız gibi düşünün ve hayatta tökezlediğinizde “Senin yanındayım, bunu atlatacağına inanıyorum” dediğini varsayın.

Gönüllü olun
Hayatta sadece kendimize değil diğer insanlara, canlılara ve topluma karşı da sorumluyuz. Bu sorumluluğu özellikle son günlerde omuzlarımızda daha fazla hissediyoruz. Pandemi kimseyi ayırdetmeden herkesin hayatını tehdit ederken diğer yandan tüm dünya yangınlarla ve sellerle boğuşuyor. Tüm bunlar hepimizde suçluluk duygusu ve çaresizlik hissettirse de başkalarına faydalı olmayı tercih edebiliriz. Bunu yapmanın en güzel yolu ise gönüllü olmak. İhtiyaç sahibi kişilere yardım eden, doğadaki canlıları ve çevreyi koruyan derneklere üye olarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Böylece hem başkalarına faydalı olabilir hem de manevi tatmin yaşayabilirsiniz.

Bitki yetiştirin
Bitki yetiştirmek için bahçenizin olması şart değil. Şehir içinde küçücük bir balkonunuz ya da cam kenarınız olsun yeter. Bitkiler gözünüzün önünde olsun istiyorsanız evinizin içinde salon bitkileri yetiştirmeyi de tercih edebilirsiniz. Ayrıca kendi yeşilliklerinizi yetiştirme deneyimini mutlaka tatmalısınız. Hatta evde kompost yaparak kendi organik gübrenizi dahi üretebilirsiniz. Sebze, meyve, yumurta ve çay atıkları ile dal ve ağaç kabuğu, kuru yapraklar saman, kuruyemiş kabukları gibi malzemeler ekleyerek yapabileceğiniz gübre sayesinde hem çiçeklerinizin toprağını zenginleştirmeniz hem de geri dönüşüme katkı sağlamanız mümkün.

Doğayı daha yakından tanıyın
Çevrenizdeki ağaçların ne ağacı olduğunu biliyor musunuz? Ya da bir çırpıda kaç ağaç ve çiçek sayabilirsiniz? Peki Türkiye’de kayıtlı 485 farklı kuş türü olduğunu duymuş muydunuz? Şehir yaşamı tüm bunların önemsiz olduğunu hissettirse de bir kere merak etmeye başladığınızda daha fazlasını öğrenmek için heyecan duymaya başlayacaksınız. Bu konudaki kaynakları takip edebileceğiniz gibi doğa yürüyüşlerine çıkarak ya da kuş gözlemciliği yaparak doğayla daha yakın bir ilişki kurabilirsiniz.

Sosyal medya detoksu uygulayın
Hiç kimse öyle olsa bile sosyal medya bağımlısı olduğunu kabul etmez. Oysa çoğu zaman doğal bir refleksle elimize aldığımız telefonlarımızla sosyal medyaya ne kadar vakit harcadığımızın farkında değiliz. Eğer 24 saat boyunca telefonu elinize almadan duramıyorsanız, kusura bakmayın ama siz de bağımlısınız! Peki sosyal medyada vakit geçirmenin nesi kötü derseniz birincisi, gerçek dünyayla ilişkileri koparıyor ve anı yaşamayı engelliyor. İkincisi kendimizi diğerleriyle kıyaslamaktan bir türlü alamıyoruz. Ve kıyasladıklarımız kişiler genellikle bize gösterdikleri haliyle en mutlu, en zengin, en güzel kişiler oluyor. Her şeyin farkında olmanıza rağmen kendinizi durduramıyorsanız ihtiyacınız olan şey sosyal medya detoksu. Ne kadar sürmesi gerektiği konusunda net bir bilgi olmasa da, başlangıçta üç günü  hedefleyebilirsiniz. Bu süreci kolaylaştırmak için sosyal medya hesaplarınızı dondurabilir ya da uygulamalarını telefonunuzdan silebilirsiniz.