29 Nisan 2021

İş dünyasının önde gelen isimlerinden ekip ruhunu güçlendirecek 4 etkinlik

Başarılı işletmelerin sırrı birbiriyle iyi anlaşan, işinin ehli, ortak çalışmanın önemine inanan ve ekip ruhunu besleyecek tavırlar sergileyen özverili çalışanlardan geçiyor.  Peki, ama işyerinde ortak çalışma kültürünün ve işbirliği ruhunun pekiştirilmesi sandığınız kadar kolay mı? Ne yazık ki hayır. Tavır ve iş yapış tarzı birbirine benzeyen iş ahlakına sahip çalışanları bir araya topladığınızda ekip ruhunun kendiliğinden gelişeceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Peki ya iş dünyasının önde gelen CEO’ları ekip ruhunu güçlendirmek için hangi etkinliklerin yardımına başvuruyorlar. Sizler için derledik.
 
Çalışanlarınızı gözlemlediğinizde her birinin ayrı ayrı işinde yetkin, sorumluluk sahibi, iş ahlakı yüksek ve özverili bireyler olduğu kanaatine mi varıyorsunuz? Buna rağmen yine de işyerinde istediğiniz sinerjiyi yakalayamamış olmaktan mı şikayetçisiniz? Belki de sorun çalışanlarınızın ekip ruhunun sandığınız kadar güçlü olmamasından kaynaklanıyordur. O halde gelin milyon dolarlara hükmeden iş dünyasının önde gelen isimlerinin ekip ruhunu güçlendirmek için yardımına başvurdukları aktivitelere yakından bakalım.

Yemek yaparken takım olmayı öğreten workshoplar
Birbirinden değişik tatlar doğru bir sıralama ve doğru aşamalar takip edilerek kullanıldığında ortaya nasıl da lezzetli yemekler çıkıyor değil mi? Peki ya bir restoranın mutfağında yemek yapanları seyrettiğinizde sizin de gözünüzde kurumsal hayattan sahneler canlanmıyor mu? Bir düşünün herkesin anlata anlata bitiremeyeceği bir yemek yapmak istiyorsunuz elinizde de bu iş için biçilmiş kaftan malzemeler var. Ama siz doğru kombinasyonları oluşturmadığınız, doğru adımları takip etmediğiniz ama her şeyden önemlisi takım çalışmasına gereken önemi vermediğiniz için sonuç hüsran oluyor. Tıpkı iş dünyasında yaşanan onlarca örnekte olduğu gibi. Siz de böyle tablolarla karşılaşmak istemiyorsanız takım ruhunu pekiştirecek aktivitelerin yardımına başvurmalısınız. Bu aktivitelere en güzel örneklerden biri yemek workshoplarıdır. Aşçılık okullarının iş dünyası profesyonelleri için düzenlediği yemek workshoplarından satın alarak takım ruhunu keşfetme konusunda ekibinizle birlikte leziz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. En çok kazanan kadın CEO'lardan biri olan Yahoo'nun beyni olarak adlandırılan Marissa Mayer’ın da takım ruhunu güçlendirmek için yemek yapmanın sihrine başvurduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Takım sporları dostluğu pekiştirir
Yoğun çalışma temposu içerisinde pek çoğumuz kendimize vakit ayıramıyoruz. Hatta büyük bir kısmımız hangi spor dalını yapmaktan hoşlanabileceğimiz hakkında bir fikre bile sahip değil. Zira yoğunluğu bahane ederek bu konuda herhangi bir adım bile atmamış. Üstüne üstlük doktorların sporun stres azaltıcı etkisinden sık sık bahsetmelerine rağmen. O zaman hem keyifli bir gün geçirip hem de stresten arındıracak bir de üstüne takım ruhuna can verecek spor etkinliklerine ne dersiniz? Yelken, bowling, futbol, voleybol, açık havada yürüyüş ya da paintball hem eğlenceli hem de takım halinde yapılacak sporlardan. Uzun yıllar Facebook’ta Boston Ofis Lideri ve yazılım mühendisliği yöneticisi olarak çalışmış ve şimdi de Uptycs’te direktör olarak çalışmalarına devam eden Ryan Mack, çalışanlarının iş dışında da iletişimini güçlendirmek amacıyla onları takım sporları etkinliklerinde bir araya getiriyor. Örneğin, güzel havalarda dümeni denizlere kırıp yelken eğitimleri aldırıyor, bowlinge davet ediyor, kimi zaman da o ve ekibi boks ringlerinde boy gösteriyor. Ryan Mack, düzenlediği bu etkinliklerle hem çalışanların aidiyet duygusununu pekiştirmesine yardımcı oluyor hem de takım olma bilincinin içselleştirilmesine katkı sağlıyor.

Ekip olmaya giden yol yemek masasından geçiyor!
İş yerinde yenilen ya da öğlen molalarında en yakın restoranda 1 saatlik zaman dilimine sıkıştırılan yemekler, iş arkadaşlarınızın hepsini daha yakından tanımanıza olanak sağlıyor mu? Yeteri kadar değil dediğinizi duyar gibiyiz. Sizinle aynı fikirdeyiz. Kısa zaman dilimleriyle tanımlanmamış ama daha da önemlisi şirkette daha önce hiç iş dışında sohbet etmediğiniz kişilerle yakından tanışmak için düzenlenen davetler takım ruhunun gelişmesi için eşsiz bir araçtırlar. Başlangıçta çalışanlar bu fikirden hoşlanmayacak olsa da –Neticede patronla kim güle oynaya akşam yemeğine çıkmak ister ama değil mi?- şehrin güzel bir mekanında hatta daha samimi olsun istiyorsanız kendi evinizde düzenleyeceğiniz bir yemek davetinde dakikalar ilerledikçe kahkahaların havada uçuştuğu eşsiz bir sohbete imzanızı atabilirsiniz. Bu yemek daveti hem çalışanların birbirilerini daha iyi tanımalarına hem de arkadaşlık bağlarının kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Dünyanın önde gelen yaratıcı ajanslarından Saatchi&Saatchi‘nin CEO’su Brent Smart’ın da ekip ruhunu güçlendirmede bu yönteme başvurduğu biliniyor. Smart, her ay farklı bir departmanı yemeğe davet ediyor. Böylece aynı şirkette olmalarına rağmen birbirileriyle tanışıp diyalog geliştirememiş olanlar tanışıyor. Davetin ilerleyen dakikalarında ise gruplara ayrılıp karaoke performansları sergiliyorlar. Nasıl eğlenceli görünüyor değil mi?  

İş yerinde iş düşünülmeden geçirilen dakikalar
İş yerinizde her hafta biterken çalışanlarınız için ayıracağınız 1,5-2 saatin ya da hafta başlarken sabah hep birlikte yapılan 1-2 saatlik kahvaltının size sandığınızdan daha faydalı geri dönüşleri olacaktır. Zira iç iletişimin sağlanması, motivasyonun artırılması, çalışanın bir yere ait olduğu hissinin güçlenmesi ve çalışanların birbiriyle kaynaşmaları adına kusursuz birer araçtırlar. Bu aynı zamanda takım ruhunun pekiştirilmesine de katkı sağlar. Bu fikre katılıyor olacak ki linkleri kısaltmak için sıklıkla yardımına başvurduğumuz ve kısa sürede adeta kurtarıcımız haline dönüşen Bit.ly’nin CEO’su Mark Josephson da happy hourlar ve ev sahipliğini kendisinin üstlendiği haftalık Cocktails&Dreams etkinliklerinde çalışanlarını bir araya getiriyor. Bu etkinliklerde barmenlik görevini ise yine kendisi üstleniyor. Tüm ekibe kendi elleriyle kokteyller hazırlayıp ikram ediyor. Böylece aralarındaki mesafeyi ortadan kaldırıp onları daha yakından tanıyor. Çalışanlar ise samimiyet duygusunun getirdiği adanmışlıkla işlerine daha sıkı sıkıya sarılıyorlar. Bu samimi ortam takım ruhunun pekişmesine de son derece katkıda bulunuyor.