19 Ağustos 2021

Çevre farkındalığı yaratacak 7 belgesel…

Bu dünyanın sadece kendisine ait olduğunu zanneden insanoğlu aldığı her nefesi borçlu olduğu doğayı hoyratça tüketiyor. Hem de bu hızla tüketmeye devam ettikçe kendi sonunu da getireceğini bile bile… Doğa ana yangınlarla, kuraklıkla, ani sıcaklık değişimleriyle yardım çığlıkları atıyor. Sadece kendi varlığına odaklanan insanoğlunun ise kulakları sağır, gözleri kör. Bu gidişata dur demenin yolu ise daha bilinçli toplumlardan geçiyor. Etki gücünün farkında olan beyazperde ise farkındalık yaratacak belgesellerle üstüne düşeni yapıyor. İşte karşınızda çevreye dair toplumda bilinç oluşmasına katkı sağlayacak belgeseller…
 
İnsanoğlu dünyayı büyük bir hızla tüketiyor. Önlem alınmadığı takdirde yakın bir gelecekte bizi su ve gıda savaşlarının yaşandığı kurak bir dünya bekliyor. Sonumuzun soyu tükenen canlılar gibi olmasını istemiyorsak bugünden önlem almamız gerekiyor. Aksi halde bırakın çocuklarımızı bizim bile üzerinde yaşayacağımız bir dünya olmayabilir. Dünyayı korumanın en kolay yollarından biri toplumda çevre farkındalığı yaratmaktan geçiyor. Bu konuda belgeseller ise biçilmiş kaftan. O halde gelin toplumda çevre konusunda duyarlılığı artırarak farkındalık yaratılmasına katkıda bulunacak o belgeselleri mercek altına alalım.

1-David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam (David Attenborough: A Life on Our Planet)
Ünlü doğa bilimci David Attenborugh’ın renkli anlatımıyla bizlerle buluşan belgeselde dünyadaki biyoçeşitliliğin ve tabiat alanlarının neden ve nasıl yok olduğu mercek altına alınıyor.  Belgeselde David Attenborough özellikle günümüzde yaşanan çevre felaketlerinin ardındaki tüm sebepleri cesur ve yalın bir dille ele alıyor. Yapılan hataları gözler önüne seren Attenborough, daha iyi bir dünya hayaline hayat verebilecek çözümleri de bizlerle paylaşıyor. Bu belgeseli izledikten sonra doğayı ilk günkü gibi korumak ve verdiğimiz zararları minimuma indirmek adına harekete geçmek isteyeceksiniz.
 
2- Daha Basit Bir Yol: Bir Fırsat Olarak Kriz (A Simpler Way: Crisis as Opportunity)
Yaşamını şehirde sürdüren günümüz insanlarının pek çoğunun ortak hayalidir kalabalıklardan uzak doğayla iç içe bir yaşam sürerek özüne dönmek. Şehir hayatıyla bu kadar bütünleşmişken ve tüm çevremiz, işimiz büyükşehirlerdeyken bunu gerçekleştirmeye çalışmanın boş bir çaba ve gerçekleşmesi güç istekten ibaret olduğunu düşünüyorsanız sizi “Daha Basit Bir Yol: Bir Fırsat Olarak Kriz” adlı belgeseli izlemeye davet ediyoruz. Belgeselde, Avustralya'da bir topluluğun küresel krize bir nazire yaparcasına daha basit yaşamı tercih ederek ruhlarını nasıl da zenginleştirdikleri konu alınıyor. Topluluğun sebze bahçeleri ekişinin, küçük evler inşa edişinin kısaca daha minimal bir hayatın nasıl yaşanabileceğinin ele alındığı belgesel daha sakin bir yaşama geçmek isteyip de bunu başaramayanlar için ilham verici nitelikte.
 
3-Sessiz Yaz: Böcekler Neden Ölüyor? (The Silent Summer: Why Are Insects Dying?)
Toplumun büyük bir kısmı tarafından pek de sevilmeyen böcekler, 400 milyon yıldan fazla bir süredir ekosistemimizin şekillenmesine yardımcı olan önemli bir parça. Bu belgeselde dünya üzerinden yok olmaları halinde doğanın dengesinin bozulmasına ve hatta yok olmasına neden olabilecek kadar can alıcı öneme sahip olan böceklerin insan yaşamı ve dünyanın geleceği için önemi ele alınıyor. Belgesel, böcek popülasyonundaki azalışın sebepleri ve bu neden dolayı gelecekte karşı kaşıya kalınabilecek senaryoları gözler önüne seriyor.
 
4- Dünyayı Nasıl Değiştiririz (How To Change The World)
Uluslararası bir çevre örgütü olan Greenpeace’in nasıl kurulduğunu merak ediyorsanız Jerry Rothwell’in yönetmenliğinde Dünyayı Nasıl Değiştiririz (How To Change The World) isimli Sundance ödüllü belgeseli izleyebilirsiniz. 2015 tarihli belgesel, 1970’li yıllarda bir avuç hippi arkadaşın bir araya gelip Amerikan’ın Amchitka Adası’nda gerçekleştireceği nükleer bombanın testini protesto etmesini ve sonrasında dünyanın dört bir yanında varlık gösteren küresel bir organizasyon olan Greenpeace’in oluşum sürecini anlatıyor.
 
5- Toprağı Öp (Kiss the Ground)
Toprak, doğa ve canlı yaşamı için her şey demek. Toprağı Öp belgeseli için yapılabilecek en kısa ve net tanımlama bu olsa gerek. Ünlü oyuncu Woody Harrelson tarafından seslendirilen 2020 yapımı Netflix’in Kiss the Groud belgeselinde bilim insanları ve aktivistler iklim değişikliği ile mücadelede ve gezegenin varlığını devam ettirmede toprağın anahtar rolüne ışık tutuyorlar. Belgeselde ayrıca, toprağın karbon tutma yetisi sayesinde iklim değişikliğinin etkilerini tersine çevirebileceğimiz ele alınıyor.
 
6- İnsan Gezegeni (Human Planet)
2011 yapımı bir belgesel dizi olan Human Planet, insan türünün farklı coğrafyalarda hem nasıl doğaya adapte olduğunu hem de onu nasıl dönüştürdüğünü çarpıcı bir biçimde aktarıyor. Buzullardan çöllere insanoğlunun nasıl yaşam formları kurmaya çalıştığını en ekstrem koşullarda doğa ile nasıl bir mücadele ve birlik içinde olduğunu anlatan belgesel BBC ve Discovery Channel işbirliği ile hazırlanmış. Her bölümünün konusu farklı olan bu belgesel serisi, 70 ayrı hikâyeden oluşuyor. Çekimleri 40 ülkede gerçekleştirilmiş olan serinin bölümlerinin isimleri ise şu şekilde:

1. Okyanuslar
2. Çöller
3. Kutuplar
4. Ormanlar
5. Dağlar
6. Otlaklar
7. Nehirler
8. Şehirler
 
7- Cowspiracy: The Sustainability Secret (Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı)
Leonardo Dicaprio’nun yapımcılığını üstlendiği 2014 yılı yapımı olan belgeselin yönetmen koltuğunda Kip Andersen ve Keegan Kuhn bulunuyor. Büyük ölçekli fabrika çiftçiliğinin doğal kaynakları nasıl tüketerek çevreyi yok ettiğini ele alan belgeselde çevre üzerine faaliyetler gerçekleştiren kurum ve örgütlerin bu konu hakkındaki politikaları irdeleniyor. Belgeselde ayrıca küresel ısınma, su kullanımı, ormansızlaşma gibi çeşitli çevresel sorunlar da olanca çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor.