26 Ağustos 2021

Dünyanın en pahalı sanat eserleri…

Her sanatçı için eseri kuşkusuz dünyanın en değerli yapıtıdır. Fakat bazılarına biçilen fiyat duyduğunuzda sizi bile şaşkına çevirecek. Her biri sanat tarihi dönemine damgasını vuran usta isimlerin imzasını taşıyan ve değerleri milyon dolarlarla ifade edilen o sanat eserlerine yakından bakmaya ne dersiniz? İşte karşınızda dünyanın en pahalı sanat eserleri…

Sanat pek çokları için paha biçilemez bir tutku. Öyle olmasaydı değeri milyon dolarla ifade edilen eserleri satın almak için müzayedelerde kıran kırana bir rekabet yaşanmazdı. Ancak her biri kendi alanında eşsiz birer isim olan sanatçıların hayal dünyasının birer yansıması olarak hayat bulan bazı eserler var ki dünya üzerinde rüyalarını süslemediği koleksiyoner yok denecek kadar az. Gelin o halde o sanat eserlerine yakından bakalım.

Salvator Mundi-Leonardo da Vinci 
Sıralamaya tüm dünyanın en ünlü ve belki de ismi en çok bilinen isimlerinden biriyle başlayalım. Rönesans döneminde yaşamış; filozof, mimar, mühendis, matematikçi yanı sıra müzisyen, heykeltıraş, ressam ve daha birçok niteliğe sahip Leonardo Da Vinci, dünyanın gelmiş, geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biridir. İmzası bulunan her bir eseriyle sanatseverleri kendisine hayran bırakan Vinci’nin bir diğer başarısı da Salvator Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı eseriyle dünyanın en pahalı sanat eserleri sıralamasında ilk sırada yer almasıdır. 1500’lü yılların ilk yıllarında yapıldığı tahmin edilen tablo, Kral I. Charles'ın tabloyu koleksiyonuna almasıyla kayıtlara geçmiştir. Sağ eliyle takdis işareti yapıp sol elinde de dünyayı temsil eden kristal bir küre tutan İsa’nın resmedildiği eser, 2017 yılında gerçekleştirilen bir açık artırmada Suudi prens Muhammed bin Selman tarafından 450.3 milyon dolara satın alındı. Aslında Salvator Mundi, Leonardo da Vinci'ye ait olduğu kanıtlanan 2008 yılına kadar pek de dikkat çeken bir eser değildi. Öyle ki 60 yıl önce 45 euro gibi oldukça gülünç bir rakama satılmıştı. Tabii yaratıcısının Vinci olduğu kanıtlanınca kaderi değişti ve 450,3 milyon dolara satın alındığında ise “Dünyanın en pahalı tablosu” unvanının da haklı sahibi oldu.

L’Homme au Doigt-Alberto Giacometti
İsviçreli heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti tarafından 1947 yılında yapılan “L’Homme au doigt” (İşaret Eden veya Gösteren Adam) adlı bronz heykel, 2015 yılında 141,3 milyon dolara alıcı bularak dünyanın en değerli heykeli unvanının sahibi oldu. Bu Alberto Giacometti’nin kariyerindeki tek başarı değildir. Ünlü heykeltıraşın Yürüyen Adam ve Savaş Arabası adlı diğer heykelleri de 100 milyon doların üzerinde alıcı bulmuştur.

Rabbit-Jeff Koons 
1986 yılında Ressam Jeff Koons tarafından çocukken en sevdiği oyuncağı olan şişme balondan esinlenerek paslanmaz çelikten yapılan Rabbit yani Tavşan heykeli, 91,1 milyon dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı heykelleri arasında listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

91,1 milyon dolarlık dudak uçuklatan fiyatıyla halihazırda hayatta olan bir sanatçıya ait en yüksek fiyatla satılan eser unvanının da haklı sahibi olan Tavşan heykeli, Christie’s müzayede evi tarafından 20. yüzyıl sanatının ''en ikonik'' eserlerinden biri olarak tanımlanıyor. Pop art’ın en önemli temsilcilerinden olan Jeff Koons’un 2013 yılında Balloon Dog (Orange) heykeli de 58 milyon dolara satılarak bir rekora adını yazdırmıştı.

Masterpiece-Roy Lichtenstein 
Pop art türünde çarpıcı eserler ortaya koyan Roy Lichtenstein’ın imzasını taşıyan bu tablo aslında sanatçının kendi kariyerine bir yergi özelliği taşıyor. 1962 yılında sanat dünyasına kazandırılan Lichtenstein’ın bu resmi 2017 yılında Amerikalı iş adamı Steven Cohen tarafından 165 milyon dolara satın alındı. Satıştan kazanılan para ise toplu tutuklamalara karşı çalışmalar gerçekleştiren “Art for Justice” isimli fonun kurulması için harcandı.

Interchange -Willem de Kooning
2015 yılında Chicago'da David Geffen Vakfı tarafından  gerçekleştirilen bir müzayedede 300 milyon dolara satılarak “Dünyanın en pahalı soyut manzara tablosu” unvanın da sahibi olan tablo, Hollandalı ünlü ressam Willem de Kooning'e ait göz kamaştıran bir eser. Soyut dışavurumculuk akımının öncü isimlerinden olan Koonig’in eseri hâlihazırda The Art Institute of Chicago’da sergileniyor. Kenneth C. Griffin isimli Amerikalı milyarder tarafından alınan tablo, ressamın ilk soyut manzara resimlerinden biri olma özelliğini de bünyesinde taşıyor.

Card Players - Paul Cézanne
1890 yılında empresyonist akımının önde gelen temsilcilerinden olan ressam Cézanne tarafından yapılan Card Players (Kart Oyuncuları) adlı tablonun Katar Kraliyet Ailesi tarafından 250 milyon dolara satın alındığı ileri sürülse de ailenin tablo ücretinin taban fiyattan kayıtlara geçmesini talep ettiği ve aslında fiyatın çok daha yüksek olduğuna dair spekülasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Paul Cézanne’ın kendine has fırça tekniğinin kusursuz bir örneği olan Card Players, ışık ve gölge oyunlarıyla sanatseverleri adeta büyülüyor.