03 Eylül 2021

Umudunuzu ve motivasyonunuzu kaybettiyseniz bu kitapları bir okuyun!

Son dönemde hayata dair umudunuzu kaybettiniz. Bir de üzerine motivasyonunuzda da bir düşüklük söz konusu. Ufkunuzu genişletip hayata bambaşka bir pencereden bakarak eski günlerinize geri dönmek ister misiniz? Kişisel gelişiminize katkıda bulunarak umudunuzu ve motivasyonunuzu yeniden kazanmanıza yardımcı olacak kitapları sizler için derledik.
 
1. İnsanın Anlam ve Arayışı/Viktor E. Frankl
Ailesini ve tüm çevresini Nazi toplama kamplarında kaybeden psikiyatr Viktor Frankl tarafından yazılan bu kitapta yazarın kendi anılarının ışığında her zorluğa rağmen yaşamaya nasıl devam ettiğini görüyoruz. Otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve tüm dünyada 12 milyondan fazla satarak büyük bir başarı örneği sergileyen İnsanın Anlam Arayışı’nda “İnsanı insan yapan nedir?” sorusuna da cevap aranıyor.

Kitap şu sözlerle özetleniyor: "Gerçekten ihtiyaç duyulan şey, yaşama yönelik tutumumuzdaki temel bir değişmeydi. Yaşamdan ne beklediğimizin gerçekten önemli olmadığını, asıl önemli olan şeyin yaşamın bizden ne beklediği olduğunu öğrenmemiz ve dahası umutsuz insanlara öğretmemiz gerekiyordu. Yaşamın anlamı hakkında sorular sormayı bırakmamız, bunun yerine kendimizi yaşam tarafından her gün, her saat sorgulanan birileri olarak düşünmemiz gerekirdi. Yanıtımızın konuşma ya da meditasyondan değil, doğru eylemden ve doğru yaşam biçiminden oluşması gerekiyordu. Nihai anlamda yaşam, sorunlara doğru çözümler bulmak ve her birey için kesintisiz olarak koyduğu görevleri yerine getirme sorumluluğunu almak anlamına gelir."
 
2. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı/Stephen Covey
Forbes’un son yirmi yılda en etkili yirmi iş kitabı sıralamasına giren eserde yazar, modern yaşamda başarının ipuçlarını okuyucularıyla paylaşıyor.

38 dile çevrilen ve 15 milyondan fazla baskı yapan kitap, dört ana bölümden oluşuyor. Paradigmalar ve İlkeler adını taşıyan ilk kısmında, “karakter etiği”, “paradigmanın gücü” ile “gelişim ve değişim ilkeleri” gibi konular ele alınıyor. Alışkanlıkların hayatta üstlendiği rol ve etkili olmanın tam manasıyla ne anlama geldiğinden bahsedilen bu bölümde, söz konusu yedi alışkanlığın yaşama nasıl bir denklem üzerinden etki sağlayacağı açıklanıyor.

Kitabın Özel Zafer adlı ikinci bölümünde, bu alışkanlıklardan kişisel alanı kapsayan üçü detaylandırılıyor. Geriye kalan dört alışkanlığın anlatıldığı diğer ana bölümleri ise Genel Zafer ve Kendini Yenileme oluşturuyor. Özetle Stephen Covey, köklü bir değişim için nelerin gerekli olduğunu da sistematik şekilde okuyuculara aktarıyor.

3. Her Şey Seninle Başlar/Mümin Sekman
 "Aşılan engel ne kadar büyük olursa başarı o kadar görkemli olur."
İlk baskıdan sonra 8 yıl  içinde 1.000.000 adet baskı yaparak Türkiye rekorunu kıran bu kitapta “Neden başarısız oluyoruz? Çaresizlik psikolojisini nasıl yenebiliriz? Başarılı olmayı nasıl öğrenebiliriz? Başarılı insanların bildiği diğer insanların bilmediği nedir?” gibi sorulara cevap aranıyor. “Hayatta ya tozu dumana katarsın,  ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!” denilen kitap, her kütüphanede bulunması gereken bir eser.
 
4. Düşün ve Zengin Ol/Napoleon Hill

"Elimizdeki en etkin alet aklımızın gücüdür” felsefesinin savunan yazar Napoleon Hill, kitabında sahip olunan aklın gücü ile yaşamda karşılaşılan her şeyin üstesinden kolayca gelinebileceğinin altını çiziyor. 1937'de Henry Ford, Thomas Edison gibi birçok tanınmış ismin de bulunduğu çok başarılı 500 insan üzerinde yapılan 25 yıllık bir araştırmanın sonucunda okuyucularla buluş olan kitapta, “Bütün başarıların başlangıç noktası olan "Ateşleyici Bir Arzu" yaratan bir hedefi nasıl belirlersiniz? Arzulanan hedefi zihinde canlandırarak inancınızı nasıl güçlendirirsiniz? Bilinçaltınızı "Kendi Kendine Telkin" ile başarı için nasıl programlarsınız? Erteleme huyunu yenmek için nasıl bir "kararlılık" göstermelisiniz? Beyninizin sınırsız potansiyelini nasıl ortaya çıkarırsınız? Başarınızın önündeki en büyük engel olan korkularınız ile nasıl başa çıkarsınız?” soruları da cevap buluyor.

5. İktidar-Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası/Robert Greene-Joost Elffers
Geçmişten örnek ve alıntılarla günümüze ışık tutan Robert Greene ve Joost Elffers’ın kaleme aldığı bu eser, başucu kitabınız olabilir. Kimi gücünün zirvesindeyken ölümcül bir hatayla elindekini yitirir. Kimi çok ileri gider veya yeterince ilerleyemez. Fakat kimileri de doğru adımı atarak insanüstü bir gayretle gücü kendilerine çeker. Tarih boyunca yazarlar ve filozoflar kendilerine şu soruyu sormuşlardır; bizden öncekilerin başarılarından ya da hatalarından ne gibi dersler alabiliriz? Üç bin yıllık süre içinde güç hakkındaki çeşitli yazıları hep aynı konuları işlemiş, gücün özünü tanımlayarak nasıl arttırılacağını ve yönetileceğini veya nasıl yok edileceğini tarif etmiştir. Gücün 48 Yasası, zihinlerden sonsuza dek silinmeyecektir.

6. Savaşçı/Doğan Cüceloğlu
“Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez!”
Bu kitapta Doğan Cüceoğlu, kişinin benliğini oluşturmasındaki savaşı bizlere anlatıyor ve insanın hayatına kökten dokunuyor. Hayatımızı anlamlı kılmak istiyorsak bir savaşçı olmamız gerekiyor denilen kitabı okuduktan hayata farklı bir pencereden bakacaksınız.