11 Mart 2020

Koronavirüsten nasıl korunacağız?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs gerçeğiyle ülkemiz de yakından tanıştı. Peki ama Koronavirüs nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Koronavirüse dair tüm merak edilenleri Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Önder Ergönül​ anlattı. 

Koronavirüs hayatımıza nasıl girdi?
Koronavirüs salgını ilk kez 29 Aralık 2019’da, Çin’in Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketten alışveriş yapan kişilerde saptanmıştı.

Koronavirüsün belirtileri nelerdir?
Koronavirüsün kuluçka süresi 2-14 gündür. Bu hastalıkta kuluçka süresini bilmek önemlidir. Çünkü, bu enfeksiyonu Çin’de alan bir kişi, 10 gün sonra başka bir ülkede hasta olarak karşımıza çıkabilir. Kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı ile seyretmektedir.

Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaşta (>65y) ve başka hastalıklara da (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) sahip kişilerden oluşmaktadır. Hastalık ağır ilerlediğinde zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği görülebilir. Eğer bu belirtileri taşıyorsanız cerrahi maske kullanmanız ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Çocuklarda ise koronavirüs daha az görülmektedir. 10 yaş altında görünme oranı sıfıra yakındır.

Koronavirüs nasıl bulaşıyor?
Diğer solunum yolu virüsleri gibi hasta kişilerin;
  • Öksürük,
  • Hapşırık,
  • Gülme,
  • Konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıklarının sağlam kişilerin mukozalarına temas etmesi sonucunda bulaşır.

Unutulmamalıdır ki, hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 1 metreden daha az yakınlık gereklidir.

Bundan sonra koronavirüsle mi yaşayacağız?
Evet, influenzayla nasıl yaşıyorsak koronavirüsle de yaşayacağız. Unutulmaması gereken bir diğer konu ölüm oranlarının çok yüksek olmaması. Koronavirüs sebepli ölüm oranı %3-4’tür.

Virüsün görüldüğü yerler neden karantina altına alınıyor?
Virüsün çok yayılmaması için karantina uygulanıyor, aksi taktirde hayat felç olabilir. Yeni bir hastalık çıktığı zaman yayılma hızı çok yüksek olur ve toplum içinde o virüse karşı bağışıklık olmadığından çok hızlı yayılabilir. Mesela gelecek yıllarda bu kadar hızlı yayılmayacak. Çünkü bir nevi bağışıklık gelişmiş olacak.

Koronavirüsten nasıl korunabiliriz?
Korunmada şimdilik en etkili yöntem hasta kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. El yıkama en önemli önleyici tedbir olarak öne çıkmaktadır.

Özetle;

• El hijyeninize önem verin,
• Kapalı alanları sık sık havalandırın,
• Gıdalarınızı tüketmeden önce iyice yıkayın,
• Ellerinizi yüzünüze götürmeyin,
• Çevrenizle tokalaşmayın, öpüşmeyin,
• Dengeli ve sağlıklı beslenin, bağışıklık sisteminizi güçlendirin,
• Öksürürken veya hapşırırken tek kullanımlık mendillerle ağzınızı kapatın ve mendili çöpe atın.

Koronavirüs enfeksiyonunu artık teşhis edebiliyor muyuz? Olası bir salgına hazır mıyız?
Evet teşhis edilebiliyor, fakat sadece belli merkezler bu teşhisi koyabiliyorlar bu nedenle çok kısıtlı. Ayrıca Koronavirüsün özel bir ilacı ve aşısı bulunmuyor.

Hasta kişiler ne yapmalı?
Hasta olan kişiler zorunlu sebepleri olmadıkça evden çıkmamalıdır. Dışarı çıkmaları gerekiriyorsa da mutlaka maske kullanmalıdırlar. Fakat sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur.

Benzer İçerikler