• Anasayfa
  • Size Özel
  • Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı/Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel: “Vehbi Bey’in bugünleri görmesini çok isterdim”
22 Haziran 2021

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı/Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel: “Vehbi Bey’in bugünleri görmesini çok isterdim”

Koç Topluluğu’nun başarılarla dolu bir yüzyılı geride bırakmaya hazırlandığını söyleyen Semahat Arsel, Topluluğun yeni asrında Türkiye’deki konumunu daha da güçlendirirken, uluslararası alanda büyümeye devam etmesini arzuluyor.
  
Vehbi Koç, iş hayatına atıldığı genç yaşlardan itibaren, tanıdığı başarılı iş insanlarına, sonraki yıllarda da Avrupa ve Amerika’daki gelişmiş ülkelerin başarılı kurumlarına imrenip, onları örnek almış ve “Onlar yaptıysa biz neden yapamayalım” düşüncesiyle yaşamıştır.
 
Türkiye’nin, beğendiği bu yabancı ülkelerden niçin daha geride kaldığını sorgulayarak, dört mevsimi, dinamik bir nüfusu olan bu güzel ülkenin doğru yolda gayret edilirse, çok daha fazlasını ve iyisini yapabileceğine inanırdı.
 
Nitekim bu inançla, Koç Topluluğu’nu oluşturan Koç Holding’i kurarken de dünyanın başarılı kurumlarını örnek aldı. Gerek Koç Ailesi’ne gerekse Koç Topluluğu çalışanlarına, güvenilirliğin, itibarın ve kurumsallaşmanın başarının ana hatlarını oluşturduğunu öğretti. “Memleketimizde çakılan her çivinin ve yapılan her yatırımın büyük hizmet olduğuna inanıyorum. Ancak bu yatırımlar sayesinde iş imkânları artacak, yurdumuz hızla gelişecek, halkımızın hayat seviyesi yükselecektir” diye düşünür ve bu konudaki tavsiyelerini de uygulamamızı sıkı sıkı tembihlerdi. Bizler de yaşamımız boyunca tüm bu öğütlere önem vererek, Topluluğumuza inanarak ve güvenerek, tüm yönetici ve çalışanlarımızın gayret ve desteğiyle yolumuza devam ettik.
 
Dünya o günden bugüne çok değişti. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında başlayan sanayi ve imar hamleleri sonucunda ülke gelişti. Koç Topluluğu, bu ekonomik gelişimin lokomotiflerinden biri oldu. Gerek Türkiye'de gerek dünyada saygın şirketler arasında devamlı yer alabildi. Hiçbir başarı kendiliğinden oluşmaz. Bu başarının temelinde; kıymetli yöneticilerimizin büyük gayretleri, çalışanlarımızın emekleri, iş ortaklarımızın ve Koç Ailesi’nin yüksek değer ölçüleri yer alıyor. Birlikte elde edilen bu mertebenin devamlılığı ise çok önemli. Koç Topluluğu’nun bugünlere gelmesinde 95 yıldır emeği geçen herkesin payı var.
 
Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana birtakım inişler çıkışlar olduysa da ülkemiz büyüme ivmesini devamlı sürdürdü. Vehbi Koç düzenli ve sistemli çalıştı, doğru yolda yürümekten vazgeçmedi. Bizler de Koç Ailesi olarak Vehbi Koç’un bu ilkelerini uygulamaya özen gösterdik. Kuruluşumuzdan bu yana da gerek sanayide gerek sosyal hayatta birçok ilke imza attık.
 
“Koç Topluluğu’nun bugüne kadar birçok önemli konuda liderlik vasfı göstermesinden gurur duyuyorum”
Vehbi Koç “ekonomik kalkınma” ile “sosyal kalkınma”nın birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu düşünürdü. Türkiye’nin sorunlarıyla hayatı boyunca çok yakından ilgilendi. Sorunların yerinde tespitine çok önem verirdi. Bu nedenle birçok seyahat de gerçekleştirdi. Bu seyahatlerde gördüklerini not alır, gerekli makamlarla görüşlerini paylaşır, iş insanlarını da ihtiyaçlar konusunda ikna ederek çözümün bir parçası olmaya davet ederdi. Bir taraftan Koç Topluluğu içinde sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirken, diğer yandan da Türkiye çapında, diğer vakıflarla, sağlık ve eğitim konularında daha kapsamlı faaliyetlerle, TEV, TEMA, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı gibi vakıfların kurulmasında öncülük etti, ilk adımlarının atılmasını sağladı. Öte yandan Türkiye’nin ilk özel vakfı olan, Vehbi Koç Vakfı’nın günümüze kadar eğitim, sağlık ve kültür alanlarında gerçekleştirdiği büyük projeler de Vehbi Koç’un verdiği ilhamla başladı. Vehbi Bey’in sorun olarak gördüğü ve çözümü konusunda çalışmalar yaptığı tüm konuların bugün halen gündemde olduğunu söylemek mümkün. Onun açtığı bu yol, ardından gelenler için cesaret vericidir.
 
Vehbi Bey, geleceği yani bugünleri hayal ederek pek çok sektörün altyapısını oluşturacak girişimlerle bir taraftan Topluluğumuzun bir taraftan da ülkemizin kurumsal yapılanmasına ön ayak oldu. Şuna yürekten inanıyorum ki, bugünleri görse büyük bir gurur ve mutluluk duyardı.
 
Topluluğumuz neredeyse bir yüzyılı geride bırakmak üzereyken dünya da hiç şahit olmadığımız bir hızda değişmeye devam ediyor. Dün fikir olarak akıllarda olan konular, bugün bir bir gerçekleşiyor. Dolayısıyla her zaman olduğu gibi bugün de yarınlara hazır olmak ve herkesten önce harekete geçmek büyük bir önem arz ediyor. Koç Topluluğu’nun bugüne kadar bahsini ettiğim tüm bu konularda önemli bir liderlik vasfı göstermesinden gurur duyuyorum. Dileğim, 100. yılda da aynı kararlılıkla bu hedeflerin sürdürülmesi; ülkemizdeki konumumuz daha da güçlendirilirken, uluslararası alanda da büyümeye devam edilmesidir.
 
 
Koç Topluluğu'nun 95. yılına özel olarak yayınlanan Bizden Haberler'deki diğer yönetici röportajları için tıklayınız...