05 Haziran 2020

Daha yaşanabilir bir dünya bizlerin eseri olacak!

Dünyamız bir yandan iklim değişikliği ile mücadele ederken diğer yandan salgın hastalıklarla boğuşuyor. Bugün yaşadığımız bu sıkıntıların temelinde ise doğal kaynaklarımızı verimli kullanmamamız yatıyor. Gelecek için bugünden harekete geçmek gerektiği inanıcıyla başlattığımız Ülkem İçin Projesi ile birlikte kan bağışı, engellilik, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi farklı temalarda, siz bayilerimizle birlikte çeşitli projeler gerçekleştirdik. Bu projelerden biri de, hatırlayacağınız gibi 2008-2009 yılları arasında hayata geçirdiğimiz  “Ülkem İçin Ormanları”ydı. Dünya Çevre Günü vesilesiyle gelin bir kez daha bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları hep birlikte hatırlayalım.

İnsanlık tarihine damgasını vuracak bir dönemden geçiyoruz. Tüm ezberlerimiz değişiyor. Daha önce bize iklim krizinin adını bile duymadığımız enfeksiyon hastalıklarına ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını ve bu hastalıkların yayılımını artıracağını söyleselerdi inanır mıydık? Elbette hayır. Ama ne yazık ki Dünya Sağlık Örgütü iklim krizini, “sağlık krizi” olarak tanımlıyor. Zira çevreye verdiğimiz her bir tahribat bize gelecekte öngörülemeyecek yeni risklerin kapısını aralıyor. İklim krizini engellemenin yolu ise çevreyi  korumak ve doğal kaynakları verimli kullanmaktan geçiyor.

Önlem almazsak hem ekolojik hem de ekonomik bir kaos çok yakında!
Kısa bir süreliğine temiz hava ve su kaynaklarının hızla tükendiği bir dünya düşünelim. Bilimkurgu filmlerindeki o sahneler geliyor akıllarınıza değil mi? Peki ya filmlerde görmeye alıştığımız bu sahnelerin önlem almazsak çok yakın bir zamanda gerçekliğimiz haline geleceğinin farkında mıyız? Unutmayalım ki insanlığın geleceğinde kritik bir rol üstlenen doğal kaynaklar ne yazık ki yine bizler tarafından yok ediliyor. Toplumun farkındalığını artırmadığımız taktirde de çok yakın bir gelecekte bizler hem ekolojik hem de ekonomik bir kaosla karşı karşıya kalacağız. Bu bizim değil uzmanların öngörüsü.

Zira Dünya Yaban Hayatı Fonu’na göre bir milyardan fazla insan için yiyecek, ilaç ve yakıt sağlayabilme özelliğine sahip olan ormanlar, kara yüzeyinin %30’undan fazlasını kaplıyor. Ormanlar oksijenin yüzde 40’ını sağlamanın yanında atmosfere aynı alana sahip denizlerin 8-10 katı kadar nem salıyor, karasal biyoçeşitliliğin ise yüzde 80’ine ev sahipliği yapıyor. Ormanın alametifarikası bu kadarla da sınırlı değil elbette ormanlar aynı zamanda 13,4 milyon kişiye de istihdam sağlıyor. Dünya üzerinde 41 milyon insanın ormanlarla ilgili işlerde çalışması nedeniyle ormanların sadece ekolojik değil aynı zamanda ekonomi üzerinde de hiç küçümsenmeyecek bir role sahip olduğunu söylemek mümkün.

Hepimizin de yakın çevresinden gözlemlediği üzere toplumun büyük bir kısmı ormanların neslimizin devamlılığı için ne denli önemli olduğu konusunda çok da bilinçli değil gibi görünüyor. Bu gerçekten yola çıkarak gelecek için bugünden harekete geçmek gerektiğine olan inancımızla sürdürülebilir kalkınma ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hayaliyle Ülkem İçin Ormanları projesini hayata geçirdik. Siz değerli bayilerimizin de büyük bir özveri ile katkıda bulunduğu proje kapsamında 7 bölgede 7 orman oluşturarak insanlığın ortak geleceğine hep birlikte katkı sağladık. Adeta bir milli seferberlik ruhuyla ormansızlaşma konusuna toplumun dikkatini çekmek, çevre bilincini yaymak ve küçük yaştan itibaren doğayı korumanın önemi hakkında çocukların bilinçlendirilmesi amacıyla çalışanlarımızın, bayilerimizin ve tedarikçilerimizin de yoğun bir katılım gösterdiği proje çerçevesinde 1.084.000 fidan diktik. Bu etkinlikler de büyük bir rol üstlenen siz değerli bayilerimiz gönüllülük esası çerçevesinde projeye inanılmaz katkılarda bulundunuz. Proje kapsamında, Tema Vakfı hesap numarasına her bir fidan için yapmış olduğu bağışlar sayesinde toplam 700 bin fidanlık için kaynak yarattık.

Daha bilinçli bir nesil için…
2009 yılında “Ülkem İçin Ormanları”nın devamı olarak da siz değerli bayilerimiz aracılığıyla ilköğretim okulu öğrencilerinde çevre bilincinin geliştirilmesi ve doğal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik farkındalık yaratmak amacıyla TEMA Vakfı ile birlikte 81 ilde 18 bini aşkın ilköğretim öğrencisine çevre eğitimleri verdik. İnteraktif bir şekilde gerçekleşen eğitimlerde çevre korumada önemli faktörler, doğanın tahribatını önlemek için alınacak önlemler üzerinde durduk. Ayrıca “Ülkem İçin” web sitesi üzerinden de “Dünyayı Kurtaran Çocuk” konsepti çerçevesinde farkındalık yaratıcı çalışmalar gerçekleştirdik.

Gelin, hep birlikte hayat verdiğimiz “Ülkem İçin Ormanları”nın hangi bölgelerimizde olduğunu bir kez daha hatırlayalım:
 
  • Akdeniz Bölgesi – Mersin Gülnar
  • Ege Bölgesi – İzmir Menemen
  • Marmara Bölgesi – Tekirdağ Çerkezköy
  • Karadeniz Bölgesi – Giresun
  • Doğu Anadolu Bölgesi – Iğdır
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi – Gaziantep
  • İç Anadolu Bölgesi – Karaman
 
 
 

Fotoğraf galerisi