23 Haziran 2022

Ford Otosan’ın Pusulası: Eşitlik

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda varlık gösterdiği sektöre ve topluma ilham verecek pek çok projeye imza atan Ford Otosan, 2026 yılına kadar hayata geçirmeyi planladığı “Teknoloji ve İnovasyon Alanında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Taahhütleri”ni açıklayarak bu konudaki öncü kimliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Topluma yönelik projelerle 100 bin kadına ulaşmayı hedefleyen Ford Otosan, teknoloji ve inovasyon alanında çalışan kadın oranını yüzde 30’a, bayilerinde STEM alanında çalışan kadın sayısını ise 2 katına çıkarmayı amaçlıyor.

Ford Otosan, Koç Holding önderliğinde uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği alanında topluma fayda sağlayacak pek çok proje yürütüyor. Ford Otosan’ın İş’te Eşitlik Bildirgesi, Çeşitlilik Politikası ve İnsan Hakları Politikası gibi politikaları, sürdürülebilirlik vizyonunun temelini oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan şirket, BM Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe hareketi kapsamında fırsat eşitliği politikalarını destekliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik vizyonu ile 2016’da KAGİDER’in “Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası”nı almaya hak kazanan ilk otomotiv şirketi Ford Otosan, dünyanın en önemli cinsiyet eşitliği araştırması olan “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi"nin 2021 listesinde yer almayı başaran ilk ve tek sanayi kuruluşuydu. Şirket performansını artırarak aynı endeksin 2022 listesinde de yer aldı. Türkiye’nin otomotiv sektöründe en çok kadın istihdam eden şirketi Ford Otosan, sene başında 2026 için “Teknoloji ve İnovasyon Alanında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Taahhütleri”ni açıkladı. Topluma yönelik projelerle 100 bin kadına ulaşacağını, teknoloji ve inovasyon alanında çalışan kadın oranını yüzde 30’a, bayilerdeki STEM alanında çalışan kadın sayısını ise 2 katına çıkaracağını duyurdu. Yönetim kadrolarının en az yarısı kadın olan girişimleri destekleme sözü de veren şirket, bu taahhütleri yerine getirmek için kolları sıvadı.


Ford Otosan tedarikçilerindeki saha çalışanı 100 kadın artık dijital okur yazar
Çeşitlilik politikasında taahhüt ettiği gibi otomotiv sektöründe eşit temsiliyetin sağlanması için çalışmalarına devam eden Ford Otosan, geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın çalışanları adına AÇEV’le bir iş birliği gerçekleştirmişti. Bu yıl teknoloji ve inovasyonda kadının desteklenmesi temasını odağına alan Ford Otosan, yeni projesinde W-Tech Teknolojide Kadın Derneği ile iş birliği yaparak  tedarikçilerinde çalışan 100 kadının teknoloji odaklı vizyon eğitimleri almalarını ve teknolojik dönüşüme hazırlanmalarını sağladı.
 
Teknolojide Kadın Derneği ile yürütülen proje kapsamında Nisan ayında, Ford Otosan tedarikçilerinden 100 kadın saha çalışanına beş haftalık dijital okur yazarlık eğitimi, 40 kadın saha çalışanına da robotik süreç otomasyonu eğitimi planlandı. Ford Otosan bu projede eğitimin maliyetini karşılarken tedarikçiler de çalışanlarının mesai saatleri içinde bu eğitime katılmalarını sağlamanın yanı sıra eğitim süresinde kullanmaları için bilgisayar desteği sundu. Etkili cihaz kullanımı, işte yazım teknikleri, internette doğru araştırma, sosyal ağlarda kariyer yönetimi, internette kişisel güvenlik ve dijital siber güvenlik gibi alanlarda verilen eğitimlerle kadın saha çalışanlarının dijital okur yazarlık kazanması hedefleniyor.  

Ford Otosan ve YGA iş birliği: Birbirini Geliştiren Kadınlar
Ford Otosan’ı Teknoloji ve İnovasyon Alanında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Taahhütleri’ne bir adım daha yaklaştıran bir başka proje ise Young Guru Academy (YGA) ile yürüttüğü “Birbirini Geliştiren Kadınlar Projesi”.
 
Mühendislik bölümlerinin hazırlık, 1. ya da 2. sınıfında okuyan kadın üniversite öğrencilerine özel olarak tasarlanan altı haftalık online programda, 1000 kadın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Up School’dan Data Science, FrontEnd, IOS, Android gibi farklı teknoloji alanlarına yönelik giriş dersleri alan katılımcılar, YGA Çift Kanatlı Birlikte Başarı Eğitimi, YGA Hayal Ortakları ile Canlı Yayınlar ve Soru Cevap Seansları, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğiyle İlgili Farkındalık Yayınları’ndan yararlanabiliyorlar. Kadınların teknoloji alanında kendilerini geliştirmelerine fırsat yaratan program sayesinde eğitimlerini tamamlayan katılımcılar, dezavantajlı ilkokul öğrencilerine de rol model olma fırsatı buluyorlar.
 
Ford Otosan sürdürülebilirlik bakış açısıyla toplumsal cinsiyet alanına yönelik çalışmalarda öncü rol üstlenirken uzun yıllardır, hedeflerine cinsiyet, din, dil, ırk, engel gözetmeden ulaşmak için çalışıyor. Tüm İK süreçlerini toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alarak hazırlayan şirket, işe alımlardan terfilere, kariyer planlarından performans değerlendirmelerine kadar eşitlikçi bir yaklaşım sunuyor. Ford Otosan eşitlikçi bir toplum yaratmak hedefiyle gelecekte de öncü adımlar atmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gereken katkıları sunmaya devam edecek.