13 Haziran 2020

Her damla kanımızla hayatı yeniden yeşerttik

Ülkemizin farklı ihtiyaçlarına çözüm sunabilmek amacıyla Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk projelerinden bir olarak Koç Holding tarafından hayata geçirilen Ülkem İçin programı 2010-2012 yılları arasında imza attığı ‘Ülkem İçin Kan Veriyorum’ kampanyası ile yaklaşık 250.000 kişinin hayatına dokundu. Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle gelin bu projeye bir kez daha yakından bakalım.

Sorumlu vatandaşlık bilincine sahip yetkili servisleri ve çalışanlardan oluşan binlerce gönüllünün de katkılarıyla değer katan projeleri hayata geçiren Koç Holding, 2010-2012 yılları arasında ‘Ülkem İçin Kan Veriyorum’ projesine hayat verdi. Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 milyon hastanın kan transfüzyonuna ihtiyaç duyduğu gerçeğinden yola çıkıldı. Hayata geçirilen proje ile kan bağışının insan hayatı için önemi konusunda toplumda farkındalık yaratılarak, gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçısı sayısının artmasını hedeflendi. Proje doğrultusunda Koç Topluluğu şirketlerinin genel müdürlükleri ve tesislerindeki çalışanların yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren “Ülkem İçin Elçileri” öncülüğünde Kızılay’la işbirliği içinde kampanyalar düzenlendi. Koç kültürünün çok önemli bir parçası olan sosyal sorumluluk bilincini tüm topluma yaymayı amaçlayan kampanyaya ilk bağış ise Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından yapılmıştı.

250 bin kişiye hayat olduk!
Ülkem için Kan Veriyorum projesi kapsamında 31 Mayıs 2010 – 30 Ocak 2012 tarihleri aralığında Koç Topluluğu şirketleri tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyalarında 34.080 ünite, Koç Topluluğu bayileri tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyalarında ise 49.499 ünite kan bağışında bulunuldu. Böylece Koç Topluluğu çalışanları ve bayileri olarak toplam 83.579 ünite kan bağışlandı. Bir ünite kanın 3 hayat için umut olduğunu düşünülürse kampanya ile yaklaşık 250.000 kişinin hayatına dokunulduğunu söylemek mümkün. Bu rakamlarla Koç Topluluğu, Kızılay’a bir kurumca sağlanan en yüksek kan stoku bağışını gerçekleştirmiş oldu. Kan bağışçısı kazanım kampanyaları farklı yerel çalışmalarla da zenginleştirildi.

Proje ödüllerle taçlandırıldı
Proje kapsamında 81 ilde kan bağışlarının yanı sıra gönüllü donör olmanın öneminin anlatıldığı eğitimler de düzenlendi. Ülkem İçin Elçilerimizden Arçelik Bayisi Halil Dönmez tarafından İstanbul Sultangazi’de sağlık ocağı, Mersin Fiat Bayisi Sayın Serdar Akyurt da Türk Kızılayı’na mobil kan alma aracı bağışında bulundu. Ayrıca kampanya sonunda Topluluk şirketlerimizden Otokar A.Ş. tarafından Türk Kızılayı’na bağışlanan tam teşekküllü kan bağışı otobüsü ile de Türk Kızılayı’nın mobil araç ihtiyacına destek olundu.

“Ülkem İçin” Projesi, 2010 yılında kan bağışçısı kazanım kampanyaları ile TÜHİD’in 10. Altın Pusula Ödülleri’nde Sağlık kategorisinde en başarılı sosyal sorumluluk uygulaması ödülüne, 2011 yılında ise projenin genel uygulama yapısı ile Özel Sektör Gönüllüler Derneği’nin “En Başarılı Gönüllülük Programı” ödülüne layık görüldü.
 
 
 
 

Fotoğraf galerisi