03 Haziran 2020

KoçSistem “Aile Saati” projesi ile farkındalık yaratıyor

KoçSistem, “Ülkem İçin” programı kapsamında başlattığı “Aile Saati” projesi ile çocuklarda dijital ekran bağımlılığına dikkat çekiyor.

Merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” sözünü kendisine rehber edinerek 2006 yılında yolculuğuna başlayan "Ülkem İçin" programı, hayata geçirdiği çalışmalarla Türkiye’de toplumsal kalkınmaya çok önemli katkılar sağlıyor. Sorumlu vatandaşlık bilinci doğrultusunda bireysel girişimciliğin tüm Türkiye genelinde kurumsal bir şemsiye altında gerçekleştirilmesi fikrine dayanan program, toplumsal sorunları gündeme getirmek, çözüm önerileri ortaya koymak, gündem oluşturarak toplumda kalıcı etki bırakmak, sosyal sorumluluk anlayışının çalışanları ve bayileri aracılığıyla tabana yayılmasını sağlamak ve yerel gelişimi destekleyici çalışmalar geliştirmek amacıyla Koç Holding tarafından hayata geçirildi.

Program kapsamında sivil toplum örgütlerinin de iş birliğiyle bugüne kadar ormansızlaşmaya dikkat çekme, kan vermeye teşvik etme, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme gibi alanlarda pek çok çalışmaya imza atıldı. 90 binden fazla Topluluk çalışanı, 10 bine yakın bayi ve iş ortağının da katkı sunması sayesinde program, tüm Türkiye’de gündem oluşturacak ve kalıcı etki sağlayacak izler bıraktı. "Ülkem İçin” Programı 2018 yılından itibarıyla üç yılı kapsayacak "Ülkem İçin Geleceği Tasarlıyorum” ile yoluna devam ediyor. Program, hızla gelişen teknolojilerin etkisiyle sosyal ve ekonomik hayatın yeniden tanımlandığı bir dünyada değişimin gerisinde kalmamak ve belirsizlikleri yönetmenin her zamankinden daha fazla önem taşıdığı düşüncesinden yola çıkıyor.

Koç Topluluğu Şirketleri de programa aktif bir katılım sergiliyorlar. "Ülkem İçin Geleceği Tasarlıyorum” programı kapsamında toplumda farkındalığı yükselten Koç Topluluğu Şirketlerinden biri de KoçSistem. “Geleceği Keşfet” mottosu ile şirketlere teknoloji hizmeti sunan KoçSistem, Ülkem İçin programı kapsamında çocuklarda dijital ekran bağımlılığına dikkat çeken sosyal sorumluluk projesi “Aile Saati”ni başlattı.

Anne Çocuk Eğitimi Vakfı’nın (AÇEV) eğitim ortağı olarak destek verdiği Aile Saati sosyal sorumluluk projesi; aile içi “sağlıklı teknoloji kullanımı” konusunda bireyleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Toplumun ve iş yapış şekillerinin her geçen gün daha da dijitalleştiği günümüzde teknolojiyi çocuklara yasaklamanın doğru bir çözüm yolu olmadığı gerçeğinden hareketle oluşturulan proje,  geleceğin yetişkin bireylerinin teknolojiyi daha bilinçli kullanmalarını sağlamayı amaçlıyor.

1.330 ebeveyne ulaşıldı
KoçSistem, proje çerçevesinde dijital teknolojileri etkili kullanan eğitimli bir neslin Türkiye’yi dünyada üst sıralara taşıyacağına olan inancıyla çocukların eğitiminde büyük rol oynayan anne ve babaların eğitilmesine karar verdi. İki ana koldan ilerleyen Aile Saati projesi; #haydikapatalım çağrısı ile kamuoyunda farkındalık sağlarken; eğitim ortağı AÇEV ile Anne ve Baba Destek Programları’nda verilen eğitimlerle ailelerin sağlıklı teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesine katkıda bulunuyor.

Aile Saati projesi kapsamında #haydikapatalım hareketini başlatan KoçSistem,  ebeveynlere her gün 19:00 – 20:00 saatleri arasında bir saatlik Aile Saati molası vermeye davet ediyor. KoçSistem, bu sürede ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tüm ekranları kapatarak “ekransız”; ev içi veya dışı çeşitli etkinliklerle birlikte zaman geçirmeleri çağrısı yapıyor. KoçSistem, tüm ailenin keyifli vakit geçirmesi için etkinlik alternatiflerine ise www.ailesaati.kocsistem.com.tr web sitesinde yer veriyor.

KoçSistem projenin eğitim ayağında ise 2019-2020 eğitim öğretim döneminde İstanbul ve İzmir’in çeşitli semtlerinde açtığı 94 kurs ile 1.330 ebeveyn ve onların 3-11 yaşları arasındaki çocuklarına ulaştı. Ebeveynler bu eğitimlerde çocuklarının teknolojiyle daha sağlıklı bir ilişki kurabilmeleri için bilinçlendirildiler. Çocuk gelişimi alanında uzman eğitmenlerin görev aldığı projede KoçSistem Gönüllüleri de ebeveynlere “Güvenli İnternet Kullanımı” ve “Teknolojide Yeni Trendler” konularında eğitimler verdiler. Bu eğitimlerle ilgili hazırlanan videolar da eğitim alan tüm ebeveynlerle paylaşıldı.

Aile Saati’nden anne ve babalara pratik öneriler
Çocukların teknolojiyi daha bilinçli kullanabilmeleri için ebeveynlerin yol göstermesi son derece önemli. Ancak bunun için öncelikle teknolojiyi üretmek ve iletişim aracı olarak kullanabilmek için anne babaların teknolojiye hâkim olmaları gerekiyor. KoçSistem önderliğinde gerçekleşen Aile Saati sosyal sorumluluk projesi kapsamında uzmanlar ailelere şunları öneriyor:
  • Çocuklarınızın hangi platformları, oyunları ve yazılımları kullandığını, hangi siteleri ziyaret ettiğini öğrenin. Bu konuda kendi kurallarınızı oluşturun.
  • #haydikapatalım yaklaşımıyla her gün bir saat Aile Saati molası verin; ailecek keyif alabileceğiniz aktif oyun zamanları oluşturun.
  • Teknoloji, doğru kullanıldığında hayatınızı olumlu etkiler. Ama yüz yüze etkileşimin, aile zamanının, dışarıda oynamanın, fiziksel aktivitenin ve uykunun yerine geçiyorsa o zaman yanlış kullanılıyor demektir.
  • Teknolojinin girmediği alanlar ve zamanlar yaratın. Aile yemeklerinde, diğer aile etkinlikleri, oyunlar ve sohbet zamanlarında ve çocukların yatak odasına ekranları sokmayın.  
  • İzlemediğinizde TV’yi kapatın, arka planda çalışmasın. Yatmadan en az 1 saat önce çocukların tüm ekranlarla ilişiğini kesin, yatak odalarına tablet veya telefon almalarına izin vermeyin.
  • Ekran saatini çocuğunuzun tek başına geçirdiği bir zaman olmaktan çıkartın. Birlikte izleyin ve çocuğunuz ekranları kullanırken onunla bol bol diyaloğa girin!
  • Teknolojiyi “sakinleştirici” olarak kullanmayın. Çocukların duygularını öğrenmeleri ve zor duygularla nasıl başa çıkacaklarını, sıkıldıklarında farklı neler yapabileceklerini veya sorunlara yönelik konuşabileceklerini keşfetmeleri gerekir.
  • İyi rol model olun. Çocuğunuzla birlikte TV’de bir programı izlerken, bir habere veya dijital bir oyuna tepki verin ama tepkilerinizin doğruluğunu da gözden geçirmeyi unutmayın!
  • Ekran kullanımını yaş aralıklarına göre sınırlayın. 18 ay öncesinde çocuğunuzu hiçbir şekilde ekran karşısında bırakmayın. 18-24 aylık çocuklar, yüksek çözünürlüklü programları ancak aileleri birlikte ve onlarla konuşarak izleyebilir. 2-5 yaş arası çocuğunuz varsa günde sadece 1 saat kaliteli eğitimsel programları izlemesi yeterli olacaktır.

Fotoğraf galerisi