20 Ocak 2020

Onun kalbi hep ülkesi için attı…

Ömrünü daha iyi bir dünya, daha iyi bir Türkiye hayalini gerçeğe dönüştürmeye adayan Mustafa V. Koç, önderlik ettiği pek çok sosyal sorumluluk projesiyle binlerce kişinin hayatına dokunarak fark yarattı. Mustafa V. Koç’un hayata geçirdiği projeler ölümünden sonra bile toplumda yeni umutların yeşermesine yardımcı oluyor.

Dedesi Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' sözünü kendisine şiar edinerek tüm yaşamını bu söz çerçevesinde kurgulayan Mustafa V. Koç, geleceği şekillendirmeye yardımcı olan pek çok projeye hayat verdi. Bu davranış kalıbı ile sorumlu vatandaş kimliğinin dedesi Vehbi Koç’a kadar uzandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Daha iyi bir dünya ve daha gelişmiş bir Türkiye için elini taşın altına koymakla yetinmediği gibi, yüreğini de ortaya koydu Mustafa V. Koç. Onun bu duruşu çalışanlara ve paydaşlara da yol gösterdi. Tüm projelerde Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçileri ile birlikte toplumsal sorunlara karşı katılımcı bir tutum geliştirilerek toplum harekete geçmeye davet edildi. Böylece projeler toplum tarafından da içselleştirilerek büyük bir etki alanına sahip oldu.

Ülkem İçin…
Mustafa V. Koç önderliğinde hayata geçirilen projelerin en dikkat çekici olanı şüphesiz ki “Ülkem İçin” projesiydi. 2006 yılında başlatılan proje kapsamında Koç Topluluğu şirketleri ve bayilerinin de yoğun katılımları neticesinde Türkiye’nin gündeminde yer alan sorunların çözümüne yönelik çalışmalara imza atıldı. 81 ilimizde çevre, eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanları başta olmak üzere, sosyal kurumlara destek şeklinde her biri sorumlu vatandaşlık anlayışının birer örneği olan yüzlerce proje hayata geçirildi. Örnek vermek gerekirse Aydın ili bayilerimiz, Tofaş Bayisi Poyraz Otomotiv önderliğinde 5 köye hizmet veren 1 tonluk süt soğutma ve muhafaza tankı yaptırdı. Hakkâri bayilerimiz de Arçelik Bayisi Ali Şen’in koordinasyonu ile Hakkâri Lisesi'ne 60 kişilik konferans salonu armağan etti. Topluluk şirketlerimizden New Holland Trakmak, Şanlıurfa, Şırnak ve Manisa'daki köy okullarına eğitim materyalleri gönderdi. Otokoç ise Antalya dokuma bölgesindeki Ersoy İlköğretim Okulu’nda bilgisayarlı teknoloji sınıfı oluşturdu. Yine Topluluk şirketlerimizden Opet’in Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne verdiği sınıf yenileme desteği ve Türk Traktör çalışanlarının LÖSEV için yaptığı kan bağışı en güzel örnekleri oluşturdu.

1-(1).jpg

2-(1).jpg

Ülkenin geleceği emin ellerde…
Gönüllü katılım esasına dayalı olarak başlatılan Ülkem İçin kapsamında toplumsal sosyal sorumluluk bilincinin ülke genelinde dalga dalga yayılması hedefleniyordu. Ülkem İçin Yerel Kalkınmaya Destek teması kapsamında hayata geçirilen projelerden de güç alan Koç Topluluğu 2008 yılında, bu kez toplumda çevre bilincinin oluşturulması ve doğal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçladı. Mustafa V. Koç, projenin bilinirliğine katkıda bulunmak adına yoğun bir efor sarf etti. Çevre ve Orman Bakanlığı ve TEMA Vakfı’nın iş birliğiyle düzenlenen ve milli seferberlik ruhunun adeta vücut bulduğu proje dahilinde gerçekleştirilen ağaç dikim törenlerine bizzat katılan Mustafa V. Koç’un önderliğinde ülkenin yedi bölgesinde 1 milyon 84 bin fidan dikilerek “Ülkem İçin Ormanları” oluşturuldu. Sürdürülebilir bir çözüm yaratmanın sorunları kökünden çözeceğine inanan Mustafa V. Koç, bununla da yetinmedi. Proje çerçevesinde Koç Topluluğu bayileri aracılığıyla TEMA Vakfı ile birlikte 81 ilimizde 18.000 aşkın çocuğa çevre eğitimleri de verildi.

3-(1).jpg

4-(1).jpg

Hayat oldu…
2010 ve 2011 yıllarında ise Ülkem İçin projesinde tema bu kez “Ülkem İçin Kan Veriyorum” oldu. Türkiye’de yıllık 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğu gerçeğinden yola çıkılan projede Mustafa V. Koç, öncü ve önder tutumunu bir kez daha gözler önüne sererek ilk kan verenlerden biri oldu. Yine Koç Topluluğu şirketleri ve bayilerimizin konuya duyarlı yaklaşımları sonucunda Koç Topluluğu, Kızılay’a bir kurumca sağlanan en yüksek kan stoku bağışını gerçekleştirmiş oldu. “Ülkem İçin Kan Veriyorum” projesi kapsamında 31 Mayıs 2010 – 30 Ocak 2012 tarihleri aralığında Koç Topluluğu şirketleri tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyalarından 34.080 ünite, bayilerimiz tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyalarında ise 49.499 ünite kan bağışında bulunuldu. Bunun yanında 81 ilde kan bağışlarının yanı sıra gönüllü donör olmanın öneminin anlatıldığı eğitimler düzenlendi. Koç Topluluğu bayilerinin de projeye etkin katılım göstermesi sonucunda proje toplum tabanına da dalga dalga yayıldı. Ülkem İçin elçilerinden Arçelik Bayisi Halil Dönmez, İstanbul Sultangazi’de sağlık ocağı, Mersin Fiat Bayisi Serdar Akyurt da Türk Kızılayı’na mobil kan alma aracı bağışında bulundu. Ayrıca kampanya sonunda Topluluk şirketlerimizden Otokar tarafından Türk Kızılayı’na bağışlanan tam teşekküllü kan bağışı otobüsü ile de Türk Kızılayı’nın mobil araç ihtiyacına destek olundu.

“Ülkem İçin” Projesi, 2010 yılında kan bağışçısı kazanım kampanyaları ile TÜHİD’in 10. Altın Pusula Ödülleri’nde Sağlık kategorisinde en başarılı sosyal sorumluluk uygulaması ödülüne, 2011 yılında ise Projenin genel uygulama yapısı ile Özel Sektör Gönüllüler Derneği’nin “En Başarılı Gönüllülük Programı” ödülüne layık görüldü.

7-(1).jpg

Engeller ortadan kalksın diye…
Ülkem İçin projesinde bu kez hedef ülke nüfusunun yaklaşık %13’ünü oluşturan engelli bireylerin toplumsal hayata daha fazla katılımına önayak olmaktı. Engelli bireylerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olacak uygulamalara imza atarak bu alanda da rol model görevi üstlenip toplumsal bilincin ve duyarlılığın tesis edilmesini amaçlayan Koç Topluluğu, Mustafa V. Koç önderliğinde bu kez Ülkem İçin Engel Tanımıyorum projesi ile hayata dokundu. 2012 - 2015 yılları arasında hayata geçirilen proje süresince Koç Topluluğu şirketlerinden oluşan 372 gönüllü eğitmen AYDER (Alternatif Yaşam Derneği) tarafından eğitildi. Gönüllü eğitmenler, 3 yıl boyunca Koç Topluluğu şirketlerinde 2.433 farkındalık eğitimi düzenleyerek 103.482 kişide farkındalık yarattı. 36 ilde bayiler aracılığıyla 71 ilköğretim okulunda yaklaşık 22.500 kişiye farkındalık eğitimleri verildi. Bununla da yetinilmeyerek yerel sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte engelli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldı. Koç Topluluğu şirket, fabrika, mağaza, şube ve istasyonlarında 1.361 noktada ve 65 bayide fiziki şartların iyileştirilmesi için farklı uygulamalar gerçekleştirildi. 20 Koç Topluluğu şirketi ise, proje kapsamında birçok sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Yeni açılacak tesis, bayi ve mağaza prosedürlerine "Engelli Dostu Olma" şartı eklendi. Bu kapsamda ayrıca Şirketlerin İnsan Kaynakları prosedürleri de iyileştirildi.

8-(1).jpg

9-(1).jpg

Cinsiyet eşitsizliği son bulsun!
Tarihler 2015 yılını gösterdiğinde bu kez tüm dünya ülkelerinin muzdarip olduğu cinsiyet eşitsizliği Ülkem İçin projesinin radarındaydı. Eğitime, sağlık hizmetlerine, ekonomik fırsatlara erişimde cinsiyetler arası eşitsizliğin tüm dünyada varlığını sürdürdüğü bilinciyle Ülkem İçin projesinin 2015-2017 yılı teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” olarak belirlendi. Söz konusu tema ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nedenleri ve sonuçlarına dair toplumun tüm kesimlerinde farkındalık yaratmanın yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılığı artırarak bu bilinci yerleştirecek uygulamalara ilham vermeyi amaçlayan Koç Topluluğu, 2013 yılında İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzalamıştı. Bu kapsamda Koç Topluluğu, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda yer alan Türkiye’nin 0,414’lik ekonomik katılım ve fırsatlar uçurumunun 3 yıl içerisinde 10%’a kadar azaltılması yönünde çalışmalara katkıda bulunacağını açıkladı. 2015 yılında ise Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın Birimi-UN Women) ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ortak metni olan “Kadının Güçlenmesi İlkeleri”ni imzalayan Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa V. Koç, toplumu bir adım öteye taşıyacak her projede olduğu gibi bu projede de etkin bir varlık sergiledi.

Mustafa V. Koç,  HeForSHe kampanyasında 10x10x10 Etki Programı kapsamında 10 şirket liderinden biri seçildi. “HeForShe”nin küresel etki liderlerinden biri olarak Davos’ta gerçekleşecek etkinliğe katılmasına ne yazık ki ömrü vefa etmedi.

10-(1).jpg

Koç Topluluğu, geleceği tasarlamaya gönüllü…
Ülkem İçin projesi Mustafa V. Koç’un vefatından sonra onun yaşama bakışını ve değerlerini kendisine rehber edinerek çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Dünyanın teknoloji odağında şekillendiği gerçeği doğrultusunda Türkiye’nin gelecekte söz sahibi ülkelerden birisi olması adına Ülkem İçin projesi kapsamında belirlenen yeni tema “Geleceği Tasarlıyorum” oldu. Daha adil, eşit ve kapsayıcı bir gelecek için bugünden adım atmak gerektiğine inanan Koç Holding, bu yeni tema çerçevesinde dünyamız, toplum ve insanlar için anlamlı bir gelecek inşa etme hedefiyle yola çıktı. Kendimizi geleceğe hazırlayabilmemiz için teknoloji ve toplumun yeni ilişkisi nasıl olmalı, bireylerin gelişen teknoloji ile anlamlı bir ilişki kurmasını nasıl sağlayabiliriz, teknolojiyi bireyleri güçlendiren bir unsur olarak konumlandırmak için neler yapmalıyız soruları çerçevesinde şekillenen proje kapsamında Koç Holding, yeni dönem projesinin ilk yılında Deloitte Digital ile içerik, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile yaygınlaştırma ortaklığı yaptı. Projenin temel hedefi ise çalışanlar, bayiler ve tedarikçilerden başlayarak, toplumdaki tüm bireyleri değişimin getirdiklerini merak etme ve yeniliğin öncülüğünü yapma yönünde cesaretlendirmek; Koç Topluluğu Şirketleri'nin gerçekleştireceği toplumsal yatırımlar ile mümkün olan herkesin teknoloji ile güçlenmesine katkı sağlamak; toplumsal meselelerin çözümünde sivil toplum kuruluşlarının yenilikçi yaklaşım ve yöntemlerden daha fazla faydalanması için işbirlikleri geliştirmek oldu.

Proje kapsamında Koç Topluluğu Şirketleri çalışanları ve bayilerinden oluşan Ülkem İçin Gönüllüleri'nin katkılarıyla 95 bini aşkın, 10 bine yakın bayi ve binlerce tedarikçi ile Gelecek Buluşmaları’nın hayata geçirilmesine karar verildi. Bu kapsamda ilk buluşma Van’da gerçekleştirildi. 25 Nisan 2019 tarihinde Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen seminere Van, Hakkari, Bitlis, Muş illerin yaklaşık 120 bayi ve yetkili servis katıldı. Buluşmada değişimin ve yeniliğin öncülüğünü yapanların ilham veren hikâyeleri paylaşıldı.

12-(1).jpg

Hayata dokunan projelerin öncüsü…
Toplumsal kalkınmanın ilk koşulunun eğitim olduğunu biliyordu Mustafa V. Koç. Bu nedenle öncülük ettiği sosyal sorumluluk projelerinden biri, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesiydi. Gençlerin iş aradığı, işverenlerin ise iyi yetişmiş çalışan bulmakta zorlandığı gerçeğinden hareketle “Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı” Mustafa V. Koç önderliğinde başlatıldı. Söz konusu program kapsamında, ilköğretim mezunu binlerce gencin meslek liselerine girmesi desteklendi, onlara staj olanağı sağlandı. Mesleki eğitimin özendirilmesi için meslek lisesi öğrencisine sağlanan staj destekli eğitim bursu fikri ile başlayan proje, zamanla meslek lisesi koçluk sistemi, gelişim modülleri, eğitim laboratuvarları ve bu sistemin bir modele dönüştürüldüğü “okul/işletme işbirliği” stratejisi ile gelişti ve eğitim ile iş dünyası arasında köprülerin kurulduğu model bir çalışma haline geldi. Koç Topluluğu 6 yıl boyunca başarıyla sürdürdüğü projeyi, 2012 yılında Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’ne devretti.

Kültürel mirasın destekçisi…
Mustafa V. Koç, aynı zamanda Türkiye’nin sualtı arkeolojisi ile de yakından ilgileniyordu. Türkiye’nin su altındaki kültürel zenginliklerin araştırılarak var olan zenginliklerin gün yüzüne çıkartılıp korunması gerektiğine inanan Mustafa V. Koç’un önderliğinde 17 Haziran 2015’te Urla’da Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi kuruldu. Merkezi açılışında konuşan Mustafa V. Koç, “Ülkemizde bu alanda çalışan bilim insanları, sualtında yapılan araştırmalar ve kazılarda sınırlı imkanları ile bugüne kadar olumlu sonuçlara ulaştılar. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın da rehberliği ile bu kurumun dünya standartlarında bir deniz arkeoloji araştırma merkezi olmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyorum” diyordu. Koç,  aynı zamanda TINA Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı Kurucu Onur Üyesi’ydi.

“Bizi dönüştürecek ve kurtaracak bir şey varsa, bu kültürdür” sözünün doğruluğuna inanan Mustafa V. Koç, her fırsatta kültüre desteğini sürdürüyordu. Mustafa V. Koç, Vehbi Koç Vakfı tarafından 2011 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen 5’inci müzesi olan New York Metropolitan Sanat Müzesi’ne gerçekleştirilen desteğin de arkasında yer aldı. Müzenin İslam Eserleri bölümünde yer alan, Osmanlı Sanatı’nın 600 yıllık tarihinden eşsiz eserlerin sergilendiği iki galeri genişletilerek yenilendi ve ziyarete açıldı. Açılan bu iki yeni sanat galerisine de Koç Ailesi’nin adı verildi.

Yüreği Atatürk sevgisiyle atıyordu…
Her Türk vatandaşı gibi Mustafa V. Koç’un da kalbi Atatürk sevgisiyle atıyordu. Ulu Önder’e olan bitmek bilmeyen minnetinin bir ifadesi olarak Londra’daki Madame Tussauds Müzesi’nde sergilenen ve aslına hiç de benzemeyen Mustafa Kemal’in balmumu heykelini yeniden yaptırmak için harekete geçti. Atamızı aklımızda ve kalbimizde taşıdığımız biçimde, yani gerçek hatlarıyla tanıtma isteğinin bir sonucu olarak hayata geçirilen proje sonucunda Koç Topluluğu tarafından yaptırılan yeni heykel, 10 Kasım 2005’te ziyarete açıldı.

Geleceğe ışık tutmaya devam ediyor…
O, vefatından sonra bile ülkenin geleceğine ışık tutuyor. Mustafa V. Koç’un ani vefatının ardından başlatılan bir başka proje ise onun mirasını yaşatmaya ve gelecek kuşaklara taşımaya devam ediyor. Bu da Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından oluşturulan “Mustafa V. Koç Burs Fonu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç’un da vurguladığı gibi Mustafa V. Koç, büyük bir inançla liderlik ettiği Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesi ile ülkemizin eğitim hayatına yeni bir soluk kazandırırken, eğitimde fırsat eşitliğinin ve özellikle kız çocukların eğitime katılımının önemine ulusal ve uluslararası platformda dikkat çekmişti. Bu nedenle vefatından hemen sonra oluşturulan 10 milyon TL tutarındaki fon ile ilk 10 yılda 3 bin kız öğrencinin eğitimine destek sağlanması planlandı. İlerleyen yıllarda fonun anaparası korunarak, bursun sürekliliğinin sağlanması ve burstan meslek liselerinde eğitim alan kız öğrencilerin yararlanabilmesi amaçlandı. Bursiyerlerin devlet üniversitelerinde eğitimlerini sürdürmeleri halinde ise burslarının devam edeceği duyuruldu.

Spor dünyasına vizyon katan ödül…
Mustafa V. Koç, sadece sosyal sorumluluk projelerinin değil aynı zamanda sporun da toplumda birleştirici bir gücü olduğuna inanıyordu. Tüm insanların iş ve özel hayatlarında daha verimli ve başarılı olmalarının yolunun bir hobi edinmekten geçtiğini düşünüyordu. Yoğun iş temposuna rağmen binicilik, golf, scuba, kayak, yelken gibi birçok spor dalıyla ilgileniyordu. Türkiye'ye bir spor ödülü armağan etmekse Mustafa Koç'un en büyük hayallerinden biriydi. Ölümünden sonra kimi zaman sporcu, kimi zaman destekçi, kimi zaman da kanaat önderliği yaptığı spor dünyasında onun vizyonunu sürdürülebilir kılmak, ülkemizin spor alanında gelişimine katkıda bulunan örnek ve öncü insanları ve kurumları teşvik etmek ve topluma örnek teşkil edecek kişileri ve/veya olayları gündeme taşıyarak ilham vermek amacıyla 2017 yılında Mustafa V. Koç Spor Ödülü hayata geçirildi. MVK Spor Ödülü’nün ilk sahipleri, Olimpiyat Ve Dünya Şampiyonu Milli Güreşçi Taha Akgül İle Paralimpik Oyunlar ve Dünya Şampiyonu Milli Okçu Gizem Girişmen oldu.

Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün ikincisine dünya şampiyonu ilk Türk Kadın Güreşçi Yasemin Adar, üçüncüsüne ise ülkemizi Olimpiyat Oyunları’nda temsil eden ilk Olimpik Milli Pentatlet olan İlke Özyüksel layık görüldü. Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün son sahibi ise sahibi, hem 2019 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda hem de 2020 Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanan, bu alanda dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcumuz İbrahim Çolak oldu.

1606416059_Gorsel_1-(1)-(1).jpg