07 Nisan 2022

Samsun bayisi Erkan Dal: “Sunpet bayisi olmak omuzlarımıza büyük bir sorumluluk yüklüyor”

Opet’in yıllardır hizmet kalitesi konusunda kendisine belirlediği bir çizgi olduğunu bir Opet markası olan Sunpet’te de bu çizgiden hiçbir koşulda taviz verilmediğinin altını önemle çizen Sunpet Samsun bayisi Erkan Dal, “Müşterilerin bizleri tercih etmesinin en önemli unsurunun bu olduğunu düşünüyorum” diyor.
 
Bize biraz Koç Topluluğu ile yollarınızın kesişme hikâyesinden bahseder misiniz? Sunpet bayisi olmaya nasıl karar verdiniz? Bize süreci anlatır mısınız?
2014 yılında akaryakıt istasyonu yatırımı ile enerji sektörüne giriş yaptım. O dönemde çatısı altında faaliyet gösterdiğim akaryakıt dağıtım firmasının zaman içinde finansal ve operasyonel düzensizlikler yaşaması sonucunda verdiği hizmette de aksaklıklar ortaya çıkmaya başlamıştı. Müşterilerimize kusursuz bir hizmet deneyimi sunmaya odaklanmış bir firma olarak biz de beklentilerimize cevap verecek bir dağıtım şirketi arayışına girdik. Yapmış olduğumuz görüşme sonrasında beklentilerimizi karşılayacağına ve enerji sektöründe sahip olduğu güçlü imajı sayesinde marka değerimize olumlu yönde katkıda bulunacağına kanaat getirdiğimiz için Koç Topluluğu çatısı altında faaliyet gösteren Opet’in Sunpet markasıyla iş birliği içerisine girmeye karar verdik. O tarihten bu yana da Sunpet bayisi olarak müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

Akaryakıt dağıtım sektöründe müşteri memnuniyetinin lideri olan ve defalarca kez “Lovemark- Aşkla Bağlanılan Markası” seçilen Opet’in güvenilir akaryakıtı Anadolu’ya da ulaştırmak ve Anadolu’nun kalkınmasına destek olmak amacıyla tüketicilerle buluşturduğu Sunpet’in bayisi olmak sizin için ne anlam ifade ediyor? Sunpet’in Anadolu’da kaydettiği başarılı rakamlarda siz bayilerin rolünün ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Defalarca “Lovemark” seçilen Opet markalı istasyonlarda sunulan tüm hizmetleri, Sunpet çatısı altında aynı kalite, aynı hız ve aynı özenle müşterilerimize sunuyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
 
Sunpet markası ile hizmet verdiğimiz istasyonumuzda, Opet’in kampanya olarak da büyük bir önem atfettiği “temiz tuvalet” başta olmak üzere “güler yüzlü karşılama & uğurlama, market, yıkama, dinlence alanları” gibi akaryakıt dışı faaliyetleri de eksiksiz ve kesintisiz bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Bu sayede de Sunpet’in bir Opet markası olarak Anadolu’daki bilinirliğinin artmasına ve bölge halkı tarafından Sunpet markasının içselleştirilmesine büyük bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.
 
Kökleri, değerleri ve ilkeleriyle Koç Topluluğu, bugün Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri. Topluluğun neredeyse 100 yıla yaklaşan hikâyesini siz nasıl görüyorsunuz?
Koç Topluluğu, gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki yatırımları, ekonominin lokomotifi olan şirketleri, katma değeri yüksek ürün ve hizmetleriyle, ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine imzasını atmış bir Topluluk. Ürün ve hizmet sunumunda da Türkiye’de standartları belirlediğine inanıyorum.
 
Sunpet özellikle Anadolu’da enerji sektöründe en geniş bayi ağına sahip şirketlerden biri. Bu ekosistem içerisinde yer almak omuzlarınıza ne gibi bir sorumluluk yüklüyor?
Sunpet çatısı altında faaliyet gösteren herhangi bir bayinin sağladığı hizmetten duyulan memnuniyetin ya da mutsuzluğun tüm bayi teşkilatına mal edileceğini ve uzun vadede markamızın imajına olumlu ya da olumsuz yönde yansıyacağını düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bu da haliyle omuzlarımıza büyük bir sorumluluk yüklüyor.
 
Koç Topluluğu bayisi olmak ticari ve sosyal yaşamınızda size ne gibi artılar sağladı?
Koç Topluluğu bayisi olmak, mevcut ticari yapımızı daha da güçlendirmemize katkı sağladı. Koç Topluluğu itibar, güven, kalite demek. Haliyle Bu Topluluğun çatısı altında faaliyet göstermek f ticari ve sosyal faaliyetlerimize de güç katıyor.
 
Müşterilerin Sunpet’i tercih etme nedenlerinin altında sizce hangi faktörler yatıyor? Özellikle çiftçilere yönelik düzenlenen kampanyalara geri dönüşler ne yönde?
Opet’in yıllardır hizmet kalitesi konusunda kendisine belirlediği bir çizgi var. Bir Opet markası olan Sunpet’te de bu çizgiden hiçbir koşulda taviz verilmiyor. Müşterilerin bizleri tercih etmesinin en önemli unsurunun bu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca müşterilerimiz ihtiyaç duydukları anda istasyon haricinde de bir muhatapları olduğunu biliyorlar. Bu da onlara güven veriyor.
 
Tarımsal amaçlı faaliyetleri için bizi tercih eden müşterilerimiz işlerinin doğası gereği öncelikli olarak vade opsiyonlu kampanyalara daha fazla ilgi duyuyor. Sunpet ise çiftçilerimize sunduğu kampanyalarla deyim yerindeyse nefes aldırıyor. Çiftçilerimizden aldığımız geri bildirimler de olumlu yönde.

Günün büyük bir çoğunluğunu çalışanlarınızla geçiriyorsunuz. Kimi zaman ailenizden daha çok onları görüyorsunuz. Kaç kişilik bir ekipsiniz? Çalışanlarınızla aranızda nasıl bir ilişki var?
8 kişi ön sahada, 3 kişi geri hizmette, kardeşim ile bende tüm süreçlerin içinde yer alarak toplamda 13 kişi ile müşterilerimize hizmet sağlıyoruz. Gerektiğinde müşteriye yakıt ikmalinde gerektiğinde diğer hizmetlerin sunumunda bizler de rol aldığımız için çalışanlarımızla bir mesai arkadaşı sıcaklığında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

İstasyonlarınızda müşteri memnuniyetini artırmak için ne gibi çalışmalar sergiliyorsunuz?
Ziyaretçilerimizin istasyonumuza direksiyonu kırması ile temasımız başlamış oluyor. İstasyon içindeki trafik, akaryakıt satış yetkilisi arkadaşlarımızın yönlendirmesi ile gerçekleştiriliyor. Öncelikle istisnasız olarak her müşterimiz, arkadaşlarımız tarafından günün saatine uygun olarak selamlanıyor. Tuvaletlerimiz periyodik olarak temizleniyor ve kişisel temizlik ekipmanlarının varlığı kontrol ediliyor. Marketimizde ihtiyaç duyulabilecek her türlü malzemeyi görünür bir biçimde sergilemeye özen gösteriyoruz. Akaryakıt alımı sağlamayacak dahi olsa ziyaretçilerimizin tüm hizmetlerimizden eksiksiz ve kesintisiz faydalanması için özel ihtimam gösteriyoruz.

İş yaşamı  ve aile dışında sizi ruhen besleyen geliştiren şeyler neler? Boş zamanlarınızda en çok ne yapmaktan keyif alırsınız? Uğraştığınız herhangi bir spor dalı, ya da hobileriniz  var mı, bunlara vakit ayırabiliyor musunuz?  Buradan bayi meslektaşlarınıza tavsiye edeceğiniz size iyi gelen bir hobi, son zamanlarda izlediğiniz bir film ya da okuduğunuz bir kitap var mı?  
İş yoğunluğunladan vakit bulduğum zamanlarda doğada gezmeye çalışıyorum. Yakın arkadaşlarımla iş günü içinde dahi bölgede bulunan kırsal alanlarda kısa süreli de olsa yürüyüş yapmak zihnimin tazelenmesine büyük katkı sağlıyor. Bölgesinde bu gibi alanlara sahip olan meslektaşlarıma iş stresini azaltmada verebileceğim en iyi tavsiye bu olacaktır. Bunun yanı sıra vakit buldukça yüzmeye de gayret ediyorum.
 
İş ya da özel yaşamınızda kendinize örnek aldığınız biri var mı? Onun yaşama karşı duruşu, hayatı algılayışı ve değerleri sizin yaşamınızı şekillendirmenize ne yönde katkı sağladı?
Benim rol modelim her zaman babam oldu. 2005 yılında kaybettiğimiz babamız, ilçenin çok eski esnaflarından biriydi. Onun ticaretteki risk yönetimi, müşteri iletişimine verdiği önem, kazanç ve yatırım planları, değer yargıları, giyim mağazası ile başlayan ticari serüvenimizi akaryakıt sektörü, tarım sektörü ve inşaat sektörüne taşıdı.
 
 

Fotoğraf galerisi