02 Eylül 2020

Zahit Togalan: “Memnuniyet, müşterilerimizle ilişkimizin temelini oluşturuyor"

TürkTraktör ailesine 2020 yılı başında katılmış olmasına rağmen elde ettiği başarılı iş sonuçları ve koşulsuz müşteri memnuniyetini odağına alan çalışma kültürüyle adından kısa sürede bahsettirmeyi başaran Mersin ve Adana Bayisi Zahit Togalan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Tüm dünyanın ilk kez deneyimlediği koronavirüs sürecinde Koç Topluluğu’nun kendilerine önderlik yaparak yol göstermesinin son derece önemli olduğunu belirten Zahit Togalan, “TürkTraktör, her zaman olduğu gibi pandemi sürecinde de aldığı kararlarla hem bayisini hem de çiftçi dostlarımızı mağdur etmedi” diyor.

Kaç yıldır Koç Topluluğu bayisi olarak faaliyet gösteriyorsunuz? Türk Traktör bayisi olmaya nasıl karar verdiniz? Bize biraz bu süreci anlatır mısınız?
Ailemizin yeni kuşak temsilcisi olarak 2018 yılından itibaren şirketimizde genel müdürlük görevini sürdürüyorum. Zahiroğulları ailesi, 1972 yılında 2. el traktör alım satımı yaparak sektöre girdi. Babadan oğula şeklinde devam eden şirketimizi sürdürülebilir kılmak, daha da kurumsal bir yapıya kavuşturmak ve 1. Lige taşımak adına 2020 yılı Ocak ayında Türk Traktör ile Case İH bayilik sözleşmesi imzaladık. TürkTaktör ile imzaladığımız anlaşma sayesinde işlerimiz eskisine oranla daha da ivme kaydetti. Sahip olduğumuz takım ruhu ve yapmış olduğumuz yeni yatırımlarımızın yanı sıra TürkTraktör yöneticilerinin vereceği destekle birlikte kurumsal yapımızı daha da güçlendirerek bir üst noktaya taşıyacağımıza inanıyorum.

2020 yılı yangınlarla başladı; deprem ile devam etti ve tam da bittiğini umduğumuz noktada, pandemi krizi baş gösterdi. Bu süreci iş yerinizde, ailenizde nasıl yönettiniz, neler yaptınız? Pandemi sürecinde iş ve aile yaşamınızda neler değişti?
Pandemi süreci herkesi olduğu gibi bizi ve çalışanlarımızı da oldukça tedirgin etti. Bu dönemde insanlar evlerine kapandılar ve ilk akla gelen şey gıda tedarikinin sürdürülebilir bir şekilde sağlanıp sağlanamayacağı oldu. Zahiroğulları olarak bu tip kritik dönemlerin risklerin yanında fırsatları da beraberinde getireceğini biliyorduk. Dolayısıyla tüm önlem ve planlamalarımızı bu doğrultuda yaptık. Örneğin bu kritik dönemde tarımda üretimin aksamaması için TürkTraktör’ün oldukça başarılı olan pandemi yönetim süreçlerini kendimize örnek alarak bunları iş birimlerimize adapte ettik. Servis hizmetlerimizin aksamaması ve çiftçi dostlarımızın mağdur olmaması için personelimiz sosyal mesafe, hijyen kurallarına maksimum özeni göstererek hizmet verdi, vermeye de devam ediyor. Bunun yanında birçok üreticimizi evlerinde ziyaret ettik. Özellikle 65 yaş üstü müşterilerimizin ihtiyaçlarını sormayı kendimize görev edindik.
 
Pandemi sürecinde iş yoğunluğumuzda ise bir değişim olmadı. Aynı yoğunluk ve performansla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni normalde de uzmanların uyarılarını dikkate alarak daha tedbirli ve güvenli çalışmaya özen gösteriyoruz. Çalışanlarımızın ve aile fertlerimizin farkındalığını bu doğrultuda arttırarak onların da sadece iş değil özel yaşantılarında da pandemi kurallarına uygun davranmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.
 
Pandemi sürecinin hepimizi tedirgin eden ekonomik belirsizliğinde büyük bir ailenin, Koç Topluluğunun bir üyesi olmak size yardımcı oldu mu, oluyor mu? Dayanışmayı, tek başına olmamanın gücünü hissedebildiniz mi?
Faaliyet gösterdiğimiz iş kolu beslenmeyle birebir ilişkili olduğu için tarım sektöründe aksamalarının yaşanmaması adına hizmetlerimize devam etmemiz gerekiyordu. Bu noktada Koç Topluluğu’nun bizlere önderlik yapması ve yol göstermesi çok önemliydi. Sektörde lider marka olan TürkTraktör, her zaman olduğu gibi pandemi sürecinde de aldığı kararlarla hem bayisini hem de çiftçi dostlarımızı mağdur etmedi.

Şimdi yeniden normalleşme sürecine giriyoruz ama bu bildiğimiz eski normal değil yeni bir normal olacak belli ki. Çünkü pandemi hala bizimle birlikte ve ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Yeni normali, tedbirle, dayanışmayla hep birlikte oluşturacağız. Hayatı, üretimi, işlerimizi yeni ve özenli kurallarla hep birlikte azimle devam ettireceğiz. Siz bu yeni dönemi nasıl görüyorsunuz? Gelecek karşısında kendinizi güvenli hissediyor musunuz? Çalışanlarınızın sağlığından, işlerinizin geliştirilmesine kadar her alanda nasıl bir hazırlık içindesiniz?
Personellerimiz ve bizim için hayatımızdaki birçok normal değişti. Şimdiki önceliğimiz personel ve müşteri sağlığı... Bunun için de gerekli tüm önlemleri eksiksiz olarak alıyoruz. Görünen o ki pandemi daha uzun bir süre hayatımızın parçası olmaya devam edecek. Bu süreçte uzmanların üzerinde önemle durduğu tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi gelecekte de gıdaya olan ihtiyacın daha da artacağı bilinciyle ve insanın hayatına birebir dokunan bir sektörde iş yapmanın verdiği hazla yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Günün büyük bir çoğunluğunu çalışanlarınızla geçiriyorsunuz. Kimi zaman ailenizden daha çok onları görüyorsunuz. Kaç kişilik bir ekipsiniz? Çalışanlarınızla aranızda nasıl bir ilişki var?
23 kişiden oluşan bir ekibimiz var. İşimiz gereği bütün personelimiz ile sürekli temas halindeyiz. Karşılıklı saygıya, güvene ve iş ahlakına çok önem veriyoruz. Çalışanlarımızdan da beklediğimiz en önemli konu iş ahlakına uygun davranmaları ve istikrar odaklı olmaları. Çalışanlarımız ile belirli periyotlarla yaptığımız çalışan memnuniyeti görüşmelerimizde çalışma koşulları ve iş ortamına dair memnuniyetlerini samimiyetle dile getiriyorlar. Uzun yıllardır birlikte çalıştığımız personellerimizin bu samimi geri bildirimlerini elde ettiğimiz başarılı iş sonuçlarımızda da gözlemliyoruz. Koç Topluluğu’na yeni katılmamıza rağmen son müşteri memnuniyeti anketinde en üst sıralarda yer almış olmamız da aslında çalışanlarımızın işlerini ne denli severek yaptıklarının bir göstergesi. 

Pek çok bayimizin müşterileriyle aile sıcaklığında bir iletişim kurduğunu biliyoruz. Siz, müşterilerle olan diyaloğunuzda nelere dikkat edersiniz? Müşterilerle doğru ve güvenilir iletişimi sağlamanın püf noktası sizce nedir?
Müşterilerimizle olan iletişimimiz geçmişten gelen güven ve memnuniyete dayanıyor. Koşulsuz müşteri memnuniyeti onlarla kurduğumuz ilişkinin temelini oluşturuyor. Zira işimizin sürdürülebilirliğinin ve başarısının müşteri memnuniyetini sağlayabilmekle direkt bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Bunun bilinciyle çiftçi dostlarımıza kardeşlerinden bile yakın olma gayretiyle hizmet vermeye devam edeceğiz.

Pandemi sürecinde de büyük bir ailenin fertleri olduğumuzun altını bir kez daha çizmek için 65 yaş üstü müşterilerimize yerinde servis hizmetinde bulunduk. İhtiyaç halinde traktörlerini tarlalarından veya evlerinden ücretsiz bir şekilde alıp servislere götürdük. Gerekli işlemleri tamamlandıktan sonra da adreslerine teslim ettik. Bu dönemi adeta bir sosyal sorumluk projesi gibi ele aldık ve elimizden geldiğince üzerimize düşeni yapmaya gayret ettik.

Koronavirüs salgını hepimizin bu hayatta sahip olduklarının yeniden farkına varmasına önayak oldu. Bu süreçte kendinize ve hayata dair ne gibi farkındalıklarınız oluştu? Bu süreç size daha önce düşünmediğiniz, hissetmediğiniz yeni şeyler öğretti mi? 
Bu süreçte, geçmişte bizim için sıradan olan seyahat edebilme, maçları stadyumdan izleyebilme, restoranda yemek yiyebilme gibi eylemlerin aslında ne kadar değerli şeyler olduğunu fark ettik. Her şerde bir hayır varmış sözünü doğrularcasına ailemizle korkusuzca bir araya gelebilmenin, onlara sarılabilmenin ve dokunmaktan korkmamanın ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu ve parayla bazı şeylerin satın alınamadığını bir kez daha öğrenmiş olduk.

Pandemi bittiğinde belki de kafalarımızı cep telefonlarından kaldırıp gerçek hayata döneceğiz, vaktimizi daha kaliteli, toplum ve insanlık için daha fazla anlam ifade eden şeylere ayırmak gerektiğinin farkına varmış olacağız.

Biraz da ailenizden bahsedelim. Evli misiniz? Çocuklarınız var mı?  Varsa, kaç yaşındalar, neler yapıyorlar? Baba mesleğinden mi gidecekler, yoksa başka hayalleri mi var?
Evliyim. 2 aylık bir bebeğimiz var. İş hayatı dışında kalan bütün vaktimi oğlumla geçirmeye çalışıyorum. Henüz oğlumun meslek seçimi için çok erken ancak kendisi de isterse 4. kuşak olarak şirketi daha ileri noktalara taşımasını arzu ederim.

TürkTraktör bayisi olmasaydınız hangi mesleği yapmayı isterdiniz? Çocukken, “Ben büyüyünce şu olacağım” dediğiniz bir meslek var mı?
İnşaat mühendisliği ve mimarlık bölümlerinden mezunum. Ancak çocukluk hayalim her zaman tarım sektöründe ilerlemek üzerine oldu. Bu nedenle de mezuniyet sonrasında da okuduğum bölümlerden bağımsız olarak hayalimdeki işle bağlantılı olarak otomotiv sektöründe devam etme kararı aldım. Mevcut işimin dışında bir iş yapmak zorunda olsaydım yine tarımın içerisinde varlık göstereceğim herhangi bir iş kolunda ilerlemek isterdim.

İş yaşamı ve aile dışında sizi ruhen besleyen geliştiren şeyler neler? Boş zamanlarınızda en çok ne yapmaktan keyif alırsınız? Uğraştığınız herhangi bir spor dalı, ya da hobileriniz var mı, bunlara vakit ayırabiliyor musunuz?  Buradan bayi meslektaşlarınıza tavsiye edeceğiniz size iyi gelen bir hobi, son zamanlarda izlediğiniz bir film ya da okuduğunuz bir kitap var mı? 
Son zamanlarda iş hayatı dışında en büyük aktivitem eşimle birlikte bebeğimizle ilgilenmek. İş hayatının yorucu temposunda kendinize ayıracağınız fazla bir zamanınız kalmıyor. Pandemi sürecinde yasaklar ile geçen günlerde ise kitap okumayı tercih ettim. Son olarak Amin Maalouf’un Afrikalı Leo adlı kitabını okudum.

İş ya da özel yaşamınızda kendinize örnek aldığınız biri var mı? Onun yaşama karşı duruşu, hayatı algılayışı ve değerleri sizin yaşamınızı şekillendirmenize ne yönde katkı sağladı?
Örnek almaya çalıştığım pek çok insan var. Ancak benim için en değerli kişi babamdır. İşimiz gereği gerçek manada esnaf olabilmek çok zor bir şeydir. Ben iş ahlakını ve esnaflığı babamdan öğrendim. Her konuda onun fikirleri ve tecrübesi benim için yol göstericidir.

Özellikle koronavirüs sürecinde TürkTraktör mühendisleri hepimizi gururlandırarak entübasyon ve biyolojik numune kabinleri geliştirilip sağlık çalışanlarına ulaştırılmasına katkı sağladılar. Eğer siz TürkTraktör mühendisi olsaydınız hangi soruna çözüm olacak, nasıl bir ürün geliştirmek isterdiniz?
Bence TürkTraktör’ün sektörde lider marka olmasının en önemli itici güçlerinden biri mühendis diğeri ise Ar-Ge ekibi. TürkTraktör’ün Türkiye’nin en donanımlı mühendislerinden oluşan ekibi sahadaki mevcut gereksinimleri çok hızlı görüyor ve aynı hızla o gereksinimlerle ilgili aksiyon alıyor. Bizler de bayiler olarak sahada karşılaştığımız sorunları Ar-Ge ekiplerine ilettiğimizde anında olumlu geri dönüşler alıyoruz.

TürkTraktör mühendislerinden biri olsam ya da Ar-Ge ekibinde yer alma şansım olsa uzaktan kontrollü, takip edilebilir ve data işleme yetenekleri olan tarımsal verimliliği en az kayıplarla sağlayabilen traktör ve ekipmanlar geliştirmek için çalışırdım.

Son olarak hem diğer bayilerimize hem de TürkTraktör ve Koç Grubu yöneticilerine iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
TürkTraktör bayisi olmanın çok büyük bir ayrıcalık olduğunun farkındayız. Tüm bayi arkadaşlarımızın da bu şekilde düşündüğünü tahmin edebiliyorum. Üreterek ve çalışarak ülkemize hizmet vermek en büyük vizyonumuzdur. Son olarak bayiler olarak Koç Grubu yöneticilerine ve bu zor günlerde aldıkları kararlara güvendiğimizi belirtmek isterim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotoğraf galerisi