14 Ocak 2022

14 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Avrupa Birliği (AB) elçileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AB'nin 2022'de stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını bekliyoruz. Coğrafi, tarihi ve beşeri olarak Avrupa kıtasının bir parçası olan Türkiye elbette AB tam üyelik hedefine bağlıdır. Maruz kaldığımız onca adaletsizliğe rağmen AB bizim stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor" diye konuştu. 
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Herzog'un annesinin vefatı dolayısıyla taziyelerini iletti.
 
- Türkiye ve Ermenistan'ın atadıkları özel temsilciler, Serdar Kılıç ve Ruben Rubenyan, iki ülke ilişkilerin normalleşmesi için ilk görüşmeyi bugün Moskova'da yapacak.
 
- Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun "Türk yakın tarihi hakkında sarf ettiği mesnetsiz ifadelerin esefle karşılandığını" bildirdi.​​​​​​​ Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Sakelaropulu’nun, Atina'da inşa edilmesi planlanan "Sürmene Dünya Pontus Helenizmi Sarayı”nın tanıtım töreni sırasında yaptığı açılış konuşması hatırlatılarak "Yakın tarihimiz hakkında sarf ettiği mesnetsiz ifadeler esefle karşılanmıştır" ifadesi kullanıldı.
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP olarak biz son dönemde sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. İnanç, etnik kimlik, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmıyoruz. Türkiye’nin helalleşmeye ihtiyacı var. Bizim de yanlışlarımız oldu, biz de sütten çıkmış ak kaşık değiliz, hatamız, eksiğimiz oldu, yanlışımız oldu. Onları telafi etmeye çalışıyoruz. Son 10 yılda en büyük değişimi yaşan CHP’dir" dedi. 
 
- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu ile ittifak görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ve parlamento seçimleri için Millet İttifakı'nda yer almayacaklarını açıkladı. 
 
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti temsilcilerinin üzerinde çalıştığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" hakkında, “Şu an bir adım geride duruyoruz; izliyoruz, katkı veriyoruz. Parlamenter sisteme geçiş sürecinde mutabakat sağlarsak, ittifak kararımız kolaylaşır” dedi. 
 
EKONOMİ
 
- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Ocak'ta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye'nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söyledi.
 
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksine göre, Kasım'da sanayi üretimi aylık yüzde 3,3, yıllık ise yüzde 11,4 arttı.
 
- Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) "Dijital Türkiye Konferansı"nın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ülkelerin gelişmelerinde rekabetçiliği etkileyen en önemli faktörün dijitalleşme olduğunu belirtirken, Türkiye'nin bu süreçte ciddi bir mesafe kat etme potansiyelinin olduğunu ifade etti. Kaslowski, "Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için eğitim seviyesinin geliştirilmesi, yetkin insan kaynağının korunması, geniş bant alt yapısının güçlendirilmesi, KOBİ'lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi geniş bir vizyona ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
 
- Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2022" raporuna göre; küresel ekonominin bu yıl yüzde 4, 2023 yılında ise yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edildi.
 
DÜNYA
 
- Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika kıtasında yaklaşık 1 milyar insana tek doz Covid-19 aşısı yapılamadığını belirterek, "Aradaki bu farkı kapatamazsak salgının akut aşamasını sona erdiremeyiz" uyarısında bulundu.
 
- ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Joe Biden'ın büyük işletmeler için getirdiği Covid aşısı mecburiyeti, çalışanları haftalık teste tabi tutma ve iş yerinde maske takma zorunluğu kararını durdurdu.
 
- Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı. Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi ülkeler, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı hassas teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor.
 
- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ikinci oğlu Prens Andrew'ün tüm askeri unvanları ve kraliyet ailesi himayelerinin Kraliçe'ye geri verildiği duyuruldu. York Dükü Prens Andrew'a cezaevinde ölen cinsel suç hükümlüsü Jeffrey Epstein'ın çevresindeyken işlediği iddia edilen cinsel saldırı suçlamaları konusunda ABD'de suçlama yöneltiliyor.