05 Ağustos 2021

5 Ağustos 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET    
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında, ülkemizde devam eden yangınlara ilişkin, "Devlet olarak bizim görevimiz birinci derecede tarım, orman, hayvancılık, yani bütün bu ormanların bakımı, ıslahı ve yangınlar olduğu zaman bu yangınların söndürülmesi birinci derecede bizim sorumluluğumuz. Ama yerleşim bölgelerindeki bu tür yangın vesairelerin sorumluluğu büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangınlarda zarar gören canlılara ilişkin ise "Yangın olur da orada canlılar yanmaz mı? Biz hemen tedbirlerimizi aldık. Bütün canlıların hemen defnini yapın ardından bütün canlıların sahiplerine bu canlılar kadar hemen ödemelerini yapacağız" ifadelerini kullandı.
 
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 40 ilde çıkan 183 yangının 167'sinin kontrol altına alındığını, 16 yangının ise devam ettiğini duyurdu. Öte yandan Muğla Milas’ta devam eden yangının gece Kemerköy Termik Santrali'ne ulaşması sonucu, personelin tahliye edildiği, yanıcı ve patlayıcı maddelerin dışarı çıkarıldığı bildirildi. 
 
- Ülkemizde devam eden yangınlara ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, farklı ülkelerden uçak, helikopter ve ekipmanların geldiğini belirtirken, "Bir şirketimizin, İsrail'deki bir şirketten kiraladığı 2 uçak da yarın (bugün) ülkemize gelecek. Uçuş izinleriyle ilgili tüm işlemleri tamamladık. Azerbaycan'dan yarın sabah (bugün) 1 uçak ve içerisindeki 10 personel ve 40 itfaiye aracıyla da 150 personel karadan ülkemize gelecekler" açıklamasında bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, jandarma bünyesindeki Sikorsky helikoptere su sepeti takılarak, yangın söndürme filosuna eklendiğini duyurdu. 
 
- İstanbul, Adana, Eskişehir, Hatay, Mersin ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla birlikte Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi'nde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz Türk Hava Kurumu'nu yeniden ayağa kalkması için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullanırken, THK uçakları için ise, "Belediye başkanlarımıza engel olmazlarsa biz yardım kampanyasını açarız, değil 4 milyon 14 milyon dolar da toplarız" diye konuştu. 
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "BioNTech’in üretiminde yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatında 31 Temmuz-3 Ağustos arası, 4 gün azalma oldu. BioNTech aşılarımız dün gece gelmeye başladı. 13 milyon doza yakın aşımızı Pazartesi gününe kadar teslim alacağız. Cuma günü normal hızımıza dönüyoruz" dedi. .  
 
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD'nin bazı Afganların Türkiye dahil üçüncü ülkeler üzerinden ABD'ye göç başvurusu yapabilecekleri açıklamasına ilişkin, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ABD tarafından fonlanan proje ve kuruluşlarda çalışan bazı Afganistan vatandaşlarına üçüncü ülkelere giderek ABD'den sığınma talebinde bulunma çağrısını derin endişeyle karşılıyoruz. Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, Türkiye'nin tepkisinin sorulması üzerine, “Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik. Afganların Türkiye'ye seyahat etme olasılığına ilişkin açıklamaların neden olduğu endişeden üzüntü duyuyoruz” açıklamasında bulundu. Öte yandan Taliban, ABD'yi, Afganistan vatandaşlarını ülkelerinden kaçmaları için teşvik etmekle suçladı. 
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz’da aylık yüzde 1,80, yıllık yüzde 18,95 oranında artan tüketici fiyatlarına ilişkin değerlendirmesini yayımladı. “Bu gelişmede, gıda ve enerji fiyatları temel belirleyiciler olmuştur” denilen açıklamada “Gıda yıllık enflasyonu, fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayılmasıyla kayda değer bir oranda yükselmiştir. Üretici fiyatlarındaki gelişmeler ve yaşanan kuraklık gıda enflasyon görünümünde etkili olmuştur” değerlendirmesinde bulunuldu.
 
- Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yangın söndürme ekipmanlarında fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddiaların incelemeye alındığını açıkladı.  
 
- Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, 2 doz aşısını yaptırmayan müşterilerin bugünden itibaren iş yerlerine almayacaklarını açıkladı. Karanın Türkiye'deki 130 bin esnaf için geçerli olduğunu belirten Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, "Kahvehane ve kıraathane işletmecisi esnafımızın tekrar kapanmayı kaldıracak gücü kalmamıştır" dedi. 
 
DÜNYA
 
- Dünya Sağlık Örgütü, aşı dağıtımında eşitlik için Eylül sonuna kadar 3. doz aşılamalara ara verilmesi çağrısında bulundu. Basın toplantısında konuşan ABD’nin Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, söz konusu çağrının "yanlış bir seçim" olduğunu düşündüklerini, ABD'nin hem aşı paylaşımını hem de gerekli görülürse 3. doz aşıları yapabileceğini söyledi. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın birinci yılında Lübnan'a 100 milyon dolar yardım yapacaklarını açıkladı. 
 
- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan yapılan Rusya'daki parlamento seçimlerine ilişkin açıklamada, "Önümüzdeki Duma seçimlerine, Rusya Federasyonu yönetiminin uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle gözlemci gönderemeyeceğiz" ifadesine yer verildi. 
 
- Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi Danıştay’ın, hava kirliliğini kabul edilebilir seviyelere indiremediği için hükümete 10 milyon Euro'luk rekor bir para cezası verdiği bildirildi. Mahkeme, 6 ay içinde hükümetten bu konuda bir girişim gelmediği taktirde yeniden ceza vereceğini ifade etti. 
 
- İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) kapsamlı bir şekilde ihlali nedeniyle İran'ın bundan 10 hafta sonra askeri sınıf nükleer malzemeler üretebileceğini belirterek, "İran, tüm yönergeleri ihlal etti ve nükleer bir silah için gerekli silah sınıfı malzemeleri edinmesine sadece 10 hafta kaldı" ifadelerini kullandı.