31 Ekim 2024

Avrupa bankaları iklim risklerini kredilere dahil ediyor

Avrupa Merkez Bankası’na göre Avrupa bankaları iklim risklerini verdikleri ipoteklerin koşullarına dahil ediyor, ancak potansiyel maliyetler henüz tam olarak hesaplanamıyor.

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank- ECB), "yüksek iklim riski taşıyan bölgelerdeki" gayrimenkullerle teminat altına alınan kredilerin, "daha güvenli" bölgelerdeki aynı özelliklere sahip kredilerden daha pahalı olduğunu tespit etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) üst düzey yetkilisine göre Avrupa bankaları, verdikleri mortgage kredilerinde iklim risklerini göz önünde bulunduruyor ancak potansiyel maliyetleri tam olarak kavrayamıyorlar.
ECB yönetim kurulu üyesi Frank Elderson, kredilerin bu riskleri göz önünde bulundurmasına rağmen, etkinin 'ekonomik olarak küçük' olduğunu belirterek, "Görünüşe göre iklimle ilgili riskler, ortalama bir banka tarafından hala düşük fiyatlandırılıyor" dedi.

ECB yönetim kurulu üyesi Frank Elderson, Frankfurt'ta bankacılara ve gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tür tehlike olaylarına yatkın bölgelerdeki mülklerin "giderek daha savunmasız hale geldiğini ve teminat değerlerinde bir düşüş görebileceğini" söyledi.

Elderson, bulguların ECB'nin önümüzdeki haftalarda yayınlayacağı bir makalenin parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

ECB, RİSKLERE HAZIRLIKSIZ BANKALARI ZORLUYOR

Diğer taraftan, Avrupa Merkez Bankası’nın kredi verenleri bankaları, aşırı hava koşullarından kaynaklanabilecek potansiyel kayıplara ya da iklim riskine uyum sağlamayan kurumsal müşterilerin işsiz kalma ihtimaline karşı hazırlık yapmaya zorlayan politikalar izlediği biliniyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın uygulamaları arasında, iklim değişikliğinin işlerine getirdiği riskleri ele alma konusunda yeterli ilerleme sağlayamayan bir dizi bankaya para cezası vermek de var.

Bloomberg News, geçen haftalarda yayınladığı haberde dört kadar bankanın iklim risklerine maruziyetini değerlendirmek üzere ECB tarafından belirlenen sürelere uymadıkları için para cezasıyla karşı karşıya olduklarını yazmıştı.