15 Kasım 2023

İklim krizinin 1 saatlik maliyeti 16 milyon dolar

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, son 20 yılda kasırgalar, seller ve sıcak hava dalgaları gibi küresel ölçekteki aşırı hava olayları tahmini olarak 2,8 trilyon dolara mal oldu. Çalışmanın yazarları, 2000-2019 yılları arasında aşırı hava koşullarından kaynaklanan zararların maliyetinin ortalama 143 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ederken, bu rakam saat başına yaklaşık 16,3 milyon dolara denk geliyor.
 
 
İklim değişikliği hasarının küresel maliyetinin 2050 yılına kadar yılda 1,7 trilyon ila 3,1 trilyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Üstelik iklim değişikliğinin etkileri daha şiddetli hale geldikçe bu maliyetin zaman içinde daha da artması bekleniyor. İklim değişikliğinin ekonomik etkilerinden dolayı en büyük risk altında olan grup ise dünyanın en yoksul ülkeleri olacak. 
 
Araştırmacılar bu çalışmayı yaparken insan kaynaklı sera gazı emisyonları ile aşırı hava olaylarındaki değişiklikleri birbirine bağlayan ve Aşırı Olay Atfetme (EEA) olarak bilinen bir metodoloji kullanan çalışmaları analiz ettiler. Aşırı hava olaylarının sosyo-ekonomik maliyetlerinin ne kadarının iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirlemek için bu analizleri aşırı hava olaylarından kaynaklanan sosyo-ekonomik maliyetlerle karşılaştırdılar.
 
19 yılda 185 aşırı hava olayı meydana geldi
 
Bu yöntemi kullanan ekip, 2000-2019 yılları arasında meydana gelen 185 aşırı hava olayını içeren bir veri seti belirledi. Bu olaylar sırasında, iklim değişikliğiyle bağlantılı olabilecek net 60 bin 951 insan ölümü buldular.
 
Araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin, incelenen 185 olaydan kaynaklanan net 260,8 milyar dolarlık zararla veya toplam zararın yaklaşık %53'üyle bağlantılı olabileceğini belirtti. İklim değişikliğine bağlı zararların büyük çoğunluğu kasırga gibi fırtınalarla bağlantılı iken, zararların %16'sı sıcak hava dalgalarıyla ilişkilendirildi. Sel ve kuraklığın her biri net zararların %10'unu oluştururken, orman yangınları zararların %2'siyle ilişkilendirildi.
 
Araştırmacılar toplamda, 2000-2019 yılları arasında meydana gelen 185 aşırı hava olayının iklim değişikliğine atfedilen maliyetinin yıllık ortalama 143 milyar dolar olmak üzere toplam 2,86 trilyon dolar olduğunu tespit etti. Yıllık maliyetler, 2001'deki 23,9 milyar dolarlık en düşük maliyet ile 2008'deki 620 milyar dolarlık en yüksek yıllık maliyet arasında değişiyor. Ekip, bu çalışmanın sonuçlarını Nature Communications dergisinde yayınladı.
 
 
Açıklanandan çok daha yüksek olabilir
 
Çalışmanın eş yazarı ve Yeni Zelanda'daki Victoria University of Wellington'da profesör olan Ilan Noy, The Guardian'a yaptığı açıklamada bazı aşırı hava olayları için verilerin sınırlı olduğunu söyledi. Noy, insan ölümlerine ilişkin sıcak hava dalgası verilerinin yalnızca Avrupa'da mevcut olduğunu belirterek, "Bu da 140 milyar dolarlık manşet rakamımızın önemli ölçüde düşük olduğunu gösteriyor. Sahra altı Afrika'nın tamamında sıcak hava dalgaları nedeniyle kaç kişinin öldüğüne dair hiçbir fikrimiz yok." dedi.
 
Çalışmanın yazarları, politika yapıcıları, geçen yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nde (COP27) belirlenen bir plan olan, aşırı hava olaylarından sonra ülkelerin yeniden inşa edilmesine yardımcı olabilecek bir fon için ne kadar para hedefleneceğini belirlemeye yardımcı olmak için metodolojilerini kullanmaya teşvik ediyor.
 
Çalışmanın yazarları, "Bu atıf temelli yöntem, iklimle ilgili aşırı hava olaylarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için temel uyarlamaları değerlendirirken karar vericiler için giderek daha fazla alternatif bir araç sağlayabilir" sonucuna vardılar. "Bu tür kanıtlar, potansiyel olarak, hem hükümetleri hem de büyük emisyon şirketlerini politikalarını değiştirmeye zorlamaya çalışan iklim değişikliği davalarındaki kanıt boşluğunu da doldurabilir."