20 Eylül 2024

Kırsal arazide gıda mı güneş enerjisi mi üretilmeli?

Bazı çiftçiler güneş enerjisinin finansal istikrar sağlayacağını düşünürken, diğerleri toplumu besleyen toprakların kaybedilmesinden korkuyor.

Kırsal arazi gıda üretmek için mi yoksa enerji üretmek için mi kullanılmalı? Bu soru İngiltere’de çiftçileri ikiye böldü. Bazı çiftçiler tarlalarını büyüyen yeşil enerji endüstrisine kiralamaktan memnunken diğerleri ise arazilerinin gıda üretiminde kullanılması için mücadele eden kampanya çevreleriyle güçlerini birleştiriyor.

Ülkede halihazırda eski otlaklara çelik ve silikon güneş panelleri kuruluyor. Böylece binlerce dönüm tarım arazisi gıda üretiminden çıkarılıyor.İngiltere’nin yeni Enerji Güvenliği Bakanı Ed Miliband ise ülke genelinde 6.200 dönüm (2.500 hektar) tarım arazisini enerji üretimine açan tartışmalı üç büyük projeyi onayladı. Miliband İngiltere'nin güneş enerjisini dört katına çıkarmak istiyor ve bunun "İngiltere'yi temiz enerjinin süper gücü haline getireceğini" söylüyor.

Çiftçilerin bir kısmı bu projeleri onaylıyor ve tarlalarını silikon panellerle kaplanması için kiralıyor.
Bazı çiftçilere göre ise tarlaları işlevsizleştiren bu projeler nedeniyle ülke daha fazla gıda ithal etmek zorunda kalacak. Kırsal İngiltere'yi Koruma Kampanyası'ndan (CPRE) Hugh Williams, "Tarım arazilerimizin çoğunu kaybediyoruz. Bu tarlalar bir kez elden çıktığında, olan olmuş demektir” diyor.

ARAZİSİNİ KİRALAYAN ÇİFTÇİ NE KADAR KAZANIYOR?

Peki tarlalarını güneş enerjisi için kiralayan çiftçiler ne kadar kazanıyor?

Somerset Levels'da 400 dönümlük bir arazide çiftçilik yapan Sam Small, arazilerini kiralamaları için “Arazinizden dönüm başına bin pound kazanın' diyen bir sürü e-posta alıyoruz. Artık her yerdeler" diyor.
Sam Small, eğer arazilerinin sadece 10'da birini bir güneş enerjisi firmasına kiralarlarsa, yılda 40 bin sterlin kazanabilecek.

Teklifin çok cazip olduğunu düşünmelerine rağmen Small Ailesi, kiralanmak istenen arazilerinde gıda üretimine devam edecek. Sam Small, “Yılda yaklaşık iki milyon litre süt üretiyoruz ve bunu yapmaya devam etmek niyetindeyiz. Büyük resme bakmak zorundasınız” diyor.

Kırsal İngiltere'yi Koruma Kampanyası'ndan Hugh Williams, "Gıdamızın sadece yüzde 60'ını bu ülkede üretiyoruz. Kimse ithal ettiğimiz yüzde 40'ın karbon ayak izinden bahsetmiyor. Gıda fiyatları tavan yaptı, gıda ithalatına bel bağlamanın derslerini almış gibi görünmüyoruz. Tarım arazilerini elimizden almaya devam ediyorlar. Neden?" diyor.

Öte yandan, ülkenin kırsal alanlarında yüzlerce dönümü kapsayan düzinelerce orta ölçekli güneş parkı bulunuyor. İngiltere’de onay bekleyen pek çok proje bulunuyor.

Peki kim haklı? Solar Energy UK Başkanı Chris Hewett, yeni hükümetin fotovoltaik (PV) enerjiye yönelik hevesini memnuniyetle karşılıyor.

Tamamen karbondan arındırılmış bir enerji şebekesi için ülke topraklarının yüzde 50’sinden daha azına ihtiyaç olduğunu ifade eden Hewett, "Bu, golf sahaları için kullandığımız arazi miktarıdır ve havaalanları için kullandığımızdan daha az” diyor.